Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Cristiano Ronaldo kiemelkedik, de tovább növelné a szakadékot

Cristiano Ronaldo a hatodik Európa-bajnokságát kezdheti el kedden Csehország ellen. A portugál futballista eddig két tornán volt társgólkirály, összességében pedig Cristiano Ronaldo tizennégy góljával toronymagasan az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa. Az egy tornán szerzett gólok történetében viszont a mai napig senki sem ér a francia Michel Platini nyomába.

2024. 06. 18. 5:15
Aveiro, 2024. június 12.
Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya ünnepel gólja után a Portugália 
 Írország barátságos labdarúgó-mérkõzésen Aveiróban 2024. június 11-én. A portugál válogatott 3-0-ra gyõzött. Ronaldo két góllal járult hozzá a gyõzelemhez. foci Eb 2024
Cristiano Ronaldo eddigi mérlege: öt foci Eb, tizennégy gól Fotó: MTI/AP/Luis Vieira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1984-es labdarúgó Európa-bajnokság Michel Platini nagy tornája volt. A francia játékos öt meccsen kilenc gólt szerezve lett a foci-Eb gólkirálya, amelyen Franciaország válogatottját hazai aranyig vezette. Húsz év múlva szerepelt első Európa-bajnokságán aki rögtön az első Eb-meccsén gólt szerzett. Ahhoz azonban, hogy a portugál leghagyja Platinit, öt kontinenstornára volt szüksége. Cristiano Ronaldo azonban nem áll le, a hatodik foci Eb-jén hozzátenne még néhányat az eddigi tizennégy góljához.

Aveiro, 2024. június 12.
Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya (b) és az ír Liam Scales a Portugália - Írország barátságos labdarúgó-mérkõzésen Aveiróban 2024. június 11-én. A portugál válogatott 3-0-ra gyõzött. foci Eb 2024
Cristiano Ronaldo két gólt lőtt Írország ellen a portugál válogatott foci-Eb előtti főpróbáján (Fotó: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais)

A létszámemelések ellenére továbbra is tartja magát Michel Platini gólrekordja. Hiába kell a modern, huszonnégy csapatos Eb-n már hét meccset játszania a bajnoknak, Platini csúcsának közelébe senki sem került, az egy Európa-bajnokságon szerzett második legtöbb gól hat, ezt egy másik francia futballista, érte el a 2016-os tornán, amelyen végül az ezüst jutott Franciaországnak.

Cristiano Ronaldo Budapesten lépett Michel Platini elé

Platini csak egyetlen Eb-n vett részt, mégis második helyen áll a tornák történetének örök-góllövőlistáján is. A portugál Cristiano Ronaldo csak az ötödik, 2021-es tornáján előzte meg, éppen Budapesten, a magyar válogatott ellen vált egyedüli rekorderré. Igaz, a legutóbbi foci Eb-n Ronaldo öt góljával azonnal komoly előnyt épített ki, tizennégy találattal vezeti a rangsort, s idén tovább növelheti a számot, hiszen karrierje során hatodszor is tagja Portugália Eb-keretének.

A harminckilenc éves Ronaldo az egyetlen futballista, aki két Európa-bajnokság góllövőlistájának is legalább holtversenyben az élén végzett. Legutóbb ő kapta a torna aranycipőjét, mert a másik ötgólossal, a cseh Patrick Schickkel ellentétben Ronaldo gólpasszt is jegyzett a tornán, 2012-ben viszont a hatos holtversenyből még a dobogóra sem fért fel, akkor a spanyol Fernando Torres nyerte az aranycipőt, aki a hatosfogatból a legkevesebb játékperc alatt szerezte meg a maga három gólját.

Torres az egyetlen futballista az Eb-k történetében, aki két döntőben is betalált: 2008-ban ő lőtte a finálé egyetlen gólját Németország ellen, négy évvel később pedig az olaszok 4-0-s kiütéséből is találattal vette ki a részét.

Mikor játszott foci-Eb döntőjében Cristiano Ronaldo?

Ronaldónak döntőbeli gólja még nincs, pedig két fináléban is játszott. Először még tizenkilenc évesen, hazai pályán, amikor Portugália nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott Görögországtól, a fiatal Ronaldo a lefújás után a pályán zokogott.

A portugálok a 2008-as negyeddöntő és a 2012-es elődöntő után 2016-ban újra eljutottak a döntőbe. Ronaldo ezúttal azért sírt, mert sérülés miatt el kellett hagynia a pályát, a lefújáskor azonban örülhetett, ezúttal Portugália győzte le 1-0-ra a házigazdát, Franciaországot, hosszabbítás után. Legutóbb, címvédőként viszont a portugálok már a nyolcaddöntőben kiestek.

Ronaldo idén hatodik, vélhetően utolsó Eb-jén ennél biztosan többre vágyik, s persze néhány góllal tovább javítaná saját rekordját, bár ahogy mondani szokta: a csúcsok üldözik őt, s nem fordítva. A formájával minden rendben, a foci-Eb előtti utolsó felkészülési meccsen kétszer is bevette Írország kapuját.

Az idei Eb-n először kedd este a csehek ellen bizonyíthat, akik ellen 2008-ban a csoportkörben volt eredményes Európa-bajnokságon – akkor 3-1-re nyert Portugália –, 2012-ben pedig a két ország negyeddöntőjén ő szerezte az egyetlen gólt. A cseh keretben nincs egyetlen játékos sem, aki bármelyik meccsen ott lett volna a pályán, ez nem meglepő, hiszen Csehország az egész torna legalacsonyabb átlagéletkorú játékoskerete.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.