Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kozák Danuta a vert mezőnyben – ugrott a párizsi olimpia?

A papírformának megfelelően Csipes Tamara nyerte az olimpiai válogatóversenyt női kajak egyes ötszáz méteren a szegedi Maty-éren. Mögötte Gazsó Dorka a második, Fojt Sára a harmadik, az igazi meglepetést Kozák Danuta szolgáltatta, aki csak hatodik lett. Ez az eredmény könnyen azt jelentheti, hogy a hatszoros olimpiai bajnoknő nem jut ki a párizsi olimpiára. Az eredmény szakmailag Csipes Ferencnek szolgáltat igazságot a Kozák Danutával fennálló feszült viszonyban, amely azután vált neuralgikussá és közismertté, hogy a 37 éves klasszis molesztálással vádolta meg az edzőt.

2024. 06. 06. 12:54
Kozák Danuta
Kozák Danuta hatodik lett, ami után aligha kerül be az olimpiai csapatba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az előfutamok meglepetéssel zárultak, a Tokióban a négyessel olimpiai bajnok Hadvina Dóra nem jutott be a döntőbe. és Gazsó Dorka már akkor meggyőző volt, kevésbé.

Csipes Tamara, Kozák Danuta, Csipes Ferenc, kajak-kenu válogató
Csipes Tamara rajt-cél győzelmet aratott. Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

A fináléban Csipes, Gazsó és Kozák egymás mellett, az ötös, a hatos és a hetes pályáról indult. Csipes Tamara rajt-cél győzelmet aratott, Gazsó második helye sem forgott veszélyben, csupán az volt kérdéses, hogy Kozák Danuta hogyan végez. A hatszoros olimpiai bajnoknő a szokásosnál is görcsösebben lapátolt és csak hatodikként ért célba. Ez az eredmény valószínűleg azt jelenti, hogy lemarad a párizsi olimpiáról. 

Csipes Tamara és Gazsó Dorka mögött Fojt Sára és Pupp Noémi lett a harmadik és negyedik, jelen állás szerint nekik van a legtöbb esélyük az olimpiai csapatba kerülésre.

 

Kozák Danutának nincs több bizonyítási lehetősége

E négy versenyző a befutó után a stéghez evezve összekapaszkodott és kedélyesen beszélgetett egymással. Ez is árulkodó jelenet volt. 

Csipes Tamara, Gazsó Dorka, Fojt Sára
Csipes Tamara, Gazsó Dorka és Fojt Sára beszélget a futam után. Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

Pénteken rendezik a párosok versenyét, Kozák Danuta erre eleve nem nevezett, Csipes Ferenc a szóló után aligha bontja meg a válogatóra előzetesen benevezett Gazsó, Csipes duót. Kozák Danutának tehát nincs újabb bizonyítási lehetősége.

 

A verseny szakmailag Csipes Ferencnek szolgáltatott igazságot

A verseny két hete húzódó feszült időszak lezárását jelenti. Kozák Danuta május 23-én Facebook-posztban azzal vádolta meg Csipes Ferencet, hogy az edző molesztálta őt. A Magyar Kajak-kenu Szövetség előbb felfüggesztette Csipes Ferencet, majd visszahelyezte a jogaiba. A tréner helyett az egyesülete, a Budapesti Honvéd kért elnézést, amit a második gyermek születése után visszatérő hatszoros olimpiai bajnoknő elfogadott.

Idővel tisztult kép, kiderült, a bántalmazási ügy hátterében szakmai vita húzódik.

Csipes Ferenc mint a női szakág felkészítéséért felelős edző azt nehezményezi hetek óta, mivel Kozák egyesben még nem mutatta meg magát és nem indult a szegedi pótkvalifikációs versenyen sem, nem tudja, a vezérevezős milyen formában van. E szakmai vitából kerekedett az egész purparlé.

Innen nézve, szakmai értelemben a válogatóverseny egyértelműen igazságot szolgáltatott Csipes Ferencnek, hiszen a lánya, Tamara mellett a második helyezett Gazsó Dorka, a harmadik Fojt Sára, sőt a negyedik Pupp Noémi is az ő tanítványa.

Íme, a női K-1 500 méteres döntő:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.