Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Willi Orbán tényleg erősen alulteljesített az Eb-n?

Elsőre az lehetett a benyomásunk, hogy a németországi Európa-bajnokság, meg úgy általában véve ez a június nem Willi Orbán legjobb formáját mutatta meg. A magyar válogatott védelmének alappillére többször is nagyot hibázott az elmúlt hetekben. Ugyanakkor Orbán az Eb egyik legjobb védője volt a csoportkör statisztikái alapján.

2024. 06. 28. 5:17
HAVERTZ, Kai; ORBÁN, Willi
Willi Orbán (j) és a német Kai Havertz a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitán felül áll, hogy a magyar válogatott hatalmasat erősödött, amikor 2018-ban az addig a német meghívóra váró debütált a nemzeti csapatban. Immáron 48-szoros magyar válogatott a Lipcse középső védője, aki gyakorlatilag folyamatosan a csapat egyik legjobbja volt az elmúlt években.

ARMSTRONG, Stuart; ORBÁN, Willi
Willi Orbán a skótok ellen is keményen küzdött, tizenegyest kértek számon a bírón miatta. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Orbán a tavasszal a Lipcsében kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, ezért is volt meglepetés, hogy a legutóbbi válogatottmeccseken többet hibázott a megszokottnál. Ez a tendencia már az Eb előtt elkezdődött, amikor Dublinban az írek ellen 2-1-re elvesztett felkészülési találkozón a hazaiak vezető góljánál tétován elnézett egy beadást, így a mögüle kibújó védő zavartalanul kapujába fejelhetett.

A 31 éves védő vesszőfutása Kölnben már az Eb-n folytatódott, az első, Svájc ellen 3-1-es vereséggel véget ért csoportmeccsen. A svájciak első góljánál Duah mellőle lépett ki a leshatáron, a harmadik, mindent eldöntő gól előtt pedig borzasztóan az égbe fejelte a labdát, és lényegében gólpasszt adott az ellenfél csatárának, Embolónak.

Németország ellen is Orbán volt a fókuszban, 2-0-ra vesztettünk , az első gól előtt pedig szabálytalankodott vele szemben, a holland játékvezetőnek le kellett volna fújnia az esetet, de a VAR-ellenőrzés sem igazolta a faultot. Ha szabálytalanság történt, ha nem, az is egy vélemény, hogy Orbán hasonló helyzeteket máskor határozottabb fellépéssel meg szokott oldani.

S az utolsó, Skócia ellen a 100. percben lőtt góllal megnyert csoportmeccsen is volt egy vitatott eset Orbán főszereplésével, aki az ellenfél játékosát, Stuart Armstrongot a skótok szerint szabálytalanul állította meg, amiért Steve Clarke szövetségi kapitány tizenegyest reklamált (hiába), és igazat adott neki az angolok legendás csatára, Alan Shearer is: – Orbán jobb térde egyértelműen az ellenfél jobb vádliját találta el. Számomra ez egyértelmű tizenegyes – jelentette ki. Ha még 0-0-nál befújják a büntetőt a skótoknak, aligha lesz magyar örömünnep, Csoboth Kevinből pedig hős a végén.

Willi Orbán mégis az Eb legjobb védői között

Mindennek ellenére vagy mindezzel együtt a számok azt mutatják, hogy Orbán ezen az Eb-n is a magyar válogatott védelmének fontos láncszeme volt, aki nélkül sokkal keserűbb lehetett volna a torna. Az UEFA hivatalos statisztikái szerint a csoportkörben egyetlen játékos sem szerzett több labdát, mint a magyar védő: Orbán és az angol Marc Guéhi 26 labdaszerzéssel a mezőny élén áll a csoportkör végeztével.

De van tovább is: a Wyscout adatelemző rendszer szerint Orbán blokkolta a legtöbb lövési kísérletet eddig az Eb-n (7) és a védekező párharcait 84,21 százalékos hatékonysággal nyerte meg, amivel a dobogó harmadik fokán áll a csoportkörös statisztikák szerint.

Willi Orbán tehát elkövetett néhány látványos hibát az utóbbi időben, de összességében továbbra is fontos és megkérdőjelezhetetlen vezére a magyar válogatottnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.