Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az osztrák válogatott egy csapásra a franciákat és a hollandokat is elintézte

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjában még három csapat is pályázott az elsőségre, és az utolsó forduló egy pontján mindegyikük állt is az élen. Végül a sötét ló, azaz Ausztria végzett az élen, miután egy izgalmas mérkőzésen 3-2-re legyőzte Hollandiát, miközben a franciák két pontot elhullajtottak a lengyelek elleni 1-1-es döntetlennel.

2024. 06. 25. 20:10
Kylian Mbappé maszkban játszott a lengyelek ellen
Kylian Mbappé maszkban játszott a lengyelek ellen Fotó: AFP/INA FASSBENDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott jövőjére a D csoport történéseinek csak akkor lett volna hatása, ha Hollandia öt góllal megverte volna Ausztriát, ez a forgatókönyv pedig szinte kizárt volt. Olyannyira nem, hogy szomszédaink szereztek vezetést a 6. percben, a torna eddigi gólkirálya, „öngól talált be”. Már hét játékos vette be a saját kapuját az Eb-n, ezúttal Donyell Malen volt az elkövető.

Marcel Sabitzer a D csoport élére lőtte az osztrákokat
Marcel Sabitzer a D csoport élére lőtte az osztrákokat Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

Rajta kívül nem volt több pontosan célzó holland futballista a pályán az első félidőben, egyenlítési lehetőségek sora maradt ki. A szünet aztán jót tett nekik, Cody Gakpo révén a 47. percben már 1-1 volt az állás.

Az osztrákok viszont nem akartak lemondani a csoportelsőségről, és Romano Schmid fejesgóljával az 59. percben újra vezettek. A hollandok ismét kisegítették őket, Schmid labdája a menteni próbáló Stefan de Vrij lábán irányt változtatva jutott el a kapuig. A narancssárgáknak erre még volt válaszuk, Memphis Depay egyenlített, ám Marcel Sabitzer a 81. percben az élre lőtte Ausztriát.

Mbappé gólt lőtt, de az osztrákoké lett az első hely

Franciaország vehette volna el a trónt az osztrákoktól, ehhez az Eb-ről elsőként kieső lengyeleket kellett volna legyűrnie. Lukasz Skorupskival azonban meggyűlt a bajuk, egyszerűen nem lehetett túljárni a szlávok kapusának eszén. 

Pedig még az első fordulóban orrcsonttörést szenvedő is ott volt a pályán, öt félidő eltelt anélkül az Európa-bajnokságon, hogy francia játékos betalált volna – az első fordulóban ugyanis a gallok egy öngóllal győzték le Ausztriát.

Akciógólt ezen a meccsen sem tudott szerezni a francia válogatott, de Mbappé legalább a büntetőpontról betalált, majd maszkját levéve ünnepelt. Ez nem volt elég a győzelemhez, mert második próbálkozásra csak berúgta a maga tizenegyesét, beállítva az 1-1-es végeredményt.

Ezzel meglepetésre Ausztria végzett a D csoport élén, a franciáknak csak a második, a hollandoknak pedig a harmadik hely jutott.

Labdarúgó Európa-bajnokság, D csoport, 3. forduló

Hollandia–Ausztria 2-3 (0-1), Berlin, gólszerzők: Gakpo (47.), Depay (75.), ill. Malen (6., öngól), Schmid (59.), Sabitzer (81.)
Franciaország–Lengyelország 1-1 (0-0), Dortmund, gólszerző: Mbappé (56., 11-esből), ill. Lewandowski (79., 11-esből)

A végeredmény: 1. Ausztria 6 pont, 2. Franciaország 5, 3. Hollandia 4, 4. Lengyelország 1.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.