Manipulálja a Barcelona Lamine Yamal életkorát? Különös gyanú a BL-meccs előtt

Nehéz lenne választ találni rá, hogy miért éppen most és milyen szándékkal, mindenesetre különös gyanú kapott szárnyra a világhálón a Barcelona–Napoli Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója előtt. Azon megy a polémia a közösségi térben, miszerint Lamine Yamal, a Barca tini sztárja nem 16, hanem már 18 éves. Hogy mi érdeke fűződhet a Barcelonának ilyen manipulációhoz? Nehéz lenne megválaszolni, de a futball, mint tudjuk, ma már üzlet, így bármi megtörténhet. Lehet, hogy a klub és maga Lamine Yamal hamarosan cáfolhatatlan bizonyítékokkal áll elő.

2024. 03. 12. 17:39
FC Barcelona v RCD Mallorca - LaLiga EA Sports
FC Barcelona v RCD Mallorca-LaLiga EA Sports Lamine Yamal right winger of Barcelona and Spain during the LaLiga EA Sports match between FC Barcelona and RCD Mallorca at Estadi Olimpic Lluis Companys on March 8, 2024 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Jose Breton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiában egy kilenc évvel ezelőtti cikkre hivatkozva ásták elő a témát, miszerint a Barcelona manipulálja Lamine Yamal életkorát. A nyomtatott sajtóban megjelent, tehát utólag nem módosítható, 2015-ben publikált cikk a Barcelona új üdvöskéjét mutatja be, az akkor tízéves Lamine Yamalt. Könnyű kiszámolni, ha így igaz, akkor a villámgyors szélső ma már 18 éves.

FC Barcelona, Lamine Yamal, életkor, manipuláció, katalán labdarúgó-szövetség
Lamine Yamal a Barcelona talán legnagyobb értéke. Fotó: Europress/AFP/Joan Valls

Persze, joggal merülhet fel a gyanú, hogy az újságíró hibázott a játékos életkorával kapcsolatban, bár a képen látható fiúcska ránézésre nem nyolcévesnek tűnik.

A sztorinak van folytatása. Egy következő hozzászóló egy posztban becsatolta Lamine Yamal nyilvántartási adatlapját, pontos nevén versenyengedélyét a 2013–14-es idényből, amelyet a Katalán Labdarúgó-szövetség állított ki. Láss csodát, ezen is 2005. július 13. szerepel Lamine Yamal születési dátumaként. Ez azért már elgondolkodtató.

Lamine Yamal, Barcelona, életkor, csalás, manipiláció, gyanú
A Katalán Labdarúgó-szövetség adatlapja szerint, ha a másolat hiteles, Lamine Yamal 18 éves... Forrás: X

Persze, egy ilyen dokumentumot is meg lehet hamisítani. Fontos megjegyezni, hogy Lamine Yamal marokkói apa és egyenlítői-guineai anya gyermekeként született, de nem Afrikában – ahol több példa van rá, hogy az ilyen adatokat, mondjuk így, rugalmasan kezelik –, hanem Spanyolországban, ahol meglepő lenne, ha visszaélnének az anyakönyvi adatokkal.

 

Kinek fűződik érdeke az ügyhöz?

Azon érdemes elgondolkozni, kinek állhat érdekében, hogy Lamine Yamalt és a Barcelonát éppen most hozza kellemetlen helyzetbe. Illetve a másik oldalról: ugyan miért járna jól a Barcelona azzal, hogy valótlan adatokat közöljön, fiatalabbnak állítsa be az egyik ékkövét. Nos, az átigazolási piacon nyilván többet ér egy 16, mint egy 18 éves játékos, de a Barcelona nem szorul rá ilyen trükkre. Lamine Yamal értékét a Transfermarkt jelenleg „csupán” 60 millió euróra taksálja, de a játékos ennél nyilván lényegesen többet ér.

Kíváncsiak várjuk a fejleményeket a Barcelona–Napoli Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

Borítókép: Lamine Yamal. Ránézésre hány éves? (Borítókép: Europress/AFP/Jose Breton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.