Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mbappé megint kampányol, az UEFA hallgat, a franciák tanácstalanok

Kylian Mbappé úgy mellékesen a Franciaország–Portugália Európa-bajnoki negyeddöntőre is készül. Ám mindennél jobban foglalkoztatják a francia választások, katasztrofálisnak nevezte az első forduló eredményét. Az UEFA nem emeli fel a szavát a nyilvánvaló politikai véleménynyilvánítás ellen, amit pedig máskor büntetéssel szankcionál.

2024. 07. 04. 18:34
Kylian Mbappé
Kylian Mbappé felrázná a francia népet a választások második forduló előtt. Franciaország mellékesen Eb-negyeddöntőre készül Portugália ellen Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden eddiginél fontosabb, hogy menjünk el szavazni, nem hagyhatjuk, hogy az ország ezeknek az embereknek a kezébe kerüljön. Az eredmény katasztrofális, és reméljük, hogy az emberek végül a helyes oldalt választják – így kezdte a csütörtöki sajtátájékoztatóját.

Kylian Mbappé, francia válogatott, Franciaország, Portugália, Eb-negyeddöntő, Cristiano Ronaldo
Kylian Mbappénak egyelőre nagyon nem megy a játék az Eb-n. Fotó: FRIEDEMANN VOGEL

Az Európa-bajnokság ugyanis, ha eddig nem tudtuk volna, kampányrendezvény. Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA talán el is várja a franciák sztárjáról, hogy a francia választásokkal foglalkozzon. Nem először teszi. Mbappé a francia választások első fordulója – egyben a francia válogatott első Európa-bajnoki mérkőzése – előtt is szózatot intézett már szeretett népéhez.

– A szélsőségesek ellen szavazok, akik meg akarják osztani az országot. Büszkén akarom viselni ezt a mezt, nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem képviseli az értékeimet – mondta akkor.

Az eredmény ismert.  A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) ugyanis nagy fölénnyel megnyerte a francia választások első fordulóját. Kylian Mbappé képtelen elfogadni a demokratikus eredményt. Talán még kiderül, ezért nem megy neki a játék, eddig ugyanis csak egy büntetőből elért gólra futotta tőle, a francia válogatottal egyetemben eddig ő is szenved az Eb-n.

Ellenben már a pályán is ragadtatta magát kirívó sportszerűtlenségre, a Belgium ellen szerencsével megnyert nyolcaddöntőn közelről beleröhögött az öngólt vétő Vertonghen arcába.

A franciák tanácstalanok, egyfelől rajonganak a csatárért, másfelől viszont gólokat várnak a PSG korábbi, a Real Madrid jövőben csillagától, nem politikai útmutatást.

Ezek után van értelme idézni Mbappé további gondolatait? Miszerint mennyire tiszteli Cristiano Ronaldót, aki gyerekkora bálványa volt, s minden megtesz azért, hogy a francia válogatott bejusson a legjobb nyolc közé.

A politikai kampányon van a hangsúly. Az UEFA tiltja a politikai megnyilvánulásokat a rendezvényein. Mbappé a kivétel. A jól ismert kettős mérce jegyében jobboldali, nemzeti párt, intézmény, szimbólum nyugodtan lehet politikai bírálat tárgya még az Európa-bajnokságon is. Az UEFA ezért hallgat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.