Djokovics zenekara újabb botrányt okozott: kettős mérce a teniszben?

Kialakult az elődöntők párosítása az év első salakpályás mesterversenyén, a monte-carlói ATP 1000-es tenisztornán. A harminchat éves Novak Djokovics a verseny történetének legidősebb elődöntőse lett, ő Casper Ruud ellen folytatja, a másik ágon Sztefanosz Cicipasz és Jannik Sinner küzd a döntőbe jutásért. Djokovics még a nyolcaddöntős, Lorenzo Musetti elleni sikere után üzent a zenekarnak, azaz a helyi közönségnek, amellyel pénteken, Sinner ellen Holger Rune is összetűzésbe került.

2024. 04. 13. 8:20
Monte-Carlo Masters ATP 1000 tenisz
A szerb Novak Djokovics közönség balhé
Novak Djokovics 2015 után játszhat ismét elődöntőt Monte-Carlóban Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics rekordokat döntött. Novak Djokovics konfliktusba keveredett a közönséggel. Mindkét mondatot rengetegszer leírhattuk már a harminchat éves szerb teniszklasszis pályafutása során. A héten Monte-Carlóban Djokovics a helyi mesterverseny történetének legidősebb elődöntőse lett, egyben immár 77-szer jutott a legjobb négy közé mestertornán, ezzel lehagyta az eddigi társrekordert (Rafael Nadal, 76). Djokovicsot még a nyolcaddöntőben, Lorenzo Musetti ellen fütyülték ki a nézőtérről, amire a már korábban is látott vezényléssel, majd győzelemmel felelt. Lehet, hogy máskor Holger Rune is ezt a reakciót választja.

Holger Rune nem azt tette, mint Novak Djokovics Monte-Carlo ATP 1000 tenisz zenekar balhé
Holger Rune nagy csatában maradt alul Jannik Sinner ellen, miközben Djokovics zenekara is megnehezítette a dolgát (Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil)

Novak Djokovics a salakszezon előtt egymás után három meccset veszített olasz ellenfelekkel szemben: kétszer Jannik Sinner, egyszer Luca Nardi győzte le. Tavaly Monte-Carlóban pedig Lorenzo Musetti állította meg a szerbet: ők ketten 2023 után idén is a nyolcaddöntőben csaptak össze a hercegség mesterversenyén.

Djokovics: Ezt a győzelmet a zenekarnak ajánlom

Musetti korai brékkel kezdett, de Djokovics megfordította az első játszmát, s végül 7:5, 6:3-ra nyert. A fordításban szerepe lehetett a már ismert forgatókönyvnek is: a világelsőt kifütyülte a közönség, aki a már ismert vezényléssel válaszolt, majd erőt merített az ellenszélből.

A továbbjutás után Djokovics az Instagramon is kiélvezte a kettős sikert:

– Ezt a győzelmet a zenekarnak ajánlom – írta a vezénylős képhez.

Djokovics azóta a pénteki negyeddöntőben is nyert, ezúttal Alex de Minaur ellen. A szerb 2015 után játszhat ismét elődöntőt Monte-Carlóban, az egyetlen mesterversenyen, amelyet a többivel ellentétben még „csak” kétszer nyert meg. Djokovics a torna legidősebb elődöntőse lett, az összes mestertornát figyelembe véve pedig már 77 elődöntős szereplésnél jár, (76) lehagyásával ebben a tekintetben is egyedül csúcstartó lett.

Djokovics megteheti, Rune nem?

De Minaur mellett Marozsán Fábián másik idei top 10-es legyőzöttje, a dán Holger Rune is a negyeddöntőig jutott Monte-Carlóban. A húszéves játékos az első szett elvesztése után az egyenlítésért küzdött az idei Australian Open-bajnok, Jannik Sinner ellen, amikor neki is gondja akadt a közönséggel.

Runét időhúzás miatt figyelmeztette a székbíró, ami mellé a nézőtérről füttykoncertet is kapott. A dán csitította a közönséget, a székbíró viszont a szerinte tiszteletlen gesztusért újabb figyelmeztetésben részesítette.

– Tiszteletlen? Tudja, mi a tiszteletlen? Hogy a szurkolók nem maradnak csendben, amikor szerválnék – felelt Rune.

A fő kérdés azok után, hogy Djokovics nem kapott büntetést, Rune viszont igen: mit felelhet a teniszező a közönség füttykoncertjére? Vezényelni lehet, de csitítani nem? Vagy huszonnégyszeres Grand Slam-bajnokként Djokovics többet megengedhet magának, mint Rune? 

Ismét nem egyértelműek a határok, ahogy az néhány hete Andrej Rubljov dühkitörésénél is kiderült, akit előbb kizártak, aztán mégis visszaadták a pénzdíját.

Djokovics és Sinner újra összecsap?

Rune a közjáték után néhány perccel, a tie breakben meccslabdákat hárítva kiegyenlített Sinner ellen – annak ellenére, hogy a székbíró egy kétes esetben, valószínűleg tévesen ellene ítélt –, a döntő szettet viszont az olasz nyerte. Azaz még mindig létrejöhet Monte-Carlóban a világelső Djokovics és az idei év legjobbja, Sinner álomdöntője.

Ezt még az elmúlt három év Roland Garros-döntőinek vesztesei akadályozhatják meg: Djokovics ellenfele Casper Ruud, Sinner riválisa Sztefanosz Cicipasz lesz a fináléba jutásért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.