Két áldozatot szedett a világ legfélelmetesebb sípályája

Idén sem hazudtolta meg a hírnevét a világ talán legkeményebb sípályája, a Lauberhorn. A Wengenben megrendezett alpesi sí világkupa-versenyben a francia Alexis Pinturault még a pénteki óriásműlesiklás során szenvedett térdszalag-szakadást, a norvég Aleksander Aamodt Kilde pedig a szombati lesiklás során bukott, őt is mentőhelikopter vitte el. Nem meglepő, hogy a hazaiak versenyzője, egyben napjaink legjobb lesiklója, Marco Odermatt győzött a Jungfrau közelében fekvő wengeni pályán.

2024. 01. 13. 14:23
Aleksander Aamodt Kilde, bukás, Wengen, sérülés alpesi sí
Norway's Aleksander Aamodt Kilde lies on the snow after crashing during the Downhill of the FIS Alpine Skiing Men's World Cup event in Wengen on January 13, 2024. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wengennél található Lauberhorn a világ leghosszabb és egyben legrégibb lesikló pályája. Először 1930-ban rendeztek itt versenyt, s napjainkban is a legfélelmetesebb sípályaként tartják számon. Nem véletlenül. Nem csupán roppant veszélyes, de hosszú is, napjainkban is majdnem két és fél percig tart lejönni rajta, az idei győztes, Marco Odermatt 2:25,64 perc alatt teljesítette a pályát. Ugrató, szűk szakasz, éles kanyar, sőt S kanyar is van benne (utóbbi a híres Kernen-S), de a pálya adott pontján akár 150 km/h-s sebességre is felgyorsulnak a versenyzők.

Marco Odermatt, Wengen, alpesi sí, Lauberhorn, Alexis Pinturault, Aleksander Aamodt Kilde, mentőhelikopter, sérülés
Marco Odermatt útban a győzelem felé, éppen a levegőben... Fotó: AFP

Úgy tartják, minden svájci síző álma, hogy itt nyerjen, de a máshonnan érkezők is tisztelik a pályát.

Móka vagy veszélyes üzem?

A világkupa szombati lesikló futama után az amerikai Jared Golberg, miután célba ért, nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott: „Fun”, azaz móka. Pedig a vk-ban a sízők nem a mókát, hanem a győzelmet keresik.

Két indulónak sajnos messze nem mulatságosan alakult a verseny. A közelmúlt egyik leghíresebb sízője, a francia Alexis Pinturault még a pénteki óriás-műlesiklás során bukott. Egyből lehetett látni, hogy nagy a baj, mentőhelikopter érkezett hozzá, a francia síző térdszalagszakadást szenvedett. Pinturault nem a pálya legnehezebb szakaszán bukott, hanem már a vége felé, egyértelműen a fáradtság okozta a vesztét.

Aleksander Aamodt Kilde, bukás, Wengen, sérülés, mentőhelikopter
A norvég Aleksander Aamodt Kildét ápolját a bukás után. Fotó: AFP

Szombaton a norvég Aleksander Aamodt Kilde járt pórul. Őt is mentőhelikopter vitte el. Az első benyomások alapján ő talán nem szenvedett annyira súlyos sérülést, mint Pinturault, de a diagnózis még nem ismert, csupán annyit lehet tudni, hogy az eszméleténél volt, amikor felszállt vele a helikopter.

Hangsúlyozzuk, mindketten napjaink legjobb síelői.

Odermatt fantasztikusan síelt

Marco Odermatt győzött egészen káprázatos sízéssel, amikor leért, két és fél másodpercet faragott le az addigi leggyorsabb időből. Abban a sportágban, ahol gyakran századmásodpercek döntenek csupán. Az olimpiai és világbajnok, 26 éves svájci először nyert lesiklást Wengenben. Az ő álma tehát már valóra vált.

Pinturault futama és bukása:

Borítókép: Aleksander Aamodt Kilde a védőhálóban a bukás után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.