„Ilyesmikre Albert Flórián volt képes” – elismerték a Fradi gólzsákját

Varga Barnabás az MTK ellen megmutatta, hogy a sérülése után újra a régi, és a posztriválisainak igyekezniük kell, ha ki akarják őt szorítani a kezdőcsapatból. A mesternégyesig jutó csatár teljesítményével sokakat lenyűgözött, köztük a Fradi korábbi labdarúgóját, Juhász Istvánt is, aki Albert Flóriánhoz hasonlította a magyar válogatott gólzsákját.

2024. 02. 09. 17:30
20240206_1005_KAR Varga Barnabás
Budapest 20240206 Labdarúgás 2024 NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC MTK Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Kocsis Gergõ padló Varga Barnabás gól Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Barnabást több nehézség elé is állította az élet az elmúlt hónapokban. Októberben megsérült, és bár az év végén újra játékra jelentkezett, beletelt egy kis időbe, míg formába került. Ráadásul a télen posztriválist kapott, nem is akármilyet: a góllövőlista éllovasát, a fehérvári Kenan Kodrót igazolta le a Fradi.

20240206_1024_KAR Varga Barnabás négy góllal bizonyította, hogy a Fradi kezdőcsapatában van a helye Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Varga Barnabás négy góllal bizonyította, hogy a Fradi kezdőcsapatában van a helye (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A tavaszi szezonnyitón aztán sokáig mindketten csak a kispadról figyelhették a kezdőcsapatba került Alekszandar Pesicset, aki viszont a meccs után megbetegedett, és az MTK ellen nem számolhatott vele Dejan Sztankovics. Azaz eljött Varga és Kodro ideje, és a magyar válogatott csatár bizonyította, hiba lenne a kispadra ültetni őt. Négy gólt rámolt be a kék-fehérek kapujába az 5-1-es kiütés alkalmával, köztük három és fél perc alatt mesterhármast ért el, amivel kis híján megdöntötte világrekordját. S nem mellesleg visszavette az első helyet Kodrótól az NB I góllövőlistájának élén. Vargának tizenkettő, a bosnyák támadónak tizenegy gólja van.

Varga Barnabás „mesternégyese” történelmi távlatban is kiemelkedő teljesítmény. A Fradiban legutóbb szerzett egy meccsen négy gólt (1979. március 14-én a Tatabánya elleni 5-1-es győzelem alkalmával), előtte pedig Juhász István (1963. november 7-én a Pécsi Dózsa elleni, ugyancsak 5-1-es sikerkor), méghozzá rögtön pályafutása első felnőtt meccsén, Albert Flóriánt helyettesítve.

 

Varga Barnabás így lehet a Fradi igazi vezére

Az előbb említett Juhász Istvánt lenyűgözte Varga teljesítménye, az egyetlen magyar aranylabdást juttatta az eszébe.

– A magunk idejében Albert Flórián mutatott be ehhez hasonló technikai finomságokat – nyilatkozta a Ferencváros egykori középpályása a Metropolnak. – Amennyiben Barna jövő csütörtökön az Olympiakosz elleni EKL-meccsen hasonlóan felszabadult produktummal eldönti a pireuszi találkozó sorsát, még közelebb kerülhet Alberthez. Mindenesetre a fejjátéka máris van olyan szinten, amilyen Flórié volt egykoron.

 

Juhász hozzátette, egy téren még előreléphet Varga, méghozzá úgy, ha felemeli a hangját, és vezérként irányítja a társait, mint azt korábban Albert Flórián is tette.

– Mielőtt 1964-ben Torinóban Vásárvárosok Kupája-döntőt játszottunk a Juventusszal, Flóri az öltözőben ezt mondta nekünk: Srácok, tilos besz...rni, ezek is csak olyan emberek, amilyenek mi vagyunk, menjünk, mutassuk meg nekik. Megmutattuk, nyertünk 1-0-ra. De ugyanilyen laza volt a válogatottban, amikor 1959-ben barátságos meccsen 4-3-ra vertük az NSZK-t a Népstadionban, vagy az 1966-os vb-n Brazília elleni 3-1-es diadal során maradandót alkotott – idézte fel Juhász István.

Borítókép: Varga Barnabás sok bosszúságot okoz a kapusoknak (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.