Az ukránok és a finnek az orrunk elől vitték el a párizsi olimpiai kvótákat

A birkózók bakui európai olimpiai kvalifikációs versenyén ma négy kötöttfogású versenyzőnk szállt harcba a kvótáért, és egyikük sem járt sikerrel. Váncza István a 67 kilogrammosok között, Lévai Zoltán pedig a 77 kilogrammos súlycsoportban egy meccsre volt a párizsi repülőjegytől. Váncza ráadásul hajszálra… Rosszul indult számukra a nap, és szörnyen végződött.

2024. 04. 05. 17:39
Váncza István nagyon közel volt a kvótához
Váncza István nagyon közel volt a kvótához Forrás: UWW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózóink 13 fős csapata mind a három fogásnemben (kötöttfogás, szabadfogás, nők) a kvótaszerzés megalapozott reményével érkezett meg Bakuba a hét végi európai olimpiai kvalifikációs versenyre, amelyen súlycsoportonként két-két párizsi hely talál gazdára. Elvárásként így három kvóta megszerzése lett előirányozva, hogy versenyzőink ennyit tegyenek hozzá a meglevő kettőhöz, amelyeket tavaly Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) egyaránt világbajnoki arannyal biztosított be. A bakui viadal után még lesz egy világkvalifikációs torna Isztambulban,  itt súlycsoportonként három kvótát osztanak ki.

Ma Bakuban kötöttfogásban az Eb-2. Váncza István (67 kg) német, a vb- és Eb-2. Lévai Zoltán (77 kg) bolgár, a vb-2., olimpiai 5. (97 kg) olasz, az Eb-3. Vitek Dáriusz (130 kg) pedig német rivális ellen kezdett. Az időrendben haladva sajnos Szőke, majd Vitek is elveszítette az első, selejtezős meccsét, s mivel ezen a tornán nincs vigaszág, ki is estek.

Szőke Alex és Vitek Dáriusz gyorsan kiszállt a versenyből

Szőke 1-1-es eredménnyel búcsúzott, a később szerzett pont a grúzból lett olasz Kakhelashvili javára döntött. Az ESMTK vb-ezüstérmese kétszer is támadhatott lentről, de Kakhelasvili jól védekezett. Vitek Dáriusz negyven másodperccel a vége előtt még vezetett, itt az 1-1 neki kedvezett, de egy zónaszéli helyzetben kilépett, miután a német versenyző szabálytalanul lábat is használt – a magyar szövetség beszámolója szerint. A magyar challenge-t a videózás után azonban elutasították, ezért még járt egy büntetőpont, így versenyzőnk 3-1-re kikapott.

Váncza István közel volt a kvótához, utána Lévai Zoltán sem járt sikerrel

A harmadikként szőnyegre szólított magyar, a 16 között kezdő Lévai Zoltán 1-1-es eredménnyel túljutott bolgár ellenfelén, majd Váncza István ugyancsak a 16 között 5-1-re verte német riválisát, így ők bejutottak a nyolc közé – két győzelemre kerültek a párizsi kvótához. A negyeddöntőben előbb Lévai jött, aki előbb két-, majd négypontos válldobást bemutatva 6-0-ra elhúzott az U23-as Eb-bronzérmes ukrán Nuralijev ellen, s végül 6-2-re győzött. Sikerrel járt Váncza is, aki az Európa-bajnok fehérorosz Nehodát is legyőző, U23-as vb-bronzérmes, moldovai Peticet 6-1-re verte.

Az olimpiai kvótáért Váncza István a tokiói olimpiai ezüstérmes, kétszeres Eb-bronzérmes ukrán Parviz Naszibov, Lévai Zoltán az U23-as Európa-bajnok finn Jonni Sarkkinen ellen lépett szőnyegre. Váncza óriási csatát vívott az ukránnal, minden esélye meg is volt a győzelemre, hiszen 4-4-nél később szerzett ponttal még ő vezetett a hajrában. Ekkor azonban az ukrán kiléptette őt a zónából és így 5-4-re legyőzte Vánczát, aki ezzel lecsúszott az olimpiai kvótáról. Miként Lévai Zoltán is, aki technikai tussal, 9-0-ra kapott ki. Rosszul indult számukra a nap, és szörnyen végződött…

 

Szombaton a nők, vasárnap a szabadfogásúak következnek

Szombaton a nőknél az Európa-bajnok Orsós Sztalvira (53 kg) lengyel vagy német, az Eb-2. Bognár Erika (57 kg) spanyol, az U20-as világbajnok Elekes Enikő (62 kg) svéd, az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg) és az Eb-3. Nagy Bernadett (76 kg) egyaránt olasz ellenféllel kezd. Vasárnap szabadfogásban Kuramagomedov Muradra (74 kg) San Marinó-i vagy grúz, Püspöki Patrikra (86 kg) spanyol, az Eb-1. Bajcajev Vlagyiszlavra (97 kg) francia vagy fehérorosz, az Eb-2. Ligeti Dánielre (125 kg) pedig lengyel vagy moldovai vár elsőre.

Érdekesség, hogy a honosított Bajcajev súlycsoportjában, a szabadfogású 97 kilósok között a februári bukaresti Eb-hez hasonlóan most sem indulhat a kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev. A nemzetközi szövetség (UWW) ugyanis megállapította: a NOB ajánlásának ellentmond, hogy az orosz klasszis a belügyi szervekhez tartozó Dinamo klubjában birkózik, s támogatja az Ukrajna elleni háborút. Szadulajev helyett Alihan Zsabralijov lesz ott a bakui szőnyegen ebben a kategóriában semleges induló oroszként. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.