Djokovics tartozása és ordításai: Ivanisevic vallomása a különválás után

Novak Djokovics és Goran Ivanisevic együttműködése márciusban véget ért. A horvát szakember a különválás után a szerb újságírónak, Szasa Ozmónak adott interjút, amiben felidézte, milyen volt Djokovics edzőjének lenni, amikor a szerb teniszezőt oltatlansága miatt közellenségként kezelték. Ivanisevic arról is beszélt, hogyan élte meg, amikor Djokovics a pályáról ordítozott vele és a stáb többi tagjával.

2024. 04. 05. 15:02
Szerbia Novak Djokovics Goran Ivanisevic Australian Open tenisztournament in Melbourne on January 25, 2024. (Photo by Paul Crock / AFP)
Novak Djokovics Goran Ivanisevic irányításával ért fel a tenisztörténelem csúcsára Fotó: AFP/Paul Crock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Goran Ivanisevic március vége óta már nem Novak Djokovics edzője. A horvát szakember 2019 nyarán kezdett el együtt dolgozni a szerb teniszezővel, a szűk öt év alatt nyolc Grand Slam-tornát nyertek közösen – azaz a tizenöt közös GS-torna több mint felét –, amivel Djokovics a maga javára fordította az örökranglista első helyéért zajló versenyfutást, huszonnégy sikerével (huszonkettő) és (húsz) előtt áll, s minden bizonnyal már ott is marad.

Serbia's Novak Djokovic speaks with his coach Goran Ivanisevic as he takes part in a training session at the All England Lawn Tennis Club in west London on June 27, 2023 the week before the Wimbledon Championships tennis tournament are due to start on July 3. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Goran Ivanisevic már tavaly Wimbledonban érezte, hogy nem sokáig folytatja Novak Djokovics edzőjeként (Fotó: AFP/Ben Stansall)

– Novak Djokovics minden idők legnagyobb teniszezője, sőt az egyik legnagyobb sportolója. Nagyon hálás vagyok Novaknak a lehetőségért, amiből a legtöbbet hoztam ki. Az eredmények önmagukért beszélnek, fehéren-feketén, öt csodálatos év volt – mondta Goran Ivanisevic.

Wimbledon és Ausztrália is megviselte Ivanisevicet

A közös munka nem egyetlen konkrét ok miatt ért véget, Ivanisevic Djokovicshoz hasonlóan úgy fogalmazott, hogy az eseménydús évek után mostanra elfáradt a munkakapcsolat. A sok siker mellett olyan emlékezetes mélypontokat is a horvát mesterrel ért meg Djokovics, mint a 2020-as leléptetés a US Openen és a 2022-es kitoloncolás Ausztráliából.

– A wimbledoni döntőben Carlos Alcaraz ellen elszenvedett vereség edzőként engem is megviselt. Utána az Egyesült Államokban Novak nagyszerűen teljesített, a cincinnati döntőben Alcaraz ellen, majd a US Openen is megszerezte a trófeát, de már éreztem, hogy közel a vég. Mind a ketten kicsit belefáradtunk, és én úgy éreztem, hogy már nem tudok neki segíteni.

Az emberek elfelejtik, hogy a koronavírus idején a bolygó közellenségének volt kikiáltva, amiért nem oltatta be magát. Sok helyre nem utazhattunk, nem tudtuk, mivel tervezzünk, nem is említve az ausztráliai kálváriát.

Novak nagyszerű ember, óriási szívvel. Készen álltam, hogy szükség esetén meghaljak érte, az egész világ ellen küzdött. Nem volt egyszerű az edzőjének lenni, amikor mindenki úgy nézett ránk – elsősorban rá – mint közellenségre – idézte fel Ivanisevic.

Miért ordítozott Djokovics a stábjával?

Djokovics bejelentése után többen felidézték, ahogy a szerb olykor magából kikelve ordítozott a saját stábjával. Ivanisevic azonban hangsúlyozta: ezt nem vette a szívére, korábbi játékosként pontosan tudja, hogy a pályán le kell vezetni a feszültséget. Ugyanakkor a kommunikációt néha megnehezítette Djokovics viselkedése.

– Sosem szeretett odajönni, ahol ültünk, inkább harminc méterről kiabált nekünk, aminek persze a felét nem is értettem. Egy példa: elveszített egy szervagémet, pedig jól adogatott, de aztán sok tenyerest elrontott. Azt kiáltotta: „Mi van a szervámmal?” Mire kitaláltam volna, hogyan adjam a tudtára, hogy nem is az adogatással, hanem a tenyeressel volt a gond, és azon hogyan javíthatna, már a fogadásaira panaszkodott. Egyébként inkább Miljan Amanovics, a fizioterapeutája kiáltott vissza neki, az ő hangja mélyebb. De volt, hogy az segített neki, hogy az öccse, Mare annyit mondott: találd meg a belső békédet. Öt perc múlva minden rendben ment a pályán.

Djokovics úgy érzi, tartozása van

Bár Novak Djokovics idén még nem nyert versenyt, Ivanisevic szerint korai kongatni a vészharangokat. Igaz, a horvát szakember is elismerte, hogy legutóbbi, Indian Wells-i veresége alkalmával Djokovics kezdésként az egyik leggyengébb szettjét játszotta a közös munkájuk alatt.

– A legtöbb játékos ellen fél lábbal is képes nyerni. Viszont Sinner, Alcaraz és Medvegyev ellen már nem elég, ha Novak B lép pályára, velük szemben a legjobbjára van szüksége. 

Novak már szinte mindent megnyert, nehéz napról napra megtalálnia a motivációt az edzéseken. A Grand Slamek előtt még könnyebb, amit pedig igazán akar, az az olimpiai aranyérem. Úgy érzi, hogy ezzel tartozik valakinek

– mondta Ivanisevic, aki leszögezte: szívből kívánja Djokovicsnak, hogy idén Párizsban olimpiai bajnok legyen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.