Az Arsenal örülhetett a Liverpool és a Manchester City rangadója után

A Premier League 28. fordulójának a rangadóján a Liverpool a bajnoki címért zajló versenyfutásban nagy vetélytárs Manchester Cityt fogadta. Szoboszlai Dominik kezdett a hazai csapatban és hatvan percet töltött el a pályán. A vendégek szereztek vezetést az első félidőben, a szünet után a Liverpool tizenegyesből egyenlített, majd uralta a mérkőzést.

2024. 03. 10. 18:44
null
Manchester City's Belgian midfielder #17 Kevin De Bruyne jumps to control the ball during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester City at Anfield in Liverpool, north west England on March 10, 2024. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcsrangadó, Liverpool, Manchester City, – miként lehetne még fokozni ennek a meccsnek a fontosságát? Kis túlzással bajnoki döntőt játszottak a Premier League-ben vasárnap, a forduló előtt listavezető Liverpool a tőle egy ponttal lemaradó, címvédő Manchester Cityt fogadta. Maga a mérkőzés persze nem döntött a bajnoki cím sorsáról, hiszen még sok forduló van hátra, továbbá az éllovasok nyomában ott lihegett az Arsenal is. 

Foden Endo és Szoboszlai szorításában (Fotó: AFP)

Azt is tudni lehetett, hogy ez a találkozó – legalábbis egy ideig – a két topmenedzser, Jürgen Klopp és Josep Guardiola utolsó bajnoki összecsapása, mivel előbbi már bejelentette, hogy az idény végén távozik, és pihenéssel kívánja tölteni a következő éveket. Most betette a kezdőcsapatba azt a Szoboszlai Dominikot, aki a sérülése óta csak csereként állt be a Liverpoolba, a Nottingham Forest ellen már játszott negyedórát a bajnokságban, míg a Sparta Praha elleni Európa-liga-nyolcaddöntőn negyven percet kapott, és góllal vette ki a részét a Liverpool kiütéses 5-1-es győzelméből. Ugyanakkor Jürgen Klopp csak a cserék közé tette legnagyobb sztárját, az ugyancsak sérülés után visszatért Mohamed Szalahot.

Szoboszlai Dominik nem a megszokott helyén, a középpálya jobb oldalán, hanem balra, a két csatár mögött játszott. Eleinte a vendégek kontrái hordoztak magukban némi veszélyt, majd negyedóra elteltével a labdát többet birtokló Liverpool is odakerült az ellenfele kapuja elé, Darwin Núnez gólt is lőtt, de lesről. A 23. percben aztán a Manchester City szerzett vezetést, egy jobb oldali szögletnél a hazai védők beívelést vártak, azonban laposan lőtte be a labdát, és három méterről a kapufa és Kelleher között a hálóba passzolta – 0-1.

John Stones ezzel a góllal szerzett vezetést a Citynek (Fotó: AFP)

A folytatásban rákapcsolt a Liverpool, Szoboszlai Dominik is egyre többször vett részt a támadások szövésében, egyszer fejjel veszélyeztetett, de a labda a léc fölött hagyta el a játékteret, majd Luis Díaz durrantott a jobb kapufa mellé. Hazai részről egyedül a magyar futballista találta el a kaput a szünetig, az első félidő hosszabbításában célozta meg a jobb alsó sarkot, vetődve védett. A fordulást követően aztán tizenegyeshez jutott a Liverpool: a 47. percben Ederson egy ütemet késve elkaszálta Darwin Núnezt a tizenhatoson belül. A kapust ápolni kellett, majd a büntetőből Alexis Mac Allister a kapu jobb oldalába bombázott – 1-1. Ezután Edersont le is kellett cserélni, megsérült a szabálytalanságánál.

A 61. percben Jürgen Klopp kettőt is cserélt, lejött Bradley és Szoboszlai, a helyükre Robertson és Szalah állt be. A magyar válogatott csapatkapitánya tehát egy órát kapott, a sérülése óta ez volt a legtöbb ideje a pályán. Rögtön ezután Luis Díaz hagyott ki hatalmas helyzetet, ebben az időszakban a Liverpool nagyon közel állt a fordításhoz, uralta a mérkőzést. A kimaradt hazai lehetőségek között a 73. percben Kelleher vetődve Fodenre ütötte a labdát, amely a csatárról a keresztlécre vágódott. A Manchester City csak pillanatokra jött ki a házigazdák a szorításából, de akkor veszélyes volt, a 89. percben Doku a bal kapufát találta telibe. Az eredmény már nem változott, maradt az 1-1, aminek az Arsenal örülhetett a legjobban, ugyanis jobb gólkülönbségével az élre állt a tabellán.

 

Premier League, 28. forduló
Liverpool–Manchester City 1-1 (0-1), gólszerzők: Mac Allister (11-esből 50.), illetve Stones (23.)
Manchester United–Everton 2-0 
Bournemouth–Sheffield United 2-2
Crystal Palace–Luton 1-1
Wolwerhampton–Fulham 2-1
Arsenal–Brentford 2-1
Aston Villa–Tottenham 0-4
Brighton–Nottingham 1-0
West Ham United–Burnley 2-2
Chelsea–Newcastle hétfő, 21.00 (tv: Match4)

Az élcsoport állása: 1. Arsenal 64 (70-24), 2. Liverpool 64 (65-26), 3. Manchester City 63

Borítókép: Szoboszlai Dominik és Kevin de Bruyne nagy csatát vívott egymással (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.