Fernando Alonsónak kedvezett az FIA elnöke?

A BBC értesülései szerint vizsgálat indult a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm ellen, mivel tavaly márciusban megpróbálta befolyásolni a Formula–1-es Szaúdi Nagydíj végeredményét. A ténykedésének köszönhetően Fernando Alonso visszakaphatta a korábban elvett harmadik helyét.

2024. 03. 04. 21:20
ALONSO, Fernando
Dzsidda, 2023. március 19. A harmadik helyezett Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje ünnepel a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szaúdi Nagydíjának eredményhirdetésén a dzsiddai utcai versenypályán 2023. március 19-én. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú huzavonával ért véget tavaly a Szaúdi Nagydíj. A futam Sergio Pérez (Red Bull) győzelmét hozta, és a mexikói pilótán kívül (Red Bull) és Fernando Alonso (Aston Martin) állt fel a dobogóra, ám utóbbi az eredményhirdetést követően elveszítette a harmadik helyét. Történt ugyanis, hogy a kétszeres világbajnok nem a megfelelő módon töltötte le az öt másodperces időbüntetését (a bokszban az Aston egyik szerelője még a büntetés letelte előtt elkezdett dolgozni az autón), a leintés után ezért Alonso újabb, ezúttal tíz másodperces büntetést kapott. Aztán viszont visszavonták a büntetést, így a spanyol végül visszakapta a harmadik helyezést és az őt megillető trófeát.

SZULAJM, Mohammed bin
Mohammed bin Szulajm Fotó: MTI/Kovács Tamás

A BBC most magyarázattal szolgált a történtekre. A lap úgy értesült, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm állt a döntés mögött, ezért most vizsgálat indult ellene. Az Origó azt írja, Bin Szulajm a futam során felhívta Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa sejket, az FIA közel-keleti és észak-afrikai régiójának sportért felelős alelnökét, hogy vonják vissza Alonso büntetését, illetve azt követelte a versenybíróktól, hogy változtassák meg a döntésüket.

Az FIA elnöke egyelőre nem kommentálta a vádakat. 

Borítókép: Fernando Alonso a 2023-as Szaúdi Nagydíjat követő eredményhirdetésen (Fotó: MTI/EPA)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.