Djokovics szinte tökéletes játékkal ünnepelte, hogy elvette Federer csúcsát + videó

Novak Djokovics sima győzelemmel kezdte az idei salakszezonját, 6:1, 6:2-re nyert az orosz Roman Szafjullin ellen a monte-carlói ATP 1000-es teniszversenyen. Djokovics első meccsét játszotta azóta, hogy szakított korábbi edzőjével Goran Ivaniseviccsel, és ez volt egyben az első találkozója is, amelyet Roger Federer rekordjának megdöntése után minden idők legidősebb világelsőjeként játszott. Djokovics ága is könnyebb lett a döntőig, ugyanis Carlos Alcaraz sérülés miatt visszalépett a tornától.

2024. 04. 09. 18:00
Novak Djokovics Monte-Carlo ATP 1000 tenisz
Novak Djokovics számára idén a legfontosabb, hogy jó legyen salakon Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics karrierje során nagy erőt merített abból, hogy és rekordjait akarta túlszárnyalni. A legfontosabb mutatókban ez már sikerült, múlt vasárnap pedig a szerb egy újabb Federer-csúcsot adott át a múltnak: immár Novak Djokovics minden idők legidősebb világelsője férfi egyesben. Djokovics Monte-Carlóban egy esetleges tornagyőzelemmel egy másik különleges rekordját is még tovább javíthatja, de az idei salakpályás versenyek közül nem ez a legfontosabb neki.

Novak Djokovics Monte-Carlo ATP 1000 tenisz
Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil

A Roland Garros persze minden évben a salakszezon csúcsa, a 2024-es esztendő azonban különleges, ugyanis a világ legjobb teniszezői bő két hónappal a salakos Grand Slam-verseny után visszatérnek a párizsi teniszkomplexumba, hogy az olimpiai aranyéremért küzdjenek. Márpedig az még hiányzik Novak Djokovics felfoghatatlan trófeagyűjteményéből.

Amit igazán akar, az az olimpiai aranyérem. Úgy érzi, ezzel tartozik valakinek

mondta Djokovicsról korábbi edzője, Goran Ivanisevic, akivel néhány hete fejezték be a közös munkát.

Novak Djokovics túl óvatos volt

Djokovics immár honfitársával, Nenad Zimonjiccsal készül, akivel 2010-ben együtt nyerték meg a Davis-kupát, Zimonjics abban az évben férfi párosban és vegyes párosban is Roland Garros-bajnok lett.

Az új korszak első versenye, a monte-carlói mestertorna (ATP 1000) előtt a szerb figyelmezetett mindenkit, hogy nem vár sokat magától. Ehhez képest szinte tökéletes játékkal rukkolt elő az orosz Roman Szafjullin elleni nyitányon, az első szettben az ATP új statisztikai összmutatója alapján tízes skálán 9,6 pontra értékelte Djokovics teljesítményét. A szerb végül 6:1, 6:2-re nyert.

– Nagyon elégedett vagyok. Még azokban a játékokban is volt bréklabdám, amelyeket végül nem nyertem meg. Nagyon jó kezdése ez a salakszezonnak, sokkal jobb, mint az utóbbi években. Remélem, tudom tartani a ritmust – mondta Djokovics, aki új rekordja kapcsán elárulta: sosem gondolta volna, hogy a harminchetedik születésnapja közeledtével is ilyen magas szinten tud még teniszezni.

Alcaraz visszalépett, Djokovics hihetetlen triplát érhet el

A szerb következő ellenfele az olasz Lorenzo Musetti vagy a francia Arthur Fils lesz. A negyeddöntőben a címvédő Andrej Rubljov jöhet Djokovicsnak, az elődöntőben viszont biztosan nem játszik Carlos Alcaraz ellen, ugyanis az eredetileg Djokovics ágára sorsolt spanyol sérülése miatt visszalépett a versenytől, akárcsak korábban honfitársa, Rafael Nadal.

Ha Djokovics megnyerné a monte-carlói tornát, akkor mindegyik mesterversenyről legalább három végső sikere lenne. Senki más nincs rajta kívül, aki legalább egyszer megnyerte volna az összes ATP 1000-es tornát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.