Árulkodó Gündogan reakciója – mutatott rá a magyar rekorder

Két Nagy – Ádám és Zsolt – válaszolt csütörtök délután az újságírói kérdésekre a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján. Természetesen a mieink németek elleni Európa-bajnoki mérkőzése, és azon belül is a 2-0-ra elveszített meccs legemlékezetesebb jelenete volt a központi téma.

2024. 06. 20. 16:03
Nagy Ádám szerint Gündogan szabálytalankodott Orbánnal szemben
Nagy Ádám szerint Gündogan szabálytalankodott Orbánnal szemben Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilkay Gündogan volt a német válogatott egyik gólszerzője a Magyarországgal szemben 2-0-ra megnyert Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. A csapatkapitányt viszont nem emiatt emlegetik a meccs kapcsán, hanem az első gólt megelőző jelenet miatt, amikor a tapasztalt középpályás a földre vitte Willi Orbánt. Danny Makkelie játékvezető és a VAR-szoba sem látott szabálytalanságot, így megadták Jamal Musiala találatát. Gündogan szerint helyes döntés született , ám a magyar válogatott tagjai nem így látják, Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Marco Rossi csapatkapitány is értetlenül állt a történtek előtt. Ahogy a holland bíró honfitársai is.

Nagy Ádám (balra) és Nagy Zsolt válaszoltak az újságírói kérdésekre
Nagy Ádám (balra) és Nagy Zsolt válaszoltak az újságírói kérdésekre Fotó: Mirkó István

Gündogan gyorsan kapcsolt

Nagy Ádám felfedte, hogy a lefújást követően megkérte a játékvezetőt, magyarázza el az ítéletét, ám Makkelie lekezelően bánt vele. A 29 éves középpályás ezek után a magyar válogatott csütörtöki sajtótájékoztatóján részletesen is beszélt az esetről.

– Most még inkább dühösek vagyunk a játékvezetésre, aminek különösebben nem kell hangot adni, mert nem lehet megváltoztatni. Magunkra nem lehetünk, mert más felfogásban mentünk ki és taktikailag összeszedetten tudtuk játszani. Visszatért az, ami a csapat gerincét adta eddig. A németek ellen abszolút feküdt a játékunk annak ellenére is, hogy a két csapat között van különbség a kvalitások tekintetében. Próbáltuk bebizonyítani, hogy taktikailag összeszedett játékkal lehet borítani a papírformát. Ezért szerencsétlen, hogy a bíró belenyúlt a meccsbe, de egy ilyen kiélezett meccsen nüansznyi dolgok dönthetnek a sikerről – idézi az Origó Nagy Ádámot. 

– Sípszóig tart a meccs, ez már utánpótlásban is tanítják, de sokat melóztunk. Aztán amikor jött egy szabad szemmel látható fault, akkor fellélegzünk, hogy miénk a labda és fújhatunk egy kicsit. Annál beszédesebb viszont nincs, hogy ha megnézzük Gündogan reakcióját, aki szintén megállt a szabálytalanság után, de nem fújta le a bíró, és gyorsan kapcsolt. Ha követtük volna a labda útját, mi értünk volna oda előbb. Ugyanúgy okolhatjuk magunkat is, de egy ilyen top UEFA-rendezvényen nem lehetne ilyen hibát elkövetni, és az sem fér bele, hogy a bíró nem kezeli ugyanúgy a csapatokat, a játékosokat. Az egyik játékosnak van hat Bajnokok Ligája-győzelme, nekem egy sem, ezért én nem mehetek oda a bíróhoz, mert arrogánsan válaszol. A nemzetközi meccseken most ebbe az irányba megy a játékvezetés. Mi, játékosok a gépezet részei vagyunk, változtatni nem tudunk, csak el kell fogadnunk a helyzeteket.

 

A számok nem számítanak, de kezdődhet a matek

Nagy Ádám pályafutásában mérföldkövet jelentett a szerdai meccs, mivel ez volt neki a nyolcadik Európa-bajnokságokon, ezzel Szalai Ádámot és Kleinheisler Lászlót megelőzve ő lett a nemzeti csapat Eb-rekordere. Bár a játékos büszke erre, jelenleg nem foglalkozik ezzel.

– Ez nem vigasztal, mert két meccs után pont nélkül állunk. Bízom benne, hogy a skótokat megverjük, utána pedig sajnálatos módon visszatérhetünk a jó magyar szokáshoz, és elkezdhetünk matekozni. Bízom benne, ha ez összejön, kapunk egy kis segítséget fentről is.

Azok után, hogy a Svájc ellen 3-1-re elbukott mérkőzést a kispadon ülte végig, szerdán Nagy Zsolt is lehetőséget kapott, 16 percre küldte őt pályára Marco Rossi. A balhátvéd büszke a magyar válogatott teljesítményére, és reméli, hogy vasárnap a skótok ellen is így folytatja a csapat.

– Az a lényeg, hogy minden meccsen emelt fővel tudjunk lejönni a pályáról és egymás szemébe tudjunk nézni. Az első meccs után ezt nem mondhattuk el, de a legutóbbi három félidőt elég jól lehoztuk, mindenki mindent megtett, és az utolsó meccsen is ennek kell lennie az elvárásnak – állapította meg a Puskás Akadémia futballistája. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.