Kicsoda a Liverpool váratlan hőse, aki Klopp szerint a világ legjobb cserekapusa?

Virgil van Dijk góljával a hosszabbításban nyerte meg a Liverpool a Chelsea elleni Ligakupa-döntőt vasárnap, de a meccs legnagyobb hőse nem a holland védő volt, hanem a kapus, Caoimhín Kelleher, aki óriási bravúrokkal tartotta meccsben Jürgen Klopp csapatát, így a döntő után Van Dijk ki is jelentette, hogy ő az egyik legnagyobb Kelleher-rajongó. Kicsoda a kupadöntőn parádézó ír, aki többnyire a világklasszis Alisson árnyékában él, és aki tizenhárom éves koráig ráadásul csatárnak készült?

2024. 02. 27. 4:55
English Premier League - Liverpool vs Burnley
epa11143654 Juergen Klopp manager of Liverpool reacts with Caoimhin Kelleher of Liverpool after the English Premier League match between Liverpool and Burnley in Liverpool , Britain, 10 February 2024. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc védést mutatott be Caoimhín Kelleher a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben, és volt köztük egészen hihetetlen bravúr is, lényegében élő falat képezett a Liverpool kapuja előtt. Bár a meccs embere hivatalosan lett, aki a 118. percben szerzett góljával eldöntötte az 1-0-ra megnyert finálét a Wembley-ben, Kelleher legalább akkora hős volt, mint a holland. Sőt ha ő nem úgy véd, ahogy tette, talán el sem jutott volna a hosszabbításig Jürgen Klopp sérülések miatt tizedelt csapata.

EFL Carabao Cup - Fulham vs Liverpool
Virgil van Dijk is rajong a Liverpool cserekapusának védéseiért. Fotó: EPA/Isabel Infantes

– Valószínűleg én vagyok az egyik legnagyobb rajongója – nyilatkozta Van Dijk a Sky Sportsnak a drámai győzelem után Kelleherről. – Mindig is úgy tartottam, hogy ő világklasszis, és most megint előlépett, hogy megmutassa. Jó srác, jó kapus, és pontosan erre van szüksége egy olyan klubnak, mint a Liverpool.

Kelleher leglátványosabb védése az volt a döntőben, amikor az első félidő hajrájában a Pep Guardiolán korábban nemes bosszút álló Cole Palmer közeli lövését hatástalanította. – Egy világklasszis kapus világklasszis pillanata – hüledezett a mozdulat láttán Gary Neville, a Manchester United legendája, aki szakértőként követte a Ligakupa-döntőt.

Palmer vs. Kelleher

A Liverpool kezdő kapusa kérdés nélkül Alisson, a brazil zseni, akinek a megszerzésére a 2018-as BL-döntőben leégő Loris Karius vételárának a tízszeresét, 62,5 millió eurót sem sajnált Klopp. Mondják, hogy pénzen nem lehet sikert venni, ebben a tekintetben azonban talán mégis: ami Kariusszal nem ment 2018-ban, az Alissonnal sikerült egy évvel később, s nemcsak a BL-győzelem lett meg, hanem 2020-ban a harminc éve áhított angol bajnoki cím is.

Ma már nemcsak egy, hanem két kiváló kapusa van a Liverpoolnak, Klopp pedig igyekszik megbecsülni Kellehert is, akire ebben az idényben az Európa-liga- és a Ligakupa-meccseket bízta, amin akkor sem változtatott, amikor az utóbbiban élesre fordult a helyzet (ha Alisson éppen nem sérült, akkor is Kelleher védett volna a Chelsea ellen). Ezt a bizalmat korábban Bogdán Ádám például nem élvezte Kloppnál az első liverpooli idényében.

 

Jürgen Klopp ilyet nem mond akárkiről

– Caoimhín hihetetlen volt, elképesztően érett teljesítményt nyújtott – vélekedett Klopp a Chelsea legyőzése után. – Gyakran mondogatom, hogy a miénk a világ legjobb kapusa, Alisson, és a miénk a világ legjobb cserekapusa is. Nagyon örülök Kelleher sikerének, top meccs volt a részéről.

Kelleher tehát a világ legjobb cserekapusa. Ha egyszer Klopp mondja… Nagy szavak, de legalább ilyen nagy kérdés, hogy meddig elégíti ki a 25 éves játékost ez a szerep. Kelleher a Liverpoolban vált profi labdarúgóvá, 2015-ben igazolta le a patinás angol klub az U18-as együttesébe az ír Ringmahonból.

English Premier League - Liverpool vs Fulham
Kelleher előbb rúgta, csak később kezdte fogni a labdát. Fotó: EPA/Tim Keeton

Azóta nem ment sehova az Anfield Roadról, lépkedett előre a ranglétrán, előbb harmadik számú kapus volt az első csapat keretében, idővel pedig megelőzte a spanyol Adriánt a sorban, így ma már egyértelműen ő Alisson legfőbb helyettese, már a 2022-ben – szintén a Chelsea ellen – megnyert Ligakupa-döntőben is ő védett. Ugyanakkor javarészt így is árnyékba szorul, összesen még mindig csak 37 meccse van a Liverpool első csapatában, miközben Alisson – ha nem sérül meg hosszabb időre – 40-50 mérkőzésen véd idényenként.

Csatárból lett kapus a Liverpool hőse

Kelleher az írországi Corkban született 1998-ban, 11-szer védett az ír válogatottban, de kezdő kapus addig ott sem nagyon lehet, amíg klubszinten nem véd rendszeresen, így arra sincs garancia, hogy a június 4-i ír–magyar meccsen szembenézhet liverpooli csapattársával, Szoboszlai Dominikkel a pályán.

Kapusból egyszerre csak egyre van szükség, így Kelleher csatárként talán jobb esélyekkel indulhatott volna. Tizenhárom éves koráig ugyanis az volt, méghozzá nem is rossz, első klubja, a Ringmahon házi gólkirálya volt, amikor váltott, miután a csapat kapusa távozott. – Nyilván nem sült el rosszul – emlékezett vissza Kelleher. – Az első meccsem kapusként rendben volt, és azt éreztem, igazán élveztem a játékot. Mindössze hat-nyolc hónappal azután, hogy kapus lettem, már különböző klubok hívtak próbajátékra.

A The Guardian cikke szerint Kelleher a Blackburn Rovers, az Aston Villa és a Manchester United kívánságlistáján is szerepelt, de amikor a Liverpool is jelentkezett érte, nem volt kérdés, hogy hová akar menni.

Borítókép: Caoimhín Kelleher rászolgált Jürgen Klopp bizalmára a Liverpool kapujában (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.