Besegített egy amerikai klasszis, hogy meglegyen a párizsi magyar kvóta

Mind a három fogásnemben a kvótaszerzés megalapozott reményével utaznak birkózóink a Bakuban péntektől vasárnapig zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyre, amelyen súlycsoportonként két-két párizsi hely talál gazdára.

2024. 04. 02. 18:32
Sorakozó a magyar válogatott keddi edzése előtt a Körcsarnokban
Sorakozó a magyar válogatott keddi edzése előtt a Körcsarnokban Fotó: MBSZ/Róth Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózóink egyelőre két olimpiai kvótával rendelkeznek, de akik ezeket megszerezték, egyértelmű aranyesélyesként lépnek majd szőnyegre Párizsban, hiszen a már ötödik éve magyar színeket képviselő Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) egyaránt a regnáló világbajnok. Igaz, Losonczi tavaly a belgrádi vb-n csak a dobogó második fokára állhatott, de egyértelmű bírói hiba miatt utóbb módosították a végeredményt, és a a török Ali Cengiz mellett ő is aranyat kapott.

Lássuk be, a két kvóta viszont nem sok, hiszen 18-at lehet szerezni – 6-6 súlycsoport van kötött- és szabadfogásban, valamint a nőknél is –; az Egyesült Államok már 13-nál, Japán, Kuba és Egyiptom 10-nél jár. 

A kontinentális kvalifikációs tornák közül a pánamerikai és az afrikai már lement, az európait most rendezik meg a hét végén, az ázsiait két héttel később, és utána már csak az isztambuli világkvalifikációs tornán lehet kvótát szerezni, ott súlycsoportonként hármat. A kontinentális tornákon viszont kettőt, így most Bakuban is formabontó lesz a verseny, csak az elődöntőkig tusakodnak. Válogatottunk azzal a célkitűzéssel kel útra az azeri fővárosba, hogy mindhárom szakágban szerezzen legalább egy kvótát.

– Az előzetesen kitűzött célunk az volt, hogy négy-hat birkózónk legyen ott Párizsban. Jelenleg két kvalifikációnk van, tehát a plusz három kvótával már egész jól állnánk, és higgadtabban készülhetnénk a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalra. De minél előbb szerzünk minél többet, annál nyugodtabbak vagyunk – fogalmazott korábban Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója.

Válogatottunk kötött- és szabadfogásban egyaránt négy, a nőknél öt versenyzőt indít; és a korábbi eredményeik alapján mondhatjuk, hogy a miénk lesz az egyik legerősebb csapat Bakuban; vb- és Eb-érmesek sorát vetjük be.

Szabadfogásban nehézsúlyban az Eb-2. Ligeti Dániel a vb-n hajszállal maradt le a kvótáról, most első kiemeltként a nyolcaddöntőben nem kell birkóznia, így ő már két győzelemmel révbe érhet. Érdekesség, hogy kötöttfogásban, ugyancsak a nehézsúlyban az Eb-3. Vitek Dáriusz felkészülését edzőpartnerként az amerikaiak korábbi vb-ezüstérmese, Adam Coon segítette Magyarországon.

A bakui magyar csapat:

kötöttfogás: Váncza István (67 kg, FTC), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), (97 kg, ESMTK), Vitek Dáriusz (130 kg, BHSE).

szabadfogás: Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya), Püspöki Patrik (86 kg, Baja), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás VSE).

nők: Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC), Bognár Erika (57 kg, BHSE), Elekes Enikő (62 kg, Csepel TC-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA), Nagy Bernadett (76 kg, UTE). 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.