Fucsovics Márton előtt lepörögtek az elmúlt évek

Fucsovics Márton múlt héten Bukarestben ATP 250-es versenyt nyert. A magyar teniszező szerdán sajtótájékoztatón beszélt a siker hátteréről, és hangsúlyozta: bízik benne, hogy nem ez lesz az utolsó ATP-trófeája. Fucsovics Márton az olimpiáról is beszélt, és szóba került az is, hogy mikor játszhat párost Marozsán Fábián oldalán.

2024. 04. 24. 15:30
Fucsovics Márton tenisz Bukarest ATP
Fucsovics Márton Bukarestben pályafutása második ATP-trófeáját szerezte Fotó: ATP Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat év sok idő. A múlt héten 2018 után nyert újra, karrierje során másodszor ATP-versenyt: a 2018-as genfi siker után ezúttal a bukaresti ATP 250-es tornán nem talált legyőzőre.

Fucsovics Márton tenisz Bukarest döntő Mariano Navone ATP
Fucsovics Márton három kiemeltet vert Bukarestben, a trófeáig vezető úton (Fotó: ATP Tour/Raed Krishan)

– A meccslabda után lepörgött előttem ez a hat év – idézte fel a győzelem pillanatait lapunk kérdésére Fucsovics Márton a szerdai sajtótájékoztatóján. – Nem gondoltam volna, hogy ennyit kell várni, de éreztem, hogy van még bennem ATP-tornagyőzelem. Párszor jártam a győzelem kapujában, két döntőt vívtam a genfi siker óta, de mindenképp akartam még egy ATP-tornát nyerni. De most, hogy megvan, nem akarok két ATP-trófeánál sem megállni. Reméljük, nem kell újabb hat évet várni, bár ha hat év múlva még ilyen szinten játszom, az is szép eredmény lenne – mondta a harminckét éves magyar teniszező.

Bár Fucsovics alapvetően inkább a gyorsabb borításokat kedveli, a bukaresti salakpályás siker nem volt előzmény nélküli. Két héttel korábban, a portugáliai Estorilban a legjobb nyolc közé jutott Fucsovics a vörös borításon, csak a kétszeres Roland Garros-döntős Casper Ruud állította meg.

– Már Estorilban nagyon jól éreztem magam, Monfils ellen meccslabdáról fordítva nyertem. Utána itthon edzettünk egy hetet, rengeteg lábmunkás gyakorlatot végeztünk. 

Jó erőben, jó hangulatban utaztam ki Bukarestbe, bár a tornagyőzelemre azért nem számítottam.

 Amikor az első ottani meccsemen 0-6-ról megfordítottam egy tie breaket, akkor éreztem, hogy mentálisan tényleg nagyon sok erő van bennem, és akár a végéig is elmehetek – fogalmazott Fucsovics, aki Bukarestben három top 50-es játékost is legyőzött.

Hogyan menetelt ATP-tornagyőzelemig Fucsovics Márton?

– Griekspoor ellen az döntött, hogy az esőszünet őt jobban kizökkentette. Előtte mindketten jól teniszeztünk, utána én jobban tudtam koncentrálni. A Tabilo elleni elődöntőt éreztem, hogy meg fogom nyerni, a döntőtől viszont kicsit tartottam, Navone egy fiatal, tipikus salakpályás játékos, aki idén már a második ATP-fináléját játszotta. Minden labdamenetért meg kellett küzdenem, a második szettben brékhátrányba is kerültem, de bíztam benne, hogy rajta is kijön majd a fáradtság, és a kritikus pontoknál valóban hibázott – foglalta össze a menetelését Fucsovics.

Kellner Ádám, Fucsovics edzője kiemelte, hogy az utóbbi hetekben a szerván sokat javítottak. A szakember tanítványa hozzáállását is dicsérte, szerinte ez volt a kulcs a bukaresti versenyen, ahol a körülmények sokszor megnehezítették a játékosok dolgát.

– Egyszer sem zökkentették ki a pályahibák, a következő pontig el is felejtette azokat. A második fordulóban reggel nyolcra mentünk ki a pályához, aztán délután kettőkor derült ki, hogy mégsem első meccset játszik, de ez sem zavarta meg. Tartotta magát a megbeszéltekhez a meccsek előtt, alatt és után is, a versenyeken pedig ez a munka adja meg az önbizalmat.

Mikor játszik együtt párost Fucsovics Márton és Marozsán Fábián?

A bukaresti menetelésnek köszönhetően Fucsovics huszonkilenc helyet javított a világranglistán, immár az 53. pozícióban áll, s óriásit lépett a párizsi olimpia felé is, sőt Fucsovics Márton egyenesen úgy számol, hogy a bukaresti trófeával lényegében bebiztosította a helyét az ötkarikás mezőnyben. Az olimpiai mezőny kialakításánál a Roland Garros utáni, június 10-i világranglistát veszik figyelembe, a főtábla 64 helyéből 56-ot innen töltenek fel, egy nemzetnek nemenként maximum négy kvóta jut.

Fucsovics három éve, Tokióban játszhatott volna először olimpián, de akkor sérülés miatt az első forduló előtt vissza kellett lépnie. Idén az egyes mellett a páros is szóba jöhet Marozsán Fábiánnal.

– Ha felférünk, ott mindenféleképpen játszanánk együtt. Felajánlottam neki, hogy a Roland Garroson is induljunk együtt, de ezt ő elutasította. További versenyekről még nem beszéltünk, én nyitott vagyok rá.

Fucsovics Márton a tervek szerint jövő héten a cagliari challenger-versenyen játszik, majd a római ATP 1000-es és a genfi ATP 250-es versenyen is ütőt ragad a Roland Garros előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.