Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ronaldo kontra Mbappé: összecsap a Real korábbi és leendő ikonja

Az Európa-bajnokságon eddig sem a francia, sem a portugál világsztár nem villogott igazán, talán egymás ellen kihozzák magukból a maximumot.

2024. 07. 05. 5:47
Portugália, Szlovénia, Cristiano Ronaldo, kihagyott büntető
Ő maga ugyan megszégyenült, de végül csak meghallgattatott Cristiano Ronaldo fohásza Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen tény, hogy a 2024-es Európa-bajnokság pénteki, francia–portugál negyeddöntőjét nemcsak a két országban, az egész világon, hanem most éppen Madridban is feszült figyelemmel követik majd a szurkolók. Ugyanis hiába lép pályára majd mindkét oldalon több világklasszis, a találkozó igazi pikantériáját a királyi gárda korábbi ikonjának, Cristiano Ronaldónak, valamint a Real jövőbeni vezérének, Kylian Mbappénak az összecsapása adja.

UEFA EURO 2024 - Round of 16 - France vs Belgium
már átélte ezen az Eb-n a gólörömöt   Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI

A két világklasszis nem most csap össze első alkalommal egymással, ugyanis a 2017–2018-as Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében már találkoztak, amikor a Real Madrid összesítésben 5–2-re legyőzte Mbappé PSG-jét, és Ronaldo ezzel lépett egy hatalmasat a negyedik, egyben utolsó spanyol BL-trófeája felé.

Ennek a hamburgi meccsnek egészen más kontextusa van, hiszen a hat évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-találkozón Mbappé egy 19 éves, Monacóból kölcsönadott fiatalember volt, míg most, 25 évesen sokak szerint a világ jelenlegi legjobb labdarúgója. Vele szemben Ronaldo 39 évesen túl van a zeniten, igaz, még mindig képes mérkőzéseket eldönteni. Ám amíg Mbappé helyét senki sem kérdőjelezi meg a válogatott kezdőjében, úgy Ronaldo szerepéről egyre több a vita.

 

Mindketten kezdenek majd pénteken

Ettől függetlenül biztosak lehetünk abban, hogy mindkét csapatkapitány ott lesz a kezdőben, így megcsodálhatjuk a Real szempontjából is érdekes rivalizálásukat a pályán. Sokan azt tartják, hogy a franciák nyernek, és Mbappé ezzel minden tekintetben átveszi majd a stafétát CR7-től.

A BBC összeállításában kigyűjtötte a két világklasszis eredménysorát, mielőtt a királyi gárdához igazoltak volna. Higgye el mindenki, pazar lista. 2010-ig Ronaldo három Premier League-trófeát, egy Bajnokok Ligáját és egy Aranylabdát nyert, mielőtt felhúzta magára a Real mezét. Mbappé ehhez képest hét Ligue 1-címet tudhat magáénak – ebből hatot a PSG csapatával szerzett –, és még nincs BL-trófeája. Viszont van már világbajnoki aranyérme, amit 2018-ban, 19 évesen szerzett, valamint egy ezüstje 2022-ből. Mbappe eddig 287 gólt szerzett klubpályafutása során, míg Ronaldo mindössze 118-at, mielőtt csatlakozott volna Madridhoz.

 

Eddig egyik gigasztár sem villog

Visszatérve az Európa-bajnokságra, eddig sem a francia, sem a portugál világsztár nem villogott igazán, de Mbappé esetében ez egy kicsit érthető, hiszen az osztrákok elleni nyitómeccsen eltörte az orrát, és ez bizony hátráltatja őt a játékban. Viszont a francia már rúgott gólt – igaz, büntetőből –, míg a 39 éves portugál még nem, sőt a szlovénok ellen ő elhibázta a 11-est. Hogy mi lesz most? Bízzunk abban, hogy a nagy párviadal lehetősége mindkettejükből kihozza a maximumot.

A nagy rangadó előtti sajtótájékoztatón Mbappé szinte csodálattal nyilatkozott Ronaldóról. Kijelentette, mindenki előtt ismert, mennyire tiszteli a portugál ikont, aki természetesen amíg világ a világ, futball-legenda marad, de abban is biztos, hogy a negyeddöntőt a franciák nyerik. 

– A Real Madridnál Cristiano már megírta a maga történetét, ezt én is meg fogom tenni. Nem tagadom, csodálom a nagyságát, egyedülálló játékos, aki generációkat inspirált a futball szeretetére. Egy dolog a tisztelet, és egy másik, hogy most kivételesen azt szeretném, ha a meccs végén boldogtalannak látnám – idézte a Marca Mbappé nyilatkozatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.