Hivatalos: Hamilton elhagyja a Mercedest, a Ferrarinál folytatja

A Formula–1-es Mercedes istálló csütörtök este megerősítette, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton az idény végén távozik a csapattól. Ezzel egy időben a Ferrari egy tömör közleményt adott ki a brit pilóta érkezéséről.

2024. 02. 01. 20:18
HAMILTON, Lewis
Szuzuka, 2024. február 1. 2016. október 6-án készített képen Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje Ferrari-szurkolók elõtt halad el a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíjánakat otthont adó szuzukai pályán. 2024. február elsejei sajtóhírek szerint Hamilton 2025-tõl a Ferrari Forma-1-es csapatában szerepelhet. A hétszeres világbajnok brit pilóta egy évtized után hagyná el a Mercedes istállót, a hírt azonban egyelõre egyik csapat sem kommentálta. MTI/AP/Takahasi Toru Fotó: Takahasi Toru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaznak bizonyultak a csütörtök reggel szárnyra kapott híresztelések , miszerint idén véget ér és a Mercedes 2013 óta tartó házassága. – A Mercedes-AMG Petronas F1 Team és Lewis Hamilton a 2024-es idény végén elköszön egymástól. Lewis életbe léptette a tavaly kötött szerződésében lévő kilépési záradékot – szól a Mercedes közleménye.

Lewis Hamilton (balra) és Charles Leclerc jövőre csapattársak lesznek
Lewis Hamilton (balra) és Charles Leclerc jövőre csapattársak lesznek Fotó: AFP/Chandan Khanna

Hamilton hét világbajnoki címéből hatot a Mercedes gyári csapatának pilótájaként gyűjtött be, illetve a nyolc konstruktőri vb-győzelemből is tevékenyen kivette a részét. A brit versenyző nehezen szánta rá magát a búcsúra, de mint az a Mercedes honlapján megjelent nyilatkozatából kiderül, új kihívásokra volt szüksége. A távozásáig persze minden erejével az Ezüstnyilak sikereiért harcol.

– Tizenegy csodálatos évet töltöttem el ennél a csapatnál, és rendkívül büszke vagyok arra, amit együtt elértünk. A Mercedes tizenhárom éves korom óta az életem része, itt nőttem fel, szóval rendkívül nehezemre esett meghozni ezt a döntést. De ez a megfelelő pillanat, hogy megtegyem ezt a lépést, és nagyon izgatott vagyok az előttem álló új kihívások miatt. 

Örökre hálás leszek a Mercedes család tagjainak a támogatásukért, és leginkább Totónak a barátságáért és az útmutatásért. Szeretném, ha emlékezetes lenne az utolsó közös idényünk, így minden erőmmel azon leszek, hogy ezt elérjük – mondta eltökélten a 39 éves Hamilton.

A pletykák szerint Toto Wolff csapatfőnök csak szerdán értesült Hamilton távozási szándékáról, de természetesen a bejelentéskor tisztelettel beszélt sikerkovácsáról.

– Soha nem volt még annyira sikeres egy pilóta és egy csapat párosa a sportágunkban, mint a miénk – erre mindig büszkén emlékezünk majd vissza. Lewis mindig fontos része lesz a Mercedes történetének. De mindig tudtuk, hogy a kapcsolatunk egy pontot véget ér, most eljött ez a nap. Elfogadjuk Lewis döntését, új kihívásokra vágyik, a mi lehetőségeink a jövőt illetően pedig rendkívül izgalmasak. De mivel még mindig hátravan egy közös évünk, a versenyzésre koncentrálunk, szeretnénk erős idényt zárni.

 

A Ferrari is beszámolt Hamilton érkezéséről

A Ferrari nem készült csillogó-villogó bejelentéssel, a csapat honlapján még a Mercedesnél is tömörebben fogalmazott:

– A Scuderia Ferrari örömmel jelenti be, hogy Lewis Hamilton több évre szóló szerződést írt alá a csapattal, 2025-ben csatlakozik az istállóhoz.

Idén tehát a Mercedesnél még a Lewis Hamilton, George Russell, a Ferrarinál a Charles Leclerc, Carlos Sainz páros versenyez, de jövőre összeáll a Leclerc, Hamilton duó, Sainz pedig szerződése lejártával, a 2024-es idény végén mehet, amerre lát. 

– Az év végén elválnak az útjaink egymástól a Scuderia Ferrarival. Egy hosszú idény még előttünk van, ezért mint mindig, idén is a lehető legjobbamat fogom nyújtani a csapat és a Tifosik (a Ferrari szurkolói – a szerk.) kedvéért. A jövőmmel kapcsolatban majd a megfelelő pillanatban nyilatkozom – írta Instagram-oldalán a spanyol versenyző.

Borítókép: Lewis Hamilton a Ferrarihoz tart (Fotó: MTI/AP/Takahasi Toru)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.