Jannik Sinner őszi menetelése nagy előny lesz Djokovics és a többiek ellen

A 2023-as teniszidény Novak Djokovics sikereiről szólt, aki visszaverte Carlos Alcaraz támadását, és pályafutása során nyolcadik alkalommal is világelsőként zárta az évet. A szezon utolsó hónapjainak viszont Jannik Sinner volt a főszereplője, aki sorra nyerte a nagy meccseket közvetlen riválisai ellen, az év végén pedig sikerre vezette hazája válogatottját a Davis-kupában, amivel Olaszország új sporthőse lett Jannik Sinner.

2023. 12. 01. 4:45
GRIEKSPOOR, Tallon; SINNER, Jannik
Málaga, 2023. november 23. Az olasz Jannik Sinner a holland Tallon Griekspoor a ellen játszik a tenisz Davis-kupa negyeddöntõjének Olaszország - Hollandia mérkõzésén a spanyolországi Málagában 2023. november 23-án. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: MTI/AP/Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner huszonkét éves korára már az olasz tenisz legnagyobbjai közé emelkedett, s már csak a Grand Slam-győzelem hiányzik neki ahhoz, hogy vitán felül a valaha volt legjobb itáliai játékosnak nevezhessük. Ehhez igazán közel még nem járt, hiszen döntőt sem vívhatott egyiken sem a négy nagy torna közül. Az elmúlt bő két hónapban viszont valamennyi komoly riválisát legyőzte, akik eddig megakadályozták abban, hogy Grand Slam-trófeát nyerjen. Az év utolsó versenyei Novak Djokovics, Carlos Alcaraz és Danyiil Medvegyev sem úszta meg Jannik Sinner elleni vereség nélkül.

Jannik Sinner
Jannik Sinner immár a legnépszerűbb teniszezők közé tartozik (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

Novak Djokovics Sinner egyik példaképe volt, és Andreas Seppi mellett. Az első kettő nem szorul magyarázatra egyetlen fiatal teniszező esetében sem, Seppi pedig ugyanúgy Dél-Tirolból, azaz Olaszország német ajkú régiójából származik, mint Sinner. Ez a terület főként a téli sportokban adott rengeteg klasszist Olaszországnak, s néhány évig úgy tűnt, hogy Jannik Sinner is az ő nyomdokukban jár majd, nyolcévesen korosztályos olasz bajnok lett óriás-műlesiklásban. A tenisz csak öt évvel később lépett a fontossági sorrendben az alpesi sí és a labdarúgás elé, az első helyre, Jannik Sinner végül mégis ebben a sportágban aratott sikereivel érte el azt, hogy kedvenc futballcsapata, az AC Milan e heti Bajnokok Ligája-meccse előtt az ő nevét skandálta az egész San Siro.

– Alpesi síben nagyjából kilencven másodpercig jössz lefelé a lejtőn, és egyetlen hiba is végzetes. Teniszben két órát is a pályán tölthetsz, rengeteg hibát elkövetve, és akkor is győztesként jöhetsz ki a mérkőzésből – világította meg később döntése hátterét Sinner, aki a teniszpályán sem vesztegette az idejét. 2019-ben, tizenhét évesen a legfiatalabb olasz játékos lett, aki challenger-versenyt nyert, majd Budapesten Valkusz Máté elleni győzelemmel mutatkozott be az ATP Touron.

Még ebben az évben, de már tizennyolcadik születésnapja után Grand Slam-főtáblás meccset is vívhatott, a US Open első fordulójában szettet nyert a torna korábbi bajnoka, Stan Wawrinka ellen. Az év végén pedig megnyerte az U21-es világbajnokságot, noha két-három évvel fiatalabb volt az összes többi indulónál. Sinner a következő években is előrelépett: a Covid miatt csonka 2020-as szezonban a Roland Garros negyeddöntőjéig jutott, 2021-ben pedig tartalékként már szerepet kapott az év végi világbajnokságon.

Párhuzam Jannik Sinner és Novak Djokovics között

Az olasz teniszező mégis úgy érezte, hogy váltania kell: megvált nevelőedzőjétől, Riccardo Piattitól, aki korábban Novak Djokovicsot is terelgette profi pályafutása elején.

Eleinte nem volt egyértelmű, hogy a váltás bejött, Sinner hátrébb zárta a világranglistán a 2022-es évet, mint az eggyel korábbit. A lehetőség már akkor is ott rejlett benne, a wimbledoni negyeddöntőben 2-0-s szettelőnybe került a későbbi tornagyőztes Djokovics ellen, de kikapott tőle, ugyanúgy, ahogy tíz évvel korábban a Roland Garroson hasonló előnyből Seppi is. A dél-tiroli előd végül 0-12-es mérleggel zárt a szerb kiválóság ellen, Sinnernek hasonlótól már nem kell tartania.

Sinnernek a tavalyi US Open negyeddöntőjében meccslabdája volt Carlos Alcaraz ellen, de ezt a találkozót elveszítette, legyőzője pedig ismét a végső sikerig menetelt. Éppen Alcaraz meredeken felívelő pályafutása volt az, ami megijeszthette Sinnert, a nála két évvel fiatalabb spanyol ugyanis faképnél hagyta őt, és az egész világot, 2022-t világelsőként zárta.

Jannik Sinner új előnye a riválisokkal szemben

Sinner azonban bízott az új stábjában, s úgy tűnik az idei évre beérett Simone Vagnozzi és Darren Cahill munkája. Sinner idén először mesterversenyt (ATP 1000) nyert, világbajnoki döntőt játszhatott, Davis-kupa győzelemre vezette az olasz válogatottat, az őszt pedig 9-1-es mérleggel zárta top 10-es ellenfelekkel szemben. Azaz a 2024-es szezont lényegében minden számot tevő rivális úgy kezdheti majd, hogy legutóbbi Sinner elleni meccsén vereséget szenvedett. Még Novak Djokovics is, aki ugyan az ATP-világbajnokság döntőjében legyőzte Sinnert, a Davis-kupa elődöntőjében viszont a huszonkét éves olasz meccslabdákról fordított a szerb klasszis ellen.

– Az év második felében mentálisan sokat léptem előre, az egész szezonban a legnagyobb stadionokban játszottam egymás után a nagy meccseket – hangsúlyozta Sinner, kifejezve reményét, hogy 2024-re is kitart a lendülete. Ha így lesz, a fejlődési ív következő állomásaként adja magát a Grand Slam-döntő, s talán annak megnyerése is.

Borítókép: Jannik Sinner sok fontos győzelmet ünnepelhetett az évben, különösen annak vége felé (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.