Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Skócia ráijesztett a svájciakra, Shaqiri bombagóllal válaszolt

Azok után, hogy a skót labdarúgó-válogatott lebőgött Németország ellen, a Svájc elleni csoportmérkőzésre összekapták magukat Andy Robertsonék. Ennek szerdán egy 1-1-es döntetlen lett a gyümölcse, a magyar válogatott elleni vasárnapi összecsapást így az A csoport harmadik helyéről várhatják a skótok. Svájc négy pontjával lényegében továbbjutott, az éllovas Németország pedig már biztosan nyolcaddöntős.

2024. 06. 19. 21:56
Nem vezetett sokáig Skócia, Xherdan Shaqiri egyenlített
Nem vezetett sokáig Skócia, Xherdan Shaqiri egyenlített Fotó: AFP/JAVIER SORIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott németek elleni 2-0-s veresége után különösen érdekes, hogy mi történik az A csoport másik mérkőzésén, a Skócia–Svájc találkozón. És volt mit nézni! csapatához hasonlóan a skótok is felszívták magukat a második meccsükre, és a németek elleni 5-1-es katasztrófa után a szerdai meccs elején a svájciak ellen bátrabban kezdtek.

Scott McTominay góljával szerzett vezetést Skócia
Scott McTominay góljával szerzett vezetést Skócia Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/ROLF VENNENBERND

Próbálkozásaik azonban az első mérkőzéshez hasonlóan most sem igen akadtak. Egy gyors kontra viszont meghozta az eredményét, Callum McGregor középre tett labdáját Scott McTominay tizenöt méterről tette kapura, a svájci Fabian Schär lábán megpattanva pedig a jobb felsőben kötött ki a labda.

Tizenhárom percig tartott a skót öröm, aztán a magyar válogatott elleni meccset (3-1) a kispadon töltő Xherdan Shaqiri megmutatta, a góllövéshez még mindig ért. Tizennyolc méterről úgy lőtte ki a jobb felsőt, mintha az a világ legegyszerűbb dolga lenne.

Shaqiri az egyetlen játékos, aki a legutóbbi hat világverseny mindegyikén betalált.

A 33. percben pedig már 2-1 volt az állás Svájc javára, de csak átmenetileg. Dan Ndoye gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető, így 1-1-ről várták a folytatást a felek.

Skócia Magyarország előtt

A második félidő kiegyenlített csatát hozott, kevés helyzettel – nagyjából tízpercenként volt miért felkapnunk a fejünket. Az 56. percben ilyen volt Ndoye tizenkét méterről eleresztett lövése, amelynél a skótok kapusának, Angus Gunn-nak a jobb lábára nagy szükség volt. A másik oldalon Grant Hanley járt közel a gólhoz a 65.percben, ám négy méterről csak a kapufát sikerült eltalálnia.

A skótok emiatt, illetve azért is bánkódhattak, hogy időközben Kieran Tierneyt is elveszítették, aki egy párharc után a combjához kapott, majd hordágyon hagyta el a pályát.

A hajrában mindkét csapat eldönthette volna a mérkőzést a maga javára. A svájci Breel Embolo be is talált a 82. percben, de les miatt érvénytelenítették a gólt. Ezután már nem változott az eredmény.

Az 1-1-es döntetlennel és az így szerzett egy ponttal Skócia megelőzte a magyar válogatottat, Svájc négy pontjával a második. Németország pedig első csapatként bejutott a nyolcaddöntőbe.

Az utolsó fordulóban, vasárnap 21 órakor Skócia–Magyarország és Svájc–Németország összecsapásokat rendeznek.

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló

Skócia–Svájc 1-1 (1-1)
Gólszerzők: McTominay (13.), ill. Shaqiri (26.)

A csoport másik meccsén: Németország–Magyarország 2-0

A csoport állása: 1. Németország 6 pont – már továbbjutott, 2. Svájc 4, 3. Skócia 1, 4. Magyarország 0.

A Németország–Magyarország mérkőzés elemzése a Szpíker korneren:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.