A doppingügy ára: „Hiú ábránd az olimpiai indulás”

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes borúlátó Kun Anna ügyét illetően. A világranglistán negyedik párbajtőrvívóra eltiltás várhat, mivel doppingvétség gyanúja miatt eljárás van ellene folyamatban.

2024. 04. 06. 12:03
Kun Annára eltiltás vár?
Kun Annára eltiltás vár? Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Kun Anna ellen eljárást indított a Nemzetközi Mintavételi Bizottság (ITA), mivel tizenkét hónapon belül háromszor is előfordult, hogy a doppingellenőrök nem tudták elérni a holléti nyilvántartásában a párbajtőrvívó által megadott ráérési időben. Ez doppingvétségnek minősül és kétéves eltiltással járhat, hacsak a sportoló nem bizonyítja, hogy ő nem hibázott.

Kun Anna küzd az igazáért, de Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a világranglista negyedik helyezettje nem sok jóban reménykedhet.

– Drukkolok Annának, de nehéz lesz, nagyon nehéz… Nem látom értelmét annak, hogy hiú ábrándokat kergessünk: nincs sok esélye annak, hogy Anna ott lesz Párizsban. Azért tartunk rendszeresen tájékoztatókat a sportolóknak, hogy ezekből a figyelmetlenségekből, fegyelmezetlenségekből, mulasztásokból bekövetkezett hibák ne történjenek meg. Sajnos, Anna esetében a baj már megtörtént, zajlik az eljárás. 

Nem látok sok esélyt Anna olimpiai szereplésére, abban azonban bízom, hogy az eltiltás mértéke nem lesz olyan hosszú, hogy megtörje a karrierjét. Mert azt gondolom, hogy eltiltás lesz 

– mondta a Sportrádió Hazafutás című műsorában Tiszeker Ágnes, hozzátéve, hogy az elsőfokú határozat hamar, akár már egy hónapon belül is születhet az ügyben.

A MACS vezetője ismertette, a napi hatvanperces ráérési időt a megadott időpont előtti utolsó másodpercig lehet módosítani egy telefonos applikáción keresztül, így elkerülhetőek az ilyen esetek.

– Kétségtelen, hogy gondolni kell rá, hogy a szabálykövetést, a fegyelmezettséget meg kell tanulni, s bár ez nem feltétlenül könnyű kötelezettség, a teljesítése nem lehetetlen. Annának védekeznie kell, ameddig csak tud, drukkolok, hogy legyen mentő körülmény. Az eljáró bizottság meg fogja vizsgálni mindhárom esetet, tényleg szurkolok Annának, de hangsúlyozom, nagy reményeink azért ne legyenek – emelte ki Tiszeker.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.