Marozsán Fábián legnagyobb sikere már nem Alcaraz legyőzése

Marozsán Fábián szenzációs márciust zárt. A magyar teniszező Indian Wellsben a nyolcaddöntőig, majd a miami mesterversenyen a negyeddöntőig jutott, előbbi helyszínen csak a végső győztes Carlos Alcaraz, utóbbi tornán az olimpiai bajnok Alexander Zverev állította meg. Marozsán Fábián az e heti világranglistán már a 38. helyen áll, s ha márciusi formáját át tudja menteni salakra is, reális az esélye annak, hogy a Roland Garros főtábláján a kiemeltek közé kerüljön.

2024. 04. 03. 12:16
Marozsán Fábián ünnepel, miután 6:1, 6:1 arányban gyõzött a dán Holger Rune ellen a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének második fordulójában 2024. március 24-én.
Marozsán Fábián különös szettel kezdte madridi szereplését Aszlan Karacev ellen Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Fábián a mesterversenyek alapján már a teniszvilág elitjébe tartozik. A rangban a négy Grand Slamet követő versenyek főtábláján 14-4 a mérlege, s a győzelmei közül négyet top 10-es játékos (Carlos Alcaraz, Casper Ruud, Hogler Rune, Alex De Minaur) ellen aratott. A miami negyeddöntő után Marozsán a 38. helyre jött fel a világranglistán, de ottani legyőzője, Alexander Zverev szerint ennél is sokkal előrébb jöhet.

Miami, 2024. március 28.
Marozsán Fábián a német Alexander Zverev ellen játszik a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének negyeddöntõjében 2024. március 28-án.
MTI/EPA
Marozsán Fábián nagyszerűen teniszezett az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)

A német olimpiai bajnok szerint Marozsán játékában minden adott ahhoz, hogy hamarosan ne csak legyőzze a top 10-eseket (jelenleg 4-2 ellenük a magyar teniszező mérlege), hanem maga is ott álljon a világranglistán.

– Néha nehéz felfognom, hogy ilyen gyorsan sikerül kipipálni a célokat, most már bekerültem a top 40-be. De nem dőlök hátra, továbbra is a teniszre koncentrálok. Szeretném az évet a legjobb harminc között zárni, és elérni, hogy kiemelt legyek egy Grand Slam-tornán – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Marozsán Fábián. Utóbbitól már nincs messze, a négy legnagyobb versenyen harminckét játékost emelnek ki a világranglista alapján.

– Már Indian Wells is nagy siker volt, kiemeltet vertem szinte agyonvert állásból, ami rám nem jellemző. Én is nagyon vártam, hogy centerpályán játsszam Alcaraz ellen. Mások voltak a körülmények, mint amikor tavaly legyőztem, ő is nagyon készült, magához képest is jól játszott, jól szervált – idézte fel az amerikai túra első állomását a magyar teniszező, aki az Indian Wells-i nyolcaddöntő után Miamiban még egy körrel tovább, a negyeddöntőig jutott.

Marozsán edzője, Balázs György elmagyarázta, hogy a miami menetelés miért volt szerinte óriási siker.

– Az egyik legnagyobb dolog az volt, hogy a Rune elleni 6:1, 6:1-es meccs után a megszokott menetrenddel ellentétben nem volt szabadnap, másnap reggel már jött a Popyrin elleni mérkőzés, amelyet a sok nehezítő körülmény ellenére meg tudott nyerni. Majd megint pihenőnap nélkül folytatta De Minaur ellen, aki teljesen más stílusú játékos. 

Ez a három győzelem három nap alatt még nagyobb eredmény volt, mint tavaly Alcaraz legyőzése, mert nem csak egy jó nap kellett hozzá

– mondta a szakember, aki azt is kiemelte, hogy mivel a mezőny tagjai immár jól ismerik Marozsánt, a mérkőzések előtti felkészülésnek az is része, hogy Balázs György elmondja tanítványának, mit tarthat az ellenfél edzője fontosnak egy Marozsán Fábián elleni találkozó előtt.

Somogyi Zsolt, a teniszező menedzsere felidézte, hogy a decemberi alapozást teljesen tönkretette Marozsán vírusos megbetegedése. Az idei év eddigi három legfontosabb versenyén azonban ez nem látszott meg a magyar játékoson, a januári Australian Openen a harmadik fordulóba jutott, majd jött márciusban a két egyesült államokbeli mesterverseny.

Hol versenyez legközelebb Marozsán Fábián?

A miami mesterverseny után elkezdődött a salakszezon, amelynek végét és egyben csúcspontját a május 20-án rajtoló Roland Garros jelenti. A magyar teniszező programja még nem végleges a következő hetekre, egyelőre ugyanis várja, hogy a jövő heti, monte-carlói mesterversenyen felfér-e a főtáblára.

– Szeretnék jól felkészülni a salakszezonra, alkalmazkodni kell a lassabb borításhoz, ráadásul hűvösebb is van most Európában, mint Észak-Amerikában, nem szeretném, hogy bármilyen fizikális problémám legyen. Ha megvan a főtábla Monte-Carlóra, akkor már indulunk is a repülőtérre, a további programban pedig Barcelona, Madrid és Róma szerepel a Roland Garros előtt – beszélt terveiről Marozsán Fábián.

A Roland Garros idén nemcsak a salakszezon, hanem az olimpiai kvalifikációs időszak végét is jelenti. Emiatt Marozsánnak már nem kell aggódnia, az ötkarikás rangsorban a 34. helyen áll, lényegében elképzelhetetlen, hogy lemaradjon a párizsi játékokról, amelyen a tenisztornát ugyanúgy a Roland Garros-teniszkomplexumban rendezik, mint az évenkénti Grand Slam-versenyt.

– Több helyről hallani, hogy a teniszezők számára nem az olimpia a legfontosabb verseny, de nekem nagy célom, hogy az ötkarikás játékokon jó eredménnyel tudjam képviselni a hazámat és a magyar teniszt – szögezte le Marozsán Fábián.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.