A magyar futball kis híján elpazarolta, Varga Barnabásnak elégtétel lehet az Eb

Rendhagyó módon nem négy, hanem csak három év telt el az előző labdarúgó Európa-bajnokság óta, és így még inkább megdöbbentő, hogy a magyar válogatott egyik legfontosabb jelenlegi alapembere akkoriban még csak NB II-es futballista volt. Pedig Varga Barnabás 2021-ben már 26 éves volt, de csak az elmúlt három évben futott be mesébe illően. A Fradi csatára kis híján a magyar futball örökre elveszett kincse lett, egy osztrák falusi csapatból kellett felépítenie magát, most pedig a németországi Eb-n pedig sok múlhat rajta.

2024. 06. 12. 5:05
VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik (b) és a gólszerző Varga Barnabás ünnepel a Magyarország-Izrael felkészülési labdarúgó mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án. Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Barnabás 16 évesen messze került attól, hogy profi futballista legyen. Addigra Szombathelyen, az Illés Akadémia utánpótlás-rendszeréből kikerült, és a határ menti szülőfalujából, Szentpéterfáról bringával tekert át edzésekre az első osztrák faluba, Monyorókerékre. Ott, az SV Eberauban futballozott az osztrák negyedosztályban. Egyébiránt nem is rosszul, a 2015–2016-os idényt 30 meccsen 16 góllal zárta.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás két góllal hangolt Izrael ellen az Eb-re Fotó: MTI/Derencsényi István

– Az Illés Akadémián nem bíztak bennem, nem játszottam túl sokat, ezért távoztam Ausztriába – emlékezett vissza Varga Barnabás a lapunknak adott interjúban még tavaly januárban, amikor a Paks játékosaként már célba vette az NB I gólkirályi címét. – Nem volt könnyű kimenni, kevés önbizalmam volt, ráadásul a nulláról kezdtem, de minden egyes góllal jobb lett a helyzetem. Bevallom, az NB I-es góljaim kis elégtételt jelentenek a szombathelyi évek miatt, de ez nem azt jelenti, hogy rossz érzésekkel gondolok a városra, hiszen sok jó ismerősöm van ott.

Varga tehetsége Ausztriában szemet szúrt, a falusi csapatból indulva el is jutott az osztrák élvonalig, a Mattersburg színeiben 2018 őszén öt bajnokin pályára lépett az ottani Bundesligában, játszott a Szoboszlai Dominiket bevető Salzburg ellen is. Ez azonban Magyarországon még mindig nem keltett nagy feltűnést, főleg, hogy a rá következő idényben az osztrák másodosztályban játszott.

Már ajánlották a válogatottba, de Rossi még nem hívta

Végül 2020 elején a Covid-járvány idején jött haza, az NB II-es Gyirmót adott neki esélyt, ahol Csertői Aurél irányítása alatt elkezdte rugdosni a gólokat, 2021-ben 12 találattal főszereplője volt a csapat feljutásának az élvonalba. De amikor Marco Rossi kihirdette a keretét a 2021-ben megrendezett előző Eb-re, a másodosztályból esélye sem lehetett bekerülni.

Ami azóta történt, mesébe illő. Varga az első NB I-es idényében 13 gólt ért el a kieső Gyirmótban, és leigazolta a Paks, ahol Waltner Róbert és Bognár György is rá építette a támadójátékot, és 2023-ban 26 góllal megszerezte a gólkirályi címet az élvonalban. 

Waltner már 2022 őszén Rossi figyelmébe ajánlotta őt a válogatottnál, ahol Szalai Ádám visszavonulásával csatárhiány alakult ki. Akkor még nem, de 2023 márciusában már behívta Rossi a válogatottba Vargát, aki június 20-án Litvánia ellen volt először kezdő a nemzeti csapatban, és akkor szerezte az első gólját is a válogatottban. Azóta még egy teljes év sem telt el, és a mostani Eb-n az ő góljaiban bízhatunk. Ilyen váratlan felfutás – közelebb a harminchoz, mint a húszhoz – ritka a világ futballjában.

Varga Barnabás helyzetkihasználásán sok múlhat az Eb-n

A most 29 éves Varga 2023-ban összesen 38 gólt ért el, amivel a világ tíz legeredményesebb futballistája közé került, tavaly nyáron a Fradiba igazolt, amelynek színeiben idén újra gólkirály lett az NB I-ben. Ősszel volt egy sérülése, ami után februárban bombaformában tért vissza a pályára, három bajnokin hét gólt ért el a bajnokságban. De a tavasz végére szemmel láthatóan hanyatlott a formája, nagy helyzeteket hagyott ki, tizenegyest is hibázott.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás rögös úton jutott el az Európa-bajnokságra Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rossi azért is kedveli a játékát, mert csillogtat hasonló erényeket, mint korábban Szalai Ádám: rengeteget képes robotolni a meccseken, keményen megküzd a védőkkel, leköti őket, helyet csinál a társaknak, a fejjátéka pedig életveszély. A magyar válogatott sikere az Eb-n ugyanakkor nagymértékben a helyzetkihasználáson múlik majd, és ebben a tekintetben Varga Barnabás főszerepbe kerülhet. Biztató, hogy az utolsó felkészülési meccsen, Izrael ellen megtalálta a góllövő cipőjét, maga is elismerte, hogy a két gólja kellett az önbizalmának az Eb előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.