„Különösen fájdalmas egy olimpián így kikapni” – két szomorú magyar Párizsban

A párizsi olimpia mai versenynapján cselgáncsban a tatamira lépett két versenyzőnk egyike sem jutott éremközelbe. Ungvári Attila (81 kg) és Özbas Szofi (63 kg) az első meccsét egyaránt megnyerte, de a 16 között mindketten alulmaradtak esélyesebb ellenfeleikkel szemben, így búcsúztak. Özbas Szofi azért azt elmondhatja, hogy az idei Európa-bajnokot legyőzte.

2024. 07. 30. 13:20
Özbas Szofi
Párizs, 2024. július 30. Özbas Szofi (kék) és a cseh Renata Zachova küzd a legjobb 16 közé jutásért a 2024-es párizsi nyári olimpia nõi cselgáncstornája 63 kg-os súlycsoportjában játszott mérkõzésen a párizsi Mars-mezõ Arénában 2024. július 30-án. A magyar cselgáncsozó, gyõzött, így bekerült a legjobb 16 közé Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia cselgáncsversenyein korábban a női 52 kilogrammos súlycsoportban Pupp Réka az ötödik helyen végzett, a férfi 66 kg-ban Pongrácz Bence egy győzelmet aratva a legjobb 16-ig jutott, ma pedig a férfiaknál Ungvári Attila (81 kg), a nőknél Özbas Szofi (63 kg) próbált minél messzebbre jutni a ma is telt házas Mars-mező Arénában. A férfi 81 kg-os súlycsoport 33 fős mezőnyében a 35 éves, háromszoros Eb-bronzérmes Ungvári Attila a világranglista 20. helyezettjeként a 16 közé jutásért a kazah Abilajhan Zsubanazar ellen lépett tatamira, aki a rangsor 10. helyezettje. A 24 éves dzsúdós az idei Ázsia-bajnokságon ötödik volt. Eddigi egyetlen meccsüket Ungvári nyerte. És most a másodikat is. Négy perc alatt értékelhető akciót nem láthattunk, csak egy kazah intést. Az aranypontig tartó ráadás egy páros intést hozott, majd Ungvári kis belső horoggal ledöntötte ellenfelét, és vazarival megnyerte a meccset. S egyszerre két Ungvári örülhetett, mert a szőnyeg mellől szövetségi kapitányként versenyzőnk bátyja, a 2012-es olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós adta a tanácsokat.

UNGVÁRI Attila
Ungvári Attila (kékben) a kazah Zsubanazar elleni meccsén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ungvári Attila a világranglista-vezető ellen veszített

A nyolc közé jutásért a súlycsoport egyik legjobbja, a világranglista-vezető Matthias Casse következett. A 27 éves belga a tokiói olimpiai bronzérmese, aki négy vb-döntőt vívott, és 2021-ben Budapesten ő állhatott a dobogó tetejére. Korábban Ungvárival egyszer találkozott, és tavaly a dohai vb negyeddöntőjében legyőzte. Sajnos nem így lett. Ungvári Attila jól tartotta magát, ám a hosszabbítás második percében Casse eldobta, így versenyzőnk kiesett.

– Úgy éreztem, az elején én irányítottam. Ilyenkor szeretek a másik tekintetébe nézni, és láttam azt, hogy egy kicsit össze van zavarodva, nem találja a helyét, kapott is egy intést. Az első négy percben kellett volna talán jobban meglepnem. A hosszabbításban valahogy átesett ezen a holtponton, elkezdett jókat indulni, megérezte az ütemet, és a végén ebbe futottam bele – nyilatkozta az MTI-nek Ungvári Attila. Hozzátette, képesnek tartotta magát egy nagy eredményre. – Ezek után különösen fájdalmas egy olimpián így kikapni – mondta.

 

Özbas Szofi az idei Európa-bajnokot legyőzte

A női 63 kg-ban 29-en indultak, és a 22 éves Özbas Szofi, aki a tavalyi dohai vb-n bronzérmes volt, a világranglistán pedig a 13., a 16 közé jutásért a 24 éves cseh Renata Zachová (17.), az idei zágrábi Eb aranyérmese ellen lépett szőnyegre. Korábban hétszer találkoztak egymással, és az összesítésben versenyzőnk 5-2-re vezetett. Most már 6-2 az állás, Özbas 2:52 percnél egy belső combdobásra kapott vazarival előnybe került, és ezt meg is tartotta.

– Nyugodt voltam nagyon, és ez azért jó, mert ezt az érzést nem lehet erővel akarni, nincs erre izom. A kis burkomban voltam végig a meccsen, ez érződött is, hogy nem tud kizökkenteni a másik, én irányítok – mondta Özbas Szofi, aki a 16 között a tokiói bronzérmes 30 éves kanadai Catherine Beauchemin-Pinard-ral találkozott, a világranglista második helyezettjével, akitől korábban kétszer kikapott, de egyszer legyőzte. S bár versenyzőnk volt az aktívabb 33 másodperccel a vége előtt a kanadai megvillant, és ipponnal megnyerte a meccset, így Özbas Szofi búcsúzott.

– A pillanat tört része elég, hogy valami nagy dolog történjen, de nem akarom ezt túlmisztifikálni. Jó meccs volt, kellemetlen ellenfelei vagyunk egymásnak, de beszorult a kezem, és onnan emelt ki. Még nem igazán tudom, hogy mit gondolok, gyorsan vége lett a napnak és ennek az időszaknak is. Szerettem volna ezt a napot kicsit tovább élvezni – nyilatkozta az M4 Sportnak a könnyeivel küszködve Özbas Szofi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.