Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Harry Kane magával vitte az átkot Münchenbe

Harry Kane hiába tesz meg mindent, a trófeák továbbra is messzire elkerülik őt. Az angol csatár még sosem szerzett annyi gólt , mint a most lezárult idényben, pályafutása során először európai aranycipős lett. Tette mindezt a korábban magát agyonnyerő Bayern Münchenben, amely Kane-nel mégsem tudott egy sorozatban sem felérni a csúcsra.

2024. 05. 30. 5:05
Harry Kane a Bayern Münchennel sem tudott trófeát nyerni
Harry Kane a Bayern Münchennel sem tudott trófeát nyerni Fotó: MTI/AP/DPA/Tom Weller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry Kane-t már egy évtizede Európa legjobb csatárai között tartják számon. Nem véletlenül, hiszen a Tottenham Hotspurből és az angol válogatottból kiemelkedve háromszor lett aranycipős a Premier League-ben, hat góljával ő volt a 2018-as labdarúgó-világbajnokság legeredményesebb játékosa, a 2020-as Európa-bajnokságra való kvalifikáció során sem talált be nála többször senki, klubjában és hazájában is két-két alkalommal az idény legjobb futballistájának választották. Szon Hung Minnel minden kapura veszélyes párost alkottak, olyannyira, hogy a PL-ben az ő duójuk hozta össze koprodukcióban a legtöbb gólt, szám szerint 47-et. Kane attól sem volt messze, hogy minden idők legeredményesebb játékosa legyen a Premier League-ben, 47 góllal marad el Alan Shearertől (260–213), de ahelyett, hogy egy újabb egyéni csúcsot hajkurászott volna, az angol támadó tavaly nyáron inkább klubot váltott. Az okokat nem kellett sokáig keresgélni.

Harry Kane csak az egyéni elismeréseket gyűjti
csak az egyéni elismeréseket gyűjti Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

– Mindenki tudja, hogy a Tottenhamhez kötődöm, és a klubot mindig a szívemben őrzöm majd, de trófeákat akarok nyerni és a Bajnokok Ligájában játszani. Szóval amikor a Bayern megkeresett, meg kellett fontolnom az ajánlatot. Szeretném kiadni magamból a legtöbbet és trófeákat nyerni – mondta Kane a Münchenben való bemutatásakor.

A kölcsönjátékokat nem számítva ugyanis hiába töltött el Kane tíz idényt az angol élvonal egyik topcsapatánál, a Tottenhamnél klubbéli társaival, de még az angol válogatottal sem hódított el egy aranyat sem. A 30 éves csatár egy PL-ezüstöt (2016–2017-es idény), egy BL-döntőt (2018–2019) és egy Eb-döntőt (2021) tud felmutatni, és ezzel véget is ér a sor.

Érthető volt tehát a döntése, hogy a Bundesliga-óriáshoz, a Bayern Münchenhez igazolt, amely a 2012–13-es idénytől kezdve minden évben megnyerte a német bajnokságot, közben hazai és nemzetközi kupasorozatokban, köztük a Bajnokok Ligájában kétszer is csúcsra ért.

Kane csak újabb aranycipővel gazdagodott

A bajorok 100 millió eurót fizettek Kane-ért. A rekordigazolás 45 meccsen 44 góllal szolgálta meg az árát, ebből a bajnokságban 32 mérkőzésen 36-szor talált be. Ezzel a Bundesliga legeredményesebb játékosa volt, sőt azóta kiderült, ő lett az európai bajnokságok aranycipőse is, pályafutása során először.

Ez mind szép és jó, de úgy tűnik, Kane góljaival együtt „az átkot” is magával vitte Münchenbe. A Bayern a 2011–12-es idény óta először nem nyert egy trófeát sem, a Német Kupából szégyenszemre a harmadosztályú Saarbrücken ejtette ki a bajor csapatot, amely a BL elődöntőjében a Real Madriddal szemben búcsúzott. A bajnokságban ráadásul csak harmadik lett a gárda veretlen Bayer Leverkusen és a Stuttgart mögött – ilyesmire tizenhárom éve nem volt példa. 

Ezzel Kane rossz sorozata helyett Kingsley Coman lenyűgöző szériája ért véget: a Paris Saint-Germain és a Juventus korábbi szélsőjével karrierje során először esett meg, hogy aktuális csapatával nem lett bajnok.

Persze a Bayern mélyrepülését nem szeretnénk az angol csatár nyakába varrni, temérdek góljánál többet aligha tehetett volna a közösbe. Természetesen a klub vezetősége sem a peches Kane-t okolta, a vezetőedzőt, Thomas Tuchelt rúgta ki. A következő idényt Pep Guardiola tanácsára Vincent Kompanyval kezdi meg a Bundesliga rekordbajnoka. Kérdés, hogy a belga trénernek a Burnley után a Bayern nem lesz-e túl nagy falat.

Az európai topligák legtöbb gólt szerző játékosai a 2023–24-es idényben

  1. Harry Kane (angol, Bayern München): 72 pont, 36 gól, 2-es szorzó

  2. Serhou Guirassy (guineai, VfB Stuttgart): 56 pont, 28 gól, 2-es szorzó

  3. (francia, Paris Saint-Germain): 54 pont, 27 gól, 2-es szorzó

  3. (norvég, Manchester City): 54 pont, 27 gól, 2-es szorzó

  5. Lois Openda (belga, RB Leipzig): 48 pont, 24 gól, 2-es szorzó

  5. Lautaro Martínez (argentin, Internazionale): 48 pont, 24 gól, 2-es szorzó

  5. Artem Dovbik (ukrán, Girona): 48 pont, 24 gól, 2-es szorzó

  8. Alexander Sörloth (norvég, Villarreal): 46 pont, 23 gól, 2-es szorzó

  9. Cole Palmer (angol, Manchester City/Chelsea): 44 pont, 22 gól, 2-es szorzó

10. Viktor Gyökeres (svéd, Sporting Lisszabon): 43,5 pont, 29 gól, 1,5-ös szorzó

10. Vangelisz Pavlidisz (görög, AZ Alkmaar): 43,5 pont, 29 gól, 1,5-ös szorzó

10. Luuk de Jong (holland, PSV Eindhoven): 43,5 pont, 29 gól, 1,5-ös szorzó

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.