A portugálok átgázoltak a törökökön, Ronaldo szokatlan gesztusa is belefért

Amelyik csapat nyer, az továbbjut – ez volt az F csoport szombat esti rangadójának a tétje. Portugália már az első félidőben lerendezte a törököket, a másodikban pedig az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo megmutatta, hogy talán az utolsó nagy tornáján fontosabb számára a válogatott sikere, mint az egyéni dicsőségek hajszolása.

2024. 06. 22. 20:13
Háromszor ünnepeltek a portugál válogatott tagjai a törökök ellen
Háromszor ünnepeltek a portugál válogatott tagjai a törökök ellen Fotó: AFP/Anadolu/Emin Sansar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torna egyik esélyeseként érkezett Németországba Portugália, az első fordulóban azonban nem működött tökéletesen Cristiano Ronaldóék játéka. A portugál válogatott ugyan nagy mezőnyfölényben játszott végig a csehek ellen, támadásaikba több pontatlanság csúszott, s a 2-1-es győzelmet csak a ráadásban tudták kiharcolni. A törökök Georgia ellen küszködtek a nyitókörben, a 3-1-es sikerük nem tükrözte híven a meccs képét.

Ronaldo kiszolgált és szelfizett

A mérkőzés 2. percében Cristiano Ronaldo tizenöt méteres kapáslövése adta meg az alaphangot az F csoport rangadójának, majd pár perccel később Kerem Aktürkoglu helyzete jelezte, hogy a törökök sem az egy pontért harcoltak szombat este. A 21. percben mégis megszerezte a vezetést Roberto Martínez együttese: Nuno Mendes játszott össze Rafael Leaóval, majd a védő beadása Bernardo Silvát találta meg. A Manchester City középpályása tíz méterről nem hibázta el a ziccert. Sőt! Három perccel később Joao Cancelo szerzett labdát a török térfél közepén, de Cristiano Ronaldo más irányba indult el a Barcelona játékosának indítására. Viszont az óriásit bakizó Samet Akaydin hazagurította volna a kapujából közben elinduló Altay Bayindirnek, s a labda így az üres kapuba gurult, öngól lett a vége.

A kétgólos portugál vezetés ellenére a törökök nem mondhatni, hogy lendületesen kezdték volna a második félidőt. Roberto Martínez cseréi (Ruben Neves, Pedro Neto) pedig azt jelezték, hogy a portugálok inkább már lepörgetnék a hátralévő játékidőt. Az 56. percben aztán mégis újabb gólt rúgtak Ronaldóék: egy mélységi passz után a portugálok klasszisa ziccerben önzetlenül tálalt a baloldalon érkező Bruno Fernandesnek, aki az üres kapuba passzolt. Az utolsó húsz percben már csak a pályára beszaladó szelfiző gyerekek és szurkolók okoztak némi izgalmat, de a portugálok csoportelsőségét és továbbjutását már semmi nem veszélyeztette.

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport, 2. forduló

Törökország–Portugália 0-3 (0-2)
gólszerzők: Silva (21.), Akaydin (28., öngól), Fernandes (56.)

A csoport másik meccsén: Georgia–Csehország 1-1 (1-0)

Az állás: 1. Portugália 6 pont, 2. Törökország 3 pont, 3. Csehország 1 pont, 4. Georgia 1 pont

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.