Vereség az Eb-főpróbán: a kézilabda-válogatott kikapott Csehországtól

A jövő héten kezdődő Európa-bajnokság előtt lejátszotta az utolsó felkészülési mérkőzését a magyar férfikézilabda-válogatott. A korábbi magyar kapitány, Xavi Sabaté vezette Csehország ellen sok hibával játszott, végül 26-25-re kikapott, a mindent eldöntő gól egy másodperccel a vége előtt esett.

2024. 01. 05. 19:50
Magyarország Csehország kézilabda mérkőzés
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi magyar szövetségi kapitány, a Wisla Plock edzője, a spanyol Xavi Sabaté vezette Csehország volt a magyar válogatott ellenfele a jövő héten kezdődő férfikézilabda Európa-bajnokság előtti utolsó nyilvános felkészülési mérkőzésen. A kisebb betegséggel küszködő kivételével valamennyi játékosát benevezte Chema Rodríguez szövetségi kapitány a Csehország elleni felkészülési mérkőzésre. Palasics Kristóf kezdett a magyar kapuban, Szita Zoltán és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Hanusz Egon irányított, játszott a beálló poszton, Krakovszki Zsolt és Bóka Bendegúz a két szélen.

LAB_6264
Magyarország Csehország kézilabda mérkőzés
Szita Zoltán góljával indult a meccs. Fotó: Ladóczki Balázs

Szita Zoltán góljával indult a mérkőzés, majd Palasics Kristóf lába mellett pattant be a korábbi balatonfüredi és szegedi Stanislav Kasparek lövése. Szellemes támadójátékot produkált a magyar válogatott, Hanusz okos egyéni akciója után Ancsin klasszikus átlövése is utat talált a csehek kapujába. A gond csak az volt, hogy a védelem feszessége és a kapusteljesítmény hagyott némi kívánnivalót maga után.

A hatodik percben, 4-3-as magyar vezetésnél védett először Palasics. Ancsin viszont nagyon élt, a Lékai távollétében a csapatkapitányi karszalagot viselő tatabányai jobbátlövő első három lövése gól lett. Szita sem akart tőle elmaradni, a nyáron Szegedről a Plockba igazoló lövő keze is sült.

Magyarország Csehország kézilabda mérkőzés
Krakovszki Zsolt egy gólt szerzett az első félidőben. Fotó: Ladóczki Balázs

Palasics látványos védése után Ancsin először hibázott, a kapufát találta el, de egy okos labdaszerzés után Krakovszki Zsolt növelte kettőre az előnyt a telt házas tatabányai csarnokban. Nem sokáig tartott az öröm: két hibát két góllal büntetett Csehország.

Sorcsere, minőségi csere

Negyedórát kellett várni az első beállógólra, Bánhidi Bence lőtt a felső sarokba. Majd a padról beszállt bevágott egy hétméterest. Imre Bence, Ilic Zorán, Ligetvári Patrik, Bodó Richárd és Rosta Miklós, valamint Fazekas Gergő is megérkezett a pályára, Chema Rodrígiez sort cserélt.

9-7-ről 11-9-re fordított Csehország. Kilencperces magyar gólcsendet Bóka zárt le, majd Rosta egyenlített. Majd ugyanő lőtt még egyet, de szabálytalannak ítélték azt a játékvezetők. Tizenöt másodperccel a félidő vége előtt 12-12-nél időt kért Csehország: de az utolsó támadásból nem lett gól.

Szép átlövésekkel kezdett a magyar válogatott, a sorcsere meglátszott a játék hatékonyságán. Kilenc percen keresztül gólképtelen maradt Chema Rodríguez csapata, hét labdát eladott, Csehország fordított, végül döntetlennel ért véget az első félidő.

 

Második félidő

Bartucz László kezdett a magyar kapuban a folytatásban, Ancsin, Hanusz, Szita és Bánhidi visszatért a pályára, mint ahogy a két kezdő szélsőt is visszaküldte a 44. születésnapját ma ünneplő Chema Rodríguez szövetségi kapitány. Egy támadást kapott Ancsin, Máthé jött a helyére, és azonnal lőtt egy hatalmas bombagólt. Majd a 2016-os Eb után idén ismét Eb-kerettag Bartucz bemutatta az első védését. 

Magyarország Csehország kézilabda mérkőzés
Bodó Richárd az előkészítésekből vállalt szerepet. Fotó: Ladóczki Balázs

És Szita góljával visszavette a vezetést a magyar válogatott. Sőt, Bánhidi önfeláldozó vetődése után támadásban is megvillant, 4-0-s sorozattal lépett meg a magyar válogatott. A Ligetvári Patrik vezette védelem a szünet után sokkal keményebben dolgozott, támadásban egyenletesebben oszlottak el a terhek. 

LAB_6140
Fazekas Gergő az első félidőben kapott több lehetőséget. Fotó: Ladóczki Balázs

A 18-15-ös előny megnyugtatónak tűnt, de a csehek nem engedték magukat lerázni, olyannyira nem, hogy újra kiegyenlíthettek volna, de Bartucz védett. Máthé már a negyedik gólját jegyezte, de a visszarendeződés nem sikerült jól, ezért sem dőlt el a hajrá előtt a mérkőzés.

 

A hajrára maradt a döntés

20-20-nál, Jaub Hrtka hetesével átvette a vezetést a cseh válogatott, bő tíz perccel a vége előtt. Fazekas Gergő egyenlített, Bartucz újabb védését Fazekas újabb gólja követte. A vártnál szorosabban alakult a végjáték; túl sok technikai hibát követett el a magyar válogatott, a pontatlan passzokból az ellenfél profitált. 11-9 után újabb kétgólos hátrányt halmozott fel Chema Rodríguez csapata, 24-22-es cseh vezetésnél kért időt a kapitány, hét perccel a vége előtt. 

Ancsin bombájával kapaszkodott a válogatott. Majd megvolt a labdánk az egyenlítéshez, de a tatabányai Ancsin hibázott, majd Bodó is rontott. Maradt a kétgólos hátrány, mert közben a csehek összehoztak egy gólt elöl. Matej Klíma kiállítása miatt az utolsó két és fél percet szinte végig emberelőnyben játszhatta a válogatott. Rosta Miklós góljával feljött egyre a válogatott, majd Fazekas egyenlített a végén. De még mindig nem volt vége, Sabaté időt kért, Matej Klíma egy másodperccel a vége előtt tíz méterről belőtte a csehek győztes gólját.

Magyarország–Csehország 25-26 (12-12), felkészülési mérkőzés, Tatabánya.
A magyar válogatott gólszerzői: Szita 4, Máthé 4, Ancsin 4, Bánhidi 3, Hanusz 2, Krakovszki Zsolt 1, Rosta 1, Bóka 1, Szöllősi 1, Fazekas 3.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

A két csapat szombaton zárt kapuk mögött újra megmérkőzik egymással.

Borítókép: Ancsinnál jó helyen volt a labda  (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.