Tizenegyesek döntötték el a Debrecen és a Fradi kupacsatáját

Minden olyan élvonalbeli csapat továbbjutott a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjének szerdai játéknapján, amely alacsonyabb osztályú rivális ellen lépett pályára. A nap rangadóját Debrecenben vívták, ott a vendég Ferencváros vezetett, majd emberhátrányba került, ezt követően egyenlített a DVSC. Végül tizenegyespárbaj döntött a budapestiek javára.

2024. 02. 28. 21:48
BÁRÁNY Donát
Debrecen, 2024. február 28. Bárány Donát, a Debrecen (j) és Ibrahim Cissé, a Ferencváros játékosa a labdarúgó MOL Magyar Kupa nyolcaddöntõjében játszott Debreceni VSC-Ferencvárosi TC mérkõzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. február 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt meglepetés a MOL Magyar Kupa-nyolcaddöntők szerdai játéknapjának délutáni programjában. Pedig a Mezőörs nem járt messze tőle: a Győr-Moson-Sopron vármegyei I. osztályban szereplő alakulat 1-0-s hátrányból egyenlített a hétfőn kinevezett új vezetőedzővel, Gera Zoltánnal érkező Vasas ellen, hosszabbításra mentve a mérkőzést. A tizenegyespárbajban végül az döntött, hogy Kerékgyártó Dávid a harmadik párban hibázott, ezzel 5-4-re a másodosztályban szereplő budapestiek nyertek, a hazaiak azonban így is büszkék lehetnek teljesítményükre. Később magabiztosan jutott tovább az NB I-es csapatok közül az MTK Budapest, a Kecskemét, valamint a Kisvárda is.

Nem adta könnyen magát a Mezőörs, a Vasas csak tizenegyesek után jutott tovább (Fotó: Krizsán Csaba)

Büntetőből szerzett vezetést a vendégcsapat

Ilyen előzmények után következett a nap rangadója, a DVSC és a Ferencváros összecsapása. A két együttes nem sokkal korábban, február 10-én a bajnokságban is megmérkőzött egymással, akkor 2-1-re a vendégek nyertek. Ahhoz a meccshez képest több komoly változtatást hajtott végre a magyar bajnok vezetőedzője, Dejan Sztankovics, aki helyett ezúttal Varga Ádámot állította a kapuba, de a korábban mellőzött Muhamed Besic is megkapta az esélyt, csakúgy, mint a télen igazolt Edgar Szevikjan. Az utóbbi hetekben gólerős Varga Barnabás ezúttal csak a kispadon kezdett. Érdekesség: a Ferencváros kezdőcsapatában a kapus volt az egyetlen magyar játékos a MOL Magyar Kupában...

A kezdésre összejött tízezer néző a Nagyerdei Stadionban, ahol a futballhangulatról a hazai ultrák gondoskodtak, látványos pirotechnikai bemutatójuk, és az azzal járó füst azonban nem akadályozta meg a pontos meccskezdést. A találkozó első helyzete Bárány Donáté volt, a 23 éves magyar támadó viszont közelről Varga Ádámba lőtte a labdát. A 7. minutumban Ferenczi János próbálkozott meg egy távoli lövéssel, ám ő nem talált kaput. Lelkesen kezdtek a debreceniek, a 18. percben is megkínálta egy lövéssel Vargát. Az Újpestnek vasárnap még ötöt rúgó Ferencváros a kupameccs első szakaszában egyáltalán nem jelentett veszélyt a debreceniek kapujára, Stjepan Loncar gyenge lövése volt az első „helyzetecske” a 22. percben. Ekkortájt a pontatlan passzok miatt fájhatott Sztankovics edző feje.

BESIC, Muhamed
Harc a labdáért (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Az első félidő hajrájához közel ismét Dzsdudzsák tüzelt, ám Varga bravúrral védett. Ezt követően a másik kapu előtt is volt esemény, Besic Christian Manrique kezén megpattanó labdája után Karakó Ferenc videóbíró segítségével büntetőt ítélt, amit Alekszandar Pesics értékesített is. A szünetben 1-0-ra vezetett a Fradi.

 

Emberelőnyben harcolta ki a ráadást a DVSC

A térfélcserét követően szinte azonnal emberhátrányba került a vendégcsapat, Myenty Abena kiállítását is a videóbíró erősítette meg. Sztankovics rögtön reagált, Szevijkan helyére belső védőt cserélt be Ibrahim Cissé személyében. A Debrecennek sokáig emberelőnyben sem sikerült nagy nyomást gyakorolni a Ferencváros kapujára, a 78. perc viszont újabb fordulatot hozott, miután büntetőhöz jutott a Debrecen. Bárány Donát először hibázott, a kipattanót viszont értékesítette, 1-1-re alakítva az állást. Ezt nehezen emésztette meg Dejan Sztankovics, akit előbb sárga, majd piros lappal szankcionált Karakó. Az eredmény később nem módosult már, így kétszer 15 perces hosszabbítás következett.

Karakó Ferencnek bőven volt dolga (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Az extra ráadást a Loki kezdte helyzettel, Dzsudzsák beívelése után Bárány fejelt kevéssel mellé. A 101. percben a Fradi kapusa, Varga Ádám ejtette ki a labdát, erre viszont nem tudtak lecsapni a debreceniek. Maradt az 1-1, és 15 perc, hogy döntés szülessen.

A 112. percben az egyik friss erő, a ráadás kezdetén Alekszandar Pesicset váltó Kenan Kodro lőtt a tizenhatos vonaláról, Megyeri Dávid védett. Ennél közelebb már egyik egylet sem került a gólszerzéshez, így 120 perc után kialakult az 1-1-es végeredmény – jöhettek a tizenegyesek! 

A maratoni kupacsatát végül Kocsis Dominik hibája döntötte el a második párban, a tizenegyespárbajt 5-3-ra nyerő Ferencváros folytathatja szereplését a hazai kupasorozatban.

 

Két hely még kiadó

Sikerével a Ferencváros csatlakozott a legjobb nyolc közé már továbbjutott DVTK, Vasas, MTK Budapest, Kecskemét és Kisvárda együtteséhez. A negyeddöntős mezőnyben még két hely kiadó, ezekről a csütörtöki párharcok döntenek. 

MOL Magyar Kupa, nyolcaddöntő
A szerdai eredmények:
Mezőörs (megyei I.)–Vasas (NB II) 1-1 (tizenegyesekkel 4-5)
Kozármisleny (NB II)–MTK Budapest 0-3
Veszprém (NB III)–Kecskemét 0-2
Tiszakécske (NB II)–Kisvárda 0-3
DVSC–FTC 1-1 (tizenegyesekkel 3-5)
A csütörtöki program:
13.00 Szentlőrinc (NB III)–Nyíregyháza (NB II)
19.00 Újpest–Paks (tv: M4 Sport).
Kedden játszották:
DVTK–ZTE 4-2

Borítókép: Ibrahim Cissé és Bárány Donát csatája a szerdai kupameccsen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.