Kihagyott tizenegyesek – Bognár György röhejes választ adott

Ki rúgjon tizenegyest? Kicsit általánosabban: ki vállalkozzon büntetőre, pláne kiélezett párbajban? Örök dilemma. A labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében két eset is azt sugallja, kockázatos, ha fiatal játékosok vállalkoznak tizenegyesre. Hibázott Kocsis Dominik, a DVSC játékosa a Ferencváros elleni párharcban, majd Mezei Szabolcs, a Paks tehetsége is az Újpest elleni találkozó 96. percében. Utóbbi esetet Bognár György a rá jellemző elmés módon magyarázta. Kisorsolták a negyeddöntő párosítását, a Ferencváros a DVTK-hoz látogat.

2024. 03. 01. 7:56
Mezei SZabolcs, Banai Dávid
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szóval, ki rúgjon tizenegyest? Az egyik szabály szerint a csatárok, hiszen az a dolguk, hogy gólt lőjenek, becsapják a kapusokat, így nyilván az ő vérükben az is jobban benne van, hogyan kell rúgni a tizenegyest. Ám példák százait is felhozhatnánk, hogy ennek olykor éppen az ellenkezője igaz, mondván, a csatárok túlagyalják a „tizit”, szemben a hátvédekkel, akik többnyire izomból bevarrják a labdát a hálóba. Igen, annál biztosabb módszer nincs, mintha valaki erővel a léc alá lövi a labdát, de persze ez is jár kockázattal.

Újpest, Paks, tizenegyes, 11-es, büntető, Bognár György, Kocsis Dominik, magyar kupa, Mezei Szabolcs, Varega Ádám, Banai Dávid
Végül örülhettek a paksiak, de megszenvedtek az eredményért a kihagyott tizenegyes után. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Aztán az edzők általában a rutinos játékosokat részesítik előnyben. Érthetően. Aki több hasonló eseten túl van már, az kevésbé izgul. Márpedig a 11-es elsősorban lélektani, idegi próba, hiszen amatőr labdarúgóktól is elvárható, hogy az állított labdát, tizenegy méterről, szemben a kapussal lőjék oda, ahová gondolják, hát még NB I-es futballistáktól, világsztároktól.

Eb-döntő, 2021: fiatalok tömeges katasztrófája

Természetesen ez sem kőbe vésett szabály, de hogy van benne valami, azt nehéz lenne vitatni. A közelmúltból emlékezetes példaként a 2020-as (2021-ben megrendezett) Európa-bajnokság döntőjét említhetjük, amikor az angol válogatottból három fiatal, Jadon Sancho és is rontott, ami végzetesnek bizonyult. (Az már más kérdés, hogy a három fiatalt ezután tömegek molesztálták a közösségi médiában, mi több, rendőrségi ügy lett belőle.)

 

Lazán, elfolyva… – ahogy nem szabad

A labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a DVSC–Ferencváros párharc dőlt el büntetőpárbajban. A debreceniektől a télen a Honvédtől érkezett csupán 21 éves Kocsis Dominik másodikként hibázott, úgy, hogy az első négy debreceni között nem jutott szóhoz. Nehezen érthető...

Varga Ádám, a Fradi kapusa is így láthatta, de persze köszönte, hogy így alakult.

– Nem akarom megbántani, de nagyon flegmán állt oda, ilyen párharcnál ilyen lazán, azt hittem ott folyik el a tizenegyespontnál – mondta Varga Kocsisról.

Csütörtök este az Újpest–Paks meccsen láthattunk újabb furcsa döntést. A Paks a rendes játékidő ráadásában, a 96. percben, 1-1-es állásnál tizenegyeshez jutott, és némi meglepetésre a 23 éves Mezei Szabolcs állt a labda mögé – úgy, hogy a pályán volt két korábbi gólkirály, Böde Dániel és Hahn János, továbbá két rutinos játékos, Szabó János és Windecker József. Mezei is hibázott, amit viszont megúszott a Paks, hiszen a hosszabbításban Könyves Norbert találatával 2-1-re megnyerte a mérkőzést és kivívta a továbbjutást.

 

 

Miért Mezei rúgta a 11-est?

sajátságos magyarázatot adott arra, Mezei miért hagyta ki a büntetőt.

– Azt hiszem, Mezei Szabolcs szeret focizni, azért nem rúgta be, akart még egy kicsit játszani... – felelte a Paks vezetőedzője.

Mezei Szabolcs már nem volt ilyen tréfás kedvében.

– Nyilván ez nem igaz. Vagyis, szeretek játszani, de nem ezért nem lőttem be. Sokat agyaltam, hová lőjjem, ugyanoda lőttem, mint a hétvégén. Sajnos a kapus számított rá, és ki tudta védeni – mondta a 23 éves középpályás. 

Bognár György szokás szerint elmés válasszal szolgált – győzelem után. Hiszen a futballra is igaz, a történelmet a győztesek írják...

Magyar Kupa, a negyeddöntő párosítása:

Kisvárda–MTK
Nyíregyháza–Kecskemét
Diósgyőr–Ferencváros
Vasas (NB II)–Paks

Könyves Norbert gólja, ami eldöntötte az Újpest–Paks kupameccset:

Borítókép: A pillanat, amint Banai Dávid kiüti Mezei Szabolcs tizenegyesét (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.