Milák Kristóf becsülettel dolgozott Törökországban, volt edzője optimista

Milák Kristóf – a tervek szerint – csaknem két év után először indul nemzetközi úszóversenyen szerdán. Az olimpiai bajnok klasszis a Mare Nostrum versenysorozat barcelonai állomásán méreti meg magát, két hónappal a párizsi ötkarikás játékok előtt, de továbbra is sok a kérdőjel a felkészülése körül. Egykori edzője, Selmeci Attila lapunknak elárulta, ő optimista Milák olimpiai esélyeit illetően, de két dolog biztos: csúcsforma közeli állapotra lesz szüksége a címvédéshez, és hosszú távon nem mehetnek így tovább a dolgok.

2024. 05. 29. 4:45
MILÁK Kristóf
Milák Kristóf csaknem két év után indul újra nemzetközi úszóversenyen mindössze két hónappal a párizsi olimpia előtt. Volt edzője, Selmeci Attila optimista az esélyeit illetően. Fotó: MTI/Kovács TamásI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a 2022 augusztusában rendezett római Európa-bajnokságon versenyzett nemzetközi viadalon Milák Kristóf, aki akkor három arany- és két ezüstérmet szerzett, nem sokkal korábban pedig a budapesti vb-n javította meg a saját világcsúcsát 200 pillangón. Mondhatni, az egész világ a lábai előtt hevert. Akkor arra senki sem számíthatott, hogy csaknem két évig nem indul nemzetközi versenyen, és kihagy többek között két vb-t is.

Milák Kristóf
Milák Kristóf olimpiai aranyesélyének életben tartása kompromisszumokat is szül. Fotó: Mirkó István

Milák áprilisban egy év szünet után látványosan tért vissza az országos bajnokságon, amelyen a hat számából ötöt megnyert, ám utána az edzései jelentős részén újra nem jelent meg. Nemrég viszont Milák részt vett Virth Balázs irányításával a kéthetes törökországi edzőtáborban. Arról kérdeztük Selmeci Attilát, aki a 2021-es tokiói olimpián az aranyérem megszerzéséig vezette Milák felkészülését, hogy milyen állapotban lehet most a 24 éves úszó.

– Úgy tudom, hogy Kristóf becsülettel edzett Törökországban, kíváncsian várom, hogy a versenyeken mire lesz képes – válaszolta Selmeci Attila. – Ez a szembenézés ideje, ami jó a versenyzőnek is, hogy lássa, hol tart. Ugyanakkor az időeredményekből itt még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Arra számítok, hogy hasonló szinten úszhat, mint az áprilisi ob-n.

Milák Barcelonában a rajtlisták szerint ma 100 pillangón, holnap pedig 100 gyorson és a fő számában, 200 pillangón áll rajthoz. Rögtön utána utazik a Mare Nostrum következő állomására, Monacóba, ahol június 1-2-án ugorhat vízbe. Selmeci szerint jó, hogy most jönnek a versenyek, bár szerinte a június 17-én kezdődő belgrádi Eb-n kaphatunk tisztább képet Milák formájáról.

Versenyek és edzőtáborok Milák Kristóf programjában

Mivel tavaly szeptember helyett csak az év elején kezdte el az edzéseket Virth irányításával, Milák felkészülése versenyfutás az idővel, az olimpiáig már csak két hónap van hátra (az úszóversenyek július 27-én kezdődnek Párizsban). Milák az áprilisi ob-n 200 pillangón 1:54,90 perces idővel győzött, s bár az arany fénye mindent elhomályosít, meg kell jegyezni, hogy az egy évvel korábbi önmagához képest több mint két másodperccel lassabb volt. Felvetettük, hogy a kemény munkával megszerezhető állóképességbeli lemaradás mekkora gondot okozhat.

SELMECI Attila
Selmeci Attila mesteredző a tokiói olimpián aranyat nyert Milák Kristóffal. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Az edzőtáborokban Kristóf kemény munkát végez, és erre még lesz lehetőség az olimpiáig – reagált Selmeci. – Ugye most voltak két hetet Törökországban, és úgy tudom, hogy a Mare Nostrum-versenyek után újabb két hetet Zalaegerszegen készülnek, majd az Eb után három hetet Hódmezővásárhelyen. Ha ezeket rendesen végigdolgozza, akkor én optimista vagyok az olimpiára nézve.

Csúcsforma kell a címvédéshez az olimpián

Ugyanakkor a 200 pillangón való címvédéshez fel kell kötni a gatyát, hiszen idő közben lett egy nagyon komoly kihívó Léon Marchand személyében

– A francia nem véletlenül világcsúcstartó 400 vegyesen, és ismerve az edzőjét, a korábban Michael Phelpset is felkészítő Bob Bowmant, ha a 200 pillangóra is rákészülnek, akkor nagyon erős lehet – jelezte Milák egykori mestere. 

– Biztos vagyok benne, hogy Marchand képes lehet 1:51-gyel kezdődő időre Párizsban, ami ugyan még mindig elmarad Kristóf 1:50-es világcsúcsaitól, de már azt jelenti, hogy neki is csúcsforma közelében kell lennie, ha újra olimpiai bajnok akar lenni a fő számában – tette hozzá Selmeci. – Itt az a nagy kérdés, hogy Kristófunk milyen állapotba kerül addigra.

„Hosszú távon ez így nem mehet tovább”

Érdekes kérdés az is, hogy mennyire kezdheti ki edző és tanítvány kapcsolatát az, hogy az utóbbi olykor eltűnik, nem látogatja az edzéseket, s helyette állítólag egyénileg készül. Virth Balázs közreműködésével lett olimpiai bajnok Gyurta Dániel és Risztov Éva, az ő irányításával szerzett világbajnoki címet Kapás Boglárka. Meddig tarthat az ő türelme?

– Kristóf különutas felkészülést választott magának, valószínűleg igényli, hogy többet készülhessen egyedül, és úgy vélem, Balázs az olimpiára tekintettel kötött kompromisszumot, hogy kihozhassa a helyzetből a legjobbat – árulta el Selmeci. – De azt gondolom, hogy hosszú távon ez így nem mehet tovább. Hogy mi lesz Párizs után, hogy ki mit akar majd, az a jövő zenéje.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.