Sinner parádéja, máris ott tart, mint Federer és Djokovics + videó

Olaszország 1976 után másodszor nyerte meg a Davis-kupát. Az Ausztrália ellen 2-0-ra megnyert döntő alátámasztotta, amit előre sejteni lehetett: a Novak Djokovics vezette Szerbia elleni, Jannik Sinner főszereplésével a sírból visszahozott elődöntő volt az előre hozott finálé. Sinner fölényes sikerrel zárta le a döntőt Alex de Minaur ellen, s Davis-kupa-győzelmek számában máris utolért két legendát: Djokovics mellett Roger Federer is csak egyszer nyerte el hazája csapatával a trófeát. Olaszország ráadásul fiatal csapatával bízhat a fényes jövőben.

2023. 11. 27. 9:22
Jannik Sinner
Italy's Jannik Sinner celebrates beating Australia's Alex de Minaur in the second men's singles final tennis match of the Davis Cup tennis tournament at the Martin Carpena sportshall, in Malaga on November 26, 2023. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP) Fotó: AFP/JORGE GUERRERO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner az év végén szintet lépett. A huszonkét éves olasz teniszező az idei őszt 9-1-es mérleggel zárta a top 10-es ellenfelekkel szemben, csupán a Novak Djokovics elleni világbajnoki döntőt veszítette el. Sinner a vb-csoportkör után ráadásul a Davis-kupa elődöntőjében is legyőzte a szerb klasszist, három egymás utáni labdamenetben meccslabdát hárítva. Az olaszok a Szerbia elleni, sírból visszahozott elődöntő után az Ausztrália elleni finálét már simán nyerték meg, különösen Sinner nyert fölényesen, aki 6:3, 6:0-s sikerrel biztosította be Olaszország második Davis-kupáját Alex de Minaur ellen.

Filippo Volandri Jannik Sinner Lorenzo Musetti Matteo Arnaldi Lorenzo Sonego Simone Bolelli Davis-kupa Olaszország
Jannik Sinner (balról a második) Davis-kupa győzelmek számában már ott tart, mint és Novak Djokovics (Fotó: AFP/Lluis Gene)

A döntő kulcsmeccse inkább az első egyes volt, a Sinnerhez hasonlóan huszonkét éves Matteo Arnaldi küzdelmes meccsen, 7:5, 2:6, 6:4-es győzelemmel szerezte meg a vezetést Olaszországnak Alexei Popyrin ellen.

– Idén először játszottam a válogatottban, ráadásul egy hónapja egy fontost embert elveszítettem, a barátnőm édesapja hunyt el. Nagyon érzelmes meccs volt, talán ezért is játszottam gyengén a második és a harmadik játszmában, Alexei megérdemelte volna a győzelmet, de a Davis-kupa néha ilyen – fogalmazott önkritikusan Arnaldi, aki idén egyéni versenyen is letette névjegyét, a US Openen a nyolcaddöntőig jutott, csak Carlos Alcaraz állította meg.

Jannik Sinner elképesztő évzárása

Arnaldi is sok szép pillanatot szerezhet még az olaszoknak, de a csapat vezére Jannik Sinner. A világranglista negyedik helyén álló olasz ősszel újabb szintet lépett, szeptember óta 9-1-es a mérlege a top 10 többi tagja ellen. Danyiil Medvegyev ellen korábban egyszer sem nyert, most két hónap leforgása alatt háromszor, míg Novak Djokovics ellen kétszer, igaz, a szerbtől az évzáró világbajnokság döntőjében kikapott.

A Davis-kupában viszont Sinner három meccslabdát hárítva nyert Djokovics ellen, majd a páros után is ő ünnepelhetett. A szerbek ellen a sírból visszahozott párharc előre hozott döntőnek bizonyult, Sinner az ausztrál éljátékosnak, Alex de Minaurnak mindössze három játékot engedélyezett (6:3, 6:0).

A következő lépés egyértelmű: Grand Slam-versenyeken is hoznia kell ezt a szintet Sinnernek, aki a négy nagy torna (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) egyikén sem játszhatott még döntőt.

Sinner azonban a siker után még nem erre, hanem a Davis-kupára gondolt, amelyben Olaszország 1976 után másodszor ünnepelhetett végső sikert, de minden adott ahhoz, hogy Sinner és társai a közeljövőben többször is megszerezzék a trófeát.

– Mind nagyon fiatalok vagyunk, kivéve Simone Bolellit, aki tizenöt éve játszott ezért a sikerért. Az ő tapasztalata sokat jelentett nekünk, ahogy Matteo Berrettini támogatása is – hangsúlyozta Sinner.

Olaszország az egyetlen nemzet, amelynek egynél több huszonhárom évnél fiatalabb játékosa áll a top 50-ben, nekik három is – Sinner és Arnaldi mellett a náluk is fiatalabb Lorenzo Musetti –, s ha ki tud keveredni a sérülésspirálból a döntőben szurkolói szerepre kárhoztatott Berrettini, a 2021-es wimbledoni döntős, még mindig csak 27 éves játékos is sokáig segítheti az olasz csapatot.

Djokovics elismerte: ez rajta ment el

Sinner Davis-kupa-győzelmek számában máris ugyanott tart, mint két sportági legenda, Roger Federer és Novak Djokovics. (Rafael Nadal ebből a szempontból kiemelkedik, öt sikere is van, igaz, ő erős csapattársai tudatában még azt is megtehette, hogy 2008-ban kihagyja a döntőt.) A svájci már nem fogja növelni trófeáinak számát, Djokovics viszont idén nagyon rágyúrt a sorozatra, s bizony kérdés, hogy a harminchat éves klasszis áldoz-e még egyszer ennyi energiát a csapatversenyre, ahol nem csak rajta múlik a siker.

Tegyük hozzá: idén nem a csapattársak vették el Djokovics esélyét, Miomir Kecmanovics mind a két egyesét megnyerte a Davis-kupa málagai végjátékában, s Djokovics vállalta is a felelősséget.

– Az egész szezon alatt úgy készültem, hogy hozzá tudjak járulni ezen a héten a Davis-kupa-sikerhez. Az első párharcban ez sikerült is, de az olaszok ellen nem. Három labdám volt a párharc lezáráshoz, nagyon keserű így veszíteni. Óriási csalódás ez számomra, vállalom a felelősséget a vereségért – mondta megtörten az olaszok elleni vereség után Novak Djokovics.

Borítókép: Jannik Sinner egész ősszel szenzációsan teniszezett (Fotó: AFP/Jorge Guerrero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.