Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az UEFA beismerte, tizenegyes járhatott volna a magyar válogatottnak

Online előadást tartott a UEFA játékvezetői bizottságának elnöke, Roberto Rosetti a labdarúgó Európa-bajnokság bíráskodásáról a csoportkör végeztével. Kiemelt téma volt a Skócia–Magyarország meccs, amely több vitatott játékvezetői ítéletet is hozott. Főleg a skótok reklamáltak a meccs után egy elmaradt tizenegyes miatt, de Rosetti hangsúlyozta, a magyar válogatottnak is járhatott volna egy büntető.

2024. 06. 28. 15:08
SCHÄFER András; TELLO, Facundo
Schäfer András (j) sárga lapot kap az argentin Facundo Tello játékvezetőtől a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a magyar válogatott Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzte az utolsó csoportmeccsen Skóciát, az ellenfél szövetségi kapitánya, Steve Clarke heves bírózásba kezdett a lefújás után. Az volt a sérelme, hogy a 79. percben, még 0-0-nál szerinte szabálytalan volt Stuart Armstronggal szemben. – Valaki magyarázza el nekem, miért nem ítéltek büntetőt – fakadt ki Clarke. – Nem értem, a VAR hogyan nézhette ezt meg, majd mondhatta rá, hogy nem volt szabálytalanság.

McGREGOR, Callum; TELLO, Facundo
A játékvezető sajnálatos főszereplő volt a skót-magyar meccsen Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az olasz Roberto Rosetti, a 2008-as Eb döntőjének bírója, az UEFA játékvezető bizottságának jelenlegi elnöke erre az esetre is kitért az előadásában.

– A skót–magyar egy nagyon kemény meccs volt, amelyen született néhány ellentmondásos ítélet – kezdte Rosetti. – A 68. percben történt egy tizenegyesgyanús eset, amikor a skótok hetes számú játékosa, John McGinn meghúzta az ellenfél mezét. Ez volt az egyik a lehetséges tizenegyesek közül.

UEFA: Lehetséges tizenegyes Magyarország javára

– Utána, a 79. percben volt még egy eset, akkor a magyar tizenhatoson belül – folytatta Rosetti. – Tehát az első lehetséges tizenegyes Magyarország javára, a második pedig Skócia javára történhetett volna. Mondhatjuk, hogy a játékvezető vitatott döntéseket hozott, de a VAR mindkét esetet ellenőrizte, és nem lépett közbe. Armstrong és Orbán esetében úgy ítélte meg, hogy a támadó váltott irányt a védő felé, és véleménye szerint csupán ezért alakult ki a fizikai kontaktus.

Érdekes, hogy Rosetti a lehetséges magyar tizenegyesnél a 68. percet említette, ekkor történt ugyanis Varga Barnabás súlyos sérülése, miután ütközött a skót kapussal. Miközben mindenki a magyar csatár állapota miatt aggódott, a VAR vizsgálódott, és végül nem ítélt tizenegyest. Akkor mindenki azt hitte, hogy Varga letarolása miatt zajlott a vizsgálat, de Rosetti szavaiból ítélve egy másik szabálytalanságot ellenőrzött a VAR, amely McGinn és egy magyar között történt. Arra, hogy még az első félidőben a skótok lekönyökölték Botka Endrét a tizenhatoson belül, Rosetti nem tért ki.

Roberto Rosetti a bírók hazaküldésére is reagált

A skót–magyar meccset az argentin Facundo Tello vezette. Sem ő, sem pedig a VAR-szobában videóbíróként dolgozó Alejandro Hernández nem kap már főszerepet az Eb-n az Origó cikke szerint, igaz, Tellót negyedik játékvezetőként még láthatjuk az Eb-n. Rosetti arról is beszélt, hogy miért küldenek haza játékvezetőket.

– Már csak 15 meccs van hátra az Eb-n, amelyeken 11-12 játékvezetőt akarunk alkalmazni. Ebből természetesen következik, hogy vannak, akik már nem jutnak feladathoz. Ilyen a munkánk. Azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb játékvezetés legyen a következő meccseken. Meg kell hozni a döntéseket, amelyek a teljesítmény minőségén alapulnak. Néhány játékvezetőnek nem lesz több meccse, de ez nem azt jelenti, hogy rosszak voltak, csupán azt, hogy mások jobban teljesítettek – adta meg a diplomatikus választ az UEFA részéről Rosetti.

Ebből azért nem nehéz kibogozni, hogy a skót–magyar meccset vezető Tello és az azon közreműködő videóbíró nem tartoztak a jobb teljesítményt nyújtó bírók közé az Eb-n.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.