Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Tíz piros lap egy meccsen! Mit keres ez a bíró a magyarok meccsén?

A magyar válogatott vasárnap este Skócia ellen játssza utolsó csoportmeccsét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A mérkőzés játékvezetője viszont nem európai lesz, hanem az argentin Facundo Tello. A németek elleni meccs után mi már óvatosak vagyunk a bírókkal, s Tello rémtörténete alapján nem szívbajos sípmesterről van szó. A skótok a legutóbbi Eb-t olyan mérkőzéssel fejezték be, amelyen argentin játékezető fújta a sípot.

2024. 06. 23. 9:19
MAKKELIE, Danny; VARGA Barnabás; KROOS, Toni; GÜNDOGAN, Ilkay
foci Eb 2024 magyarország németország bíró
Az előző meccsen a holland játékvezető mintha kissé a németek oldalán állt volna Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott két forduló után nulla ponttal áll a foci Eb A csoportjában, csak akkor maradhat esélye a továbbjutásra, ha vasárnap este nyer Skócia ellen. A németek elleni mérkőzés után reménykedünk benne, hogy ezúttal nem lesz főszereplő a játékvezető, de Danny Makkelie produkciója után nem árt megismerkedni a skótok elleni meccs argentin játékvezetőjével. Facundo Tello két éve a katari világbajnokságon is dolgozott, noha alig néhány héttel a torna előtt tíz piros lapot osztott ki a Boca Juniors és a Racing Club szuperkupa-meccsén.

Dortmund, 2024. június 18.
Giorgi Mamardasvili georgiai kapus nem tudja  védeni a török Arda Güler gólját a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Törökország-Georgia mérkõzésen a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 18-án.
Az argentin Facundo Tello figyeli az Eb egyik legszebb gólját Törökország és Grúzia meccsén (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

Ezen az Európa-bajnokságon Tello eddig egy meccset vezetett, Törökország és Grúzia találkozóján nem ő volt a főszereplő.

Miért fúj argentin játékvezető az foci Eb-n?

Tello az európai és a dél-amerikai futballszövetség csereprogramján keresztül került az Eb-keretbe. Fordított irányban az olasz Maurizio Mariani a Copa Américán működik közre, szintén vasárnap, a rendező Egyesült Államok és Bolívia találkozóján ő fújja a sípot.

A csereprogram nem újdonság, már a legutóbbi Eb-n is volt dél-amerikai játékvezető, s a skótoknak nem is jelent jó előjelet Tello: három éve, a horvátok elleni utolsó csoportmeccsüket vezette a szintén argentin Fernando Rapallini. Skócia kikapott és kiesett, igaz, ezt senki nem fogta a bíróra.

Mit vár a játékvezetőtől?

Reméljük, most Tello sem lesz főszereplő, nem úgy, mint a magyarok előző meccsén Danny Makkelie volt, akinek a teljesítményére Marco Rossi szövetségi kapitány még a skótok elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is kitért.

– Azt várom a játékvezetőtől, hogy következetes legyen az elejétől a végéig. A holland játékvezető nem így járt el, ennyi. Nem keresek kifogásokat, a németek anélkül is nyertek volna, nem ez a döntő itt, hanem az a lényeg, hogy az ilyen tornákon ugyanúgy kell védeni a kisebb csapatokat, mint a nagyobbakat – szögezte le Rossi.

Facundo Tello: tíz piros lap egy meccsen

Tello korábbi pályafutásából egy meccset mindenképpen ki kell emelni. 2022 őszén a Boca Juniors és a Racing Club szuperkupa-meccse úgy ért véget Argentínában, hogy Tello tíz piros lapot kiosztott, s a Bocának már nem volt meg a folytatáshoz kellő hét játékosa a pályán.

A botrányos meccs ellenére az argentin játékvezető egy hónappal később a katari világbajnokságon is közreműködött, még a Marokkó–Portugália negyeddöntőben is szerepet kapott, ahol ő mutatta fel a vb kevés piros lapjának egyikét a marokkói Seddirának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.