Bognár György-idézet és 57 milliós ordítás a teniszpályán + videó

A héten három ATP-tornát is rendeznek, s a végjátékhoz közeledve mindhárom helyszín hozott furcsaságot. Dubajban Alexander Bublik kijelentette, hogy bírók nélkül jól meglenne a tenisz, miután ellenfelét, Andrej Rubljovot leléptették. Acapulcóban Holger Rune Bognár György e heti nyilatkozatát idézte a negyeddöntős sikere után. Santiagóban a francia Corentin Moutet elérte, hogy a meccs első labdamenete után kifütyüljék.

2024. 03. 02. 8:44
Andrej Rubljov
Russia's Andrey Rublev reacts after a point against Alexander Bublik of Kazakhstan during their semi-final match at the ATP Dubai Duty Free Tennis Championship in Dubai on March 1, 2024. (Photo by RYAN LIM / AFP) Fotó: AFP/Ryan Lim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Rubljov sosem tartozott a higgadt játékosok közé. Az orosz teniszező évek óta tagjai a top 10-nek, de szinte minden meccsén akad olyan pillanata, amikor ordítani kezd – általában saját magával. Dubajban viszont a vonalbíró kapta meg a magáét az orosz teniszezőtől, ami után váratlan véget ért Rubljov és a kazah Alexander Bublik szoros elődöntője: az oroszt döntő szett 6:5-nél leléptették.

Holger Rune tenisz Bognár György nyomában
Holger Rune elődöntőig jutott Acapulcóban, nyilatkozata szavait idézte (Fotó: AFP/Rodrigo Oropeza)

Az egyik vonalbíró állította: hogy Rubljov „kib…szott idiótának” nevezte oroszul a társát. Rubljov először azt állította, hogy angolul beszélt, de amikor a vélt idézetet meghallotta, annak csak az első felét vitatta. A káromkodásért rendre figyelmeztetik a teniszezőket, az azonban példátlan, hogy ezért azonnal leléptessenek valakit.

 

Rubljov ordítása sokba került

A hivatalos indoklás szerint verbális bántalmazás miatt meghozott leléptetés azt jelenti, hogy Rubljov az elődöntőbe jutásért egyébként járó ranglistapontokat és pénzdíjat sem kapja meg, azaz elesett 157 755 dollártól, ami több mint 57 millió forintnak felel meg. S valószínűleg erre a veszteségre még rájön egy pénzbírság is.

Adrian Mannarino, a franciák teniszezője az X-en spiclinek nevezte a vonalbírót, és felvetette a kérdést, hogy vajon a bírókat szavaival sosem kímélő John McEnroe hány meccset fejezne be 2024-ben.

Ha kevésbé messzire megyünk az időben: 2009-ben, a US Open elődöntőjében Serena Williams azzal fenyegette meg a vonalbírót, hogy lenyomja a labdát a torkán, de ezért is csak pontbüntetést kapott, amivel ugyan elveszítette a Kim Clijsters elleni meccset, de az elődöntős pontjait és pénzdíját megtarthatta, igaz, az idény végén súlyos pénzbüntetést kapott az eset miatt.

Bár Rubljov leléptetése a döntőbe jutását jelentette, Bublik sem volt boldog.

– A játékosokat nem lehet kivenni a teniszből, miattuk létezik ez a sportág. A bíróktól viszont könnyedén megválhatnánk. Amikor az elektronikus rendszer figyeli a vonalakat, nincsenek ilyen balhék – mondta az orosz születésű, de teljes profi pályafutását kazah színekben teljesítő versenyző, aki maga egyébként a székbíróval veszekedett percekig a meccs korábbi szakaszában, ő figyelmeztetést kapott obszcén kifejezés használatáért.

Bublik már a pályán is jelezte, hogy ő befejezné a meccset, amelyen két és fél óra játék után 6:7, 7:6, 6:5-re vezetett. A közönség is nagyon elégedetlen volt a főbírói döntéssel, ezt egyértelmű füttykoncerttel jelezték a szurkolók, akik szintén azt várták, hogy az egyébként kiváló meccs a pályán dőljön el.

Bublik ellenfele a szombati döntőben a francia Ugo Humbert lesz, aki meglepetésre, de hétköznapi körülmények között Danyiil Medvegyev ellen nyerte a másik elődöntőt.

 

Füttykoncert az első pont miatt

Santiagóban nem kellett két és fél órát várni a szurkolói füttykoncertre. A francia Corentin Moutet azzal váltotta ki a chilei drukkerek ellenszenvét, hogy a hazai kedvenc és címvédő Nicolas Jarry ellen alsó szervával kezdett, amellyel egyébként ászt ütött. A kézfogásnál úgy tűnt, Jarry sem volt elégedett ellenfele hozzáállásával, Moutet viszont a szurkolói tüntetésről szinte tudomást sem véve ünnepelte győzelmét.

7:6, 7:6-os negyeddöntőt hozott az acapulcói verseny is, a dán Holger Rune verte ilyen arányban a nemrég még Tatabányán látott német Dominik Köpfert.

 

Holger Rune hallotta Bognár György nyilatkozatát?

Rune a második szettet 5:4-nél kiszerválhatta a Köpfer elleni meccset, de akkor a német még visszazárkózott. A dán pedig mintha csak Bognár Györgyöt akarta volna idézni, ezt mondta a meccs után:

– Nagyon szeretek teniszezni. Ha nem zárom le a meccset, akkor többet játszhatok – mondta Rune, aki a magyar idő szerint szombat hajnali elődöntőjét már nem tudta megnyerni, szettelőnyből kikapott Casper Ruud ellen.

Borítókép: Andrej Rubljov nem bírta idegekkel a végjátékot, a leléptetése mindenkit megdöbbentett (Fotó: AFP/Ryan Lim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.