Doppingügy a magyar olimpiai csapatban: a világranglista negyedik helyezettje az érintett

A Magyar Nemzet csütörtökön megírta, hogy doppingvétség gyanúja merült fel egy olyan magyar vívóval szemben, aki éremesélyesként indulhatna a párizsi olimpián. Nem arról van szó, hogy a sportoló pozitív doppingmintát szolgáltatott volna, viszont 12 hónapon belül három esetben is előfordult, hogy az ellenőrök nem érték el a holléti nyilvántartása szerint általa megadott helyen és „ráérési időben”, ami már doppingvétségnek számít. A Magyar Vívószövetség (MVSZ) honlapján ma megjelent az érintett sportoló neve, az MVSZ közzétette a párbajtőrvívó Kun Anna, a világranglista negyedik helyezettjének nyilatkozatát.

2024. 04. 05. 16:29
KUN Anna
Budapest, 2024. március 10. A késõbbi gyõztes Kun Anna a WestEnd párbajtõr Grand Prix verseny nõi döntõjében a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 10-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) csütörtökön megkeresésünkre azt válaszolta, egyelőre nem kíván tájékoztatást adni arról, hogy a válogatott keretben van-e olyan versenyző, akivel a doppingellenőrök szerint tizenkét hónapon belül háromszor is előfordult, hogy nem tudták elérni a holléti nyilvántartásában általa megadott ráérési időben. Az MVSZ ma délután viszont a honlapján tájékoztatott, hogy a párbajtőröző Kun Anna az érintett. A 28 éves vívónő a világranglista negyedik helyezettje, és ez alapján névre szóló kvótát szerzett a párizsi olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság a honlapján is feltünteti a Párizs 2024 menüpontban a Team Hungary tagjaként.

Kun Anna a MOB honlapján a párizsi magyar csapat tagjaként szerepel

A női párbajtőrözők világranglistája:

Kun Anna a negyedik helyen
 

Meg kell említeni, hogy március 10-én Budapesten zajlott minden idők legnagyobb mezőnyű női párbajőr Grand Prix-versenye, a Westend GP-n 324-en indultak, és ezt a viadalt Kun Anna nyerte meg, ami mutatja, hogy a világ egyik legjobbja. A döntőben amúgy éppen egy másik magyar vívónőt győzött le, Muhari Esztert (15-11-re) – női párbajtőrben a hagyományos hazai GP-n még soha nem született ilyen kiváló eredmény – számolt be róla a magyar szövetség honlapja. 

Muhari Eszter és Kun Anna Fotó: Facebook/Hungarian Fencing Federation/@PHOTOPAVIA

Kun Anna március végén Kínába, a nankingi világkupára már nem utazott el. Amennyiben nem indulhat a párizsi olimpián, akkor a világranglistán 13. helyen álló Muhari Eszter számára nyílhat meg az út. Tavaly a krakkói központú Európa-játékokon Kun Anna és Muhari Eszter is tagja volt az ezüstérmes magyar csapatnak, és ez egyúttal Eb-ezüstöt is jelent számukra. Egyéniben Kun a harmadik helyen végzett, az egyéni verseny viszont nem számított Európa-bajnokságnak.

 

Kun Anna: Az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek

A Magyar Vívószövetség ma délután a honlapján közzétette Kun Anna nyilatkozatát:

„A média megkeresésére és nyomására, illetve a valótlanságok állításának elkerülése végett az alábbi nyilatkozatot teszem – a Magyar Vívószövetség tudtával és támogatásával – az ügyemben történő tisztánlátás érdekében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolóként, köteles vagyok holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnom a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyem mellett egy 60 perces idősávot, amikor elérhető vagyok tesztelésre. Ha egy nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló 12 hónapon belül megvalósítja 3 elmulasztott teszt, és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el. Bár ennek semmi köze a tiltott anyag vagy módszer használatához, mégis súlyos, (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba.

Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. 

A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek.

Kijelentem, hogy elkötelezett híve vagyok a tiszta sportnak és sosem használtam semmilyen tiltott anyagot. Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben. Erre bizonyítékként szolgálnak a rendszeres laborvizsgálatok eredményei, illetve az összes mintavételem, amiket versenyeken, otthon, edzésen és edzőtáborokban adtam egész pályafutásom alatt. Az elmúlt 12 hónapban 8 alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett.

A holléti információval kapcsolatban minden sportolónak, így nekem is figyelmesen kell eljárni. A vélelmezett holléti mulasztások ellenére nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik.

A folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kívánok további nyilatkozatot tenni” – zárul Kun Anna közleménye.

Boczkó Gábor: Minden segítséget megadunk Annának

Boczkó Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya az M1 aktuális csatornának elmondta: pár napja még arról beszéltek, hogy mind a hat szakágban, férfi és női tőrben, párbajtőrben és kardban van résztvevő az olimpián, most meg itt ez a szomorú eset.

– Eljárás van az egyik versenyzőnk, Kun Anna ellen, aki kijutott az olimpiára. Szomorúak vagyunk, nagyon bízunk benne, hogy felmentik, és a felhozott vádak nem jogosak. Anna és jogi képviselője kommunikál a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel. Mi külső szemlélőként nézzük az esetet, minden segítséget megadunk Annának, hogy bizonyítsa az igazát, és az eltiltás ne lépjen hatályba. Izgulunk és szurkolunk, hogy felmentsék, a kiharcolt kvótával induljon az olimpián. Sajnos ez nem egy könnyű harc, bízunk az igazában – mondta Boczkó, aki kiemelte azt is, hogy Nemzetközi Vívószövetség is megkapta azt a nyilatkozatot, miszerint Kun Anna ellen eljárás folyik.

A magyar szövetség pedig arra is vár, hogy a nemzetközi szövetség nyilatkozzon arról: ha Kun Annát „ne adj isten eltiltják”, akkor a rangsorban következő magyar versenyző, Muhari Eszter indulhat-e helyette.

– Nagyon bízunk benne hogy lesz magyar induló az olimpián – mondta Boczkó Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.