Az esélyesünk elbukott, mégis van új magyar kvóta Párizsra

A birkózók bakui olimpiai kvalifikációs versenyének második napján egy kvótával gazdagodott Magyarország. Bár a nők közül erre leginkább a honosított Orsós Sztalvira tűnt esélyesnek, ő nem járt sikerrel, Nagy Bernadett viszont igen.

Forrás: MTI2024. 04. 06. 19:06
Nagy Bernadett Párizs 2024 kvóta birkózás
Nagy Bernadett a kvóta kézzel fogható jelképével Fotó: Facebook/Magyar Birkózók Szövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Bernadett térdsérülés miatt csaknem két évet kihagyott, az idei kontinensbajnokságon bronzéremmel tért vissza a nemzetközi élmezőnybe. Bakuban három mérkőzést kellett nyerni a női 76 kg-os súlycsoportban a kvótához: az első körben magabiztos teljesítménnyel, technikai tussal múlta felül az olasz Enrica Rinaldit, majd a negyeddöntőben egy levitellel és egy intésponttal 3-0-ra győzte le a fehéroroszok U20-as Eb-győztesét, Anasztaszia Zimjankovát.

A kvótáért a korábbi Eb-ezüstérmes francia Pauline Lecarpentier-vel csapott össze. Nagy páros comb ledöntéssel szerzett kétpontos előnyt, s mivel a folytatásban már egyikük sem tudott pontot érő akciót végrehajtani, Nagy Bernadett révén már női birkózókvótánk is van Párizsra.

Kellemetlen meglepetés volt, hogy az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, immár magyar színekben küzdő, kiemelt Orsós Sztalvira (53 kg) a negyeddöntőben búcsúzott, kikapott a világ- és Európa-bajnoki harmadik német Annika Wendlétől.

Az 57 kilós Bognár Erikának és a 68 kilós Szabados Noéminek egy-egy győzelem után szintén a legjobb nyolc között ért véget a verseny, míg az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikő a 62 kilósok nyolcaddöntőjében szenvedett vereséget.

A bakui torna kiesőinek még egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalon.

Az azeri fővárosban minden súlycsoportban két-két párizsi hely talál gazdára, a döntőkre és a vigaszági mérkőzésekre így nem is kerül sor. Vasárnap a szabadfogásúak versenyeivel zárul a viadal, amelyen még négy magyar lesz érdekelt a mezőnyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.