A becsúszó szerelésből sérülés lett a hóban

A Franciaországban zajló alpesisí-világbajnokság keddi csapatversenyében a Mikaela Shiffrin nélkül felálló Egyesült Államok szerezte meg az aranyérmet. Az amerikaiak a döntőben a címvédő norvégok ellen nyertek, akiket sérülés és nagy baki hátráltatott.

2023. 02. 14. 15:22
Maria Therese Tviberg Franziska Gritsch
alpesi sí világbajnokság Méribel Franciaország 2023 csapatverseny Fotó: NTB/Lise Aserud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatverseny nem tartozik a legfontosabb versenyszámok közé az alpesisí-világbajnokságon, ezt jól jelezte a rajtlista is. A legnagyobb sztárok szinte kivétel nélkül kihagyták a viadalt, nem indult Mikaela Shiffrin, Marco Odermatt, Aleksander Aamodt Kilde és a hazai pályán versenyző Alexis Pinturault sem. A vb eddigi hat egyéni számának dobogósai közül egyedül Wendy Holdener vállalta az indulást, de a svájci csapat ennek ellenére nem jutott be az elődöntőbe.

Az először 2005-ben kiírt csapatversenyen két egymás mellé épített, rövid, alig több mint húsz másodperc alatt teljesíthető óriás-műlesiklópályán versenyeztek a sízők, minden párharcban két-két női, illetve férfimeccset rendeztek. 2-2-es állásnál az időeredmények alapján dőlt el a párharc győztese.

Shiffrin hiánya ellenére az amerikaiak a szám történetében először bejutottak a döntőbe Kanada legyőzésével, a másik ágon a címvédő Norvégia a rekordbajnok Ausztriát győzte le.

Annak ellenére nyertek a norvégok, hogy egyik versenyzőjük, Maria Therese Tviberg elesett, igaz, „becsúszó szerelésével” jelentősen rontotta osztrák riválisa, Franziska Gritsch idejét is.

A norvégok 3-1-re megnyerték az elődöntőt, viszont Tviberg nem tudta vállalni a szereplést a fináléban, a beugró Kristin Lysdahl pedig el is vesztette a saját párharcát. A norvégok egyenlítettek, majd a harmadik futam rendkívül szokatlan eredménnyel, döntetlennel ért véget, így Timon Haugan és Tommy Ford párharca volt hivatott dönteni az aranyérem sorsáról.

A párharcból azonban nem lett semmi: Haugan túl korán akart indulni, így kis híján orra bukott a még le nem nyílt kapuban. Ford kényelmesen lesíelhetett a pályán, megszerezve az amerikaiak első aranyát az idei vb-n, illetve a szám történetében is.

Pedig korábban Shiffrin is indult kétszer a versenyben, de vele a dobogó sem jött össze soha az amerikaiaknak.

Tviberg története azért részben jó véget ért, a díjátadón ő is együtt mosolygott a csapattársaival, így feltételezhető, hogy nem súlyos a sérülése. A bronzdöntőben Kanada legyőzte Ausztriát.

Borítókép: Tviberg beköszönt a szomszédba (Fotó: NTB/Lise Aaserud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.