Egy katica döntötte el az idei Super Bowl párosítását + videó

Kialakult az idei Super Bowl párosítása. A címvédő Kansas City Chiefs a Baltimore Ravens otthonában nyert 17-10-re, míg a San Francisco 49ers a konferenciadöntők történetének legnagyobb fordítását mutatta be a Detroit Lions ellen. A 2020-as Super Bowl után tehát ismét a Chiefs és a 49ers csap össze a bajnoki címért, ezúttal magyar idő szerint február 12-én Las Vegasban.

2024. 01. 29. 13:58
AFC Championship - Kansas City Chiefs v Baltimore Ravens Travis Kelce Chris Jones Patrick Mahomes
BALTIMORE, MARYLAND - JANUARY 28: Patrick Mahomes #15, \c95during the fourth quarter in the AFC Championship Game at M&T Bank Stadium on January 28, 2024 in Baltimore, Maryland. Rob Carr/Getty Images/AFP (Photo by Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images/AFP/Rob Carr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tekinthető meglepetésnek, hogy a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers lesz az idei Super Bowl két résztvevője, elvégre a címvédő játszik a tavalyi NFC-döntő vesztese ellen. Egyik csapat számára sem alakult azonban simán az idény: a Chiefs döcögős alapszakasz után a rájátszásra összeszedte magát, míg a 49ers mindkét playoff-meccsén hátrányból állt fel. A Detroit Lions elleni NFC-döntőn egyenesen a konferenciadöntők legnagyobb fordítását mutatta be a San Francisco, amihez az elkapó, Brandon Aiyuk szerint egy katica segítsége kellett.

NFC Championship - Detroit Lions v San Francisco 49ers NFL Super Bowl Brandon Aiyuk katica
Brandon Aiyuk hihetetlen elkapása, szerinte egy katica kellett ehhez és a San Francisco 49ers újabb Super Bowl-részvételéhez. Fotó: Getty Images/AFP/Ezra Shaw

A története első Super Bowl-részvételére hajtó Detroit az első félidőben nagyon hatékonyan futott, és a nagy szünetre 24-7-es előnyre tett szert a San Francisco otthonában. Korábban tizenhat pontos félidei hátrány volt a legnagyobb, amelyből megfordult egy konferenciadöntő – 2014-ben a Seattle Seahawks állt fel a padlóról a Green Bay Packers ellen.

A 49ers 24-10-ig zárkózott fel, majd egy szerencsés játék jelentette a fordulópontot. Brock Purdy hosszú passza a detroiti védő, Kindle Vitor sisakrácsáról felpattant, így tudta elkapni azt Brandon Aiyuk, aki néhány játékkal később, immár hagyományosabb körülmények között touchdownt is szerzett.

– A meccs előtt egy katicabogár szállt le a cipőmre. Mindenki tudja, hogy ez szerencsét jelent – mondta a találkozó után Aiyuk.

A Lions támadósora hamar elveszítette a labdát, a 49ers kiegyenlített, sőt egészen 34-24-ig ellépett. Innen még szépített a Detroit, de az egyenlítésért már nem támadhatott, s ezúttal a csapatra egész évben jellemző kockázatos felfogás sem vált be: a Lions kétszer is sikertelen negyedik kísérlettel veszítette el a labdát ahelyett, hogy hosszú mezőnygóllal próbálkozott volna.

 

Jöhet a második Super Bowl a Chiefs és a 49ers között

A San Francisco 49ers győzelmével eldőlt, hogy a négy évvel ezelőtti Super Bowl párosítása ismétlődik meg idén Las Vegasban, ugyanis időben előbb rendezték a Kansas City Chiefs és a Baltimore Ravens AFC-döntőjét.

A Chiefs egymás utáni hatodik idényében jutott el a konferenciadöntőig, viszont a sorozatban most először idegenben játszott.

Patrick Mahomes legmegbízhatóbb célpontja ismét volt, aki megdöntötte a legendás Jerry Rice NFL-csúcsát, már 156 elkapása van rájátszásmeccseken.

A mérkőzés azonban inkább a védelmekről szólt, különösen a második félidő, amelyben mindössze három pont született. A Ravensnek egy nagyon jó esélye volt, hogy szorossá tegye a végjátékot, ám L’Jarius Sneed bravúrosan kiütötte a legjobb baltimore-i elkapó, Zay Flowers kezéből a labdát a gólvonal közelében.

A Chiefs öt éven belül a negyedik Super Bowljára készülhet, melyek közül a tavalyit, illetve a 2020-ast, a 49ers ellenit meg is nyerte.

NFL, konferenciadöntők

AFC
Baltimore Ravens–Kansas City Chiefs 10-17

NFC
San Francisco 49ers–Detroit Lions 34-31

Super Bowl

Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers (február 12., 0.30, Las Vegas)

 

Borítókép: Az új csúcstartó Travis Kelce, Chris Jones és Patrick Mahomes ünnepli a Chiefs újabb Super Bowl-részvételét (Fotó: Getty Images/AFP/Rob Carr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.