Több mint egymilliárd forintot keresett Wimbledon női teniszbajnoka

A 31. helyen kiemelt cseh Barbora Krejcikova nyerte a női egyest a wimbledoni teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte a hetedikként rangsorolt olasz Jasmine Paolinit, s ezzel egyéniben megszerezte pályafutása második Grand Slam-trófeáját.

Forrás: MTI2024. 07. 13. 17:54
PAOLINI, Jasmine
A cseh Barbora Krejciková a trófeával, miután győzött az olasz Jasmine Paolini ellen a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének döntőjében Londonban 2024. július 13-án. Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két, egyformán 28 éves játékos közül Krejcikova a 2021-es Roland Garros megnyerése után pályafutása második egyéni GS-trófeájáért szállt harcba, 2024 meglepetésembere, Paolini pedig az idei francia nyílt bajnokság elvesztett döntője után a füves pályás GS-tornán is eljutott a fináléig, ez a nőknél legutóbb, 2016-ban Serena Williamsnek sikerült. Párizsban kikapott a világelső lengyel Iga Swiatektől, így Londonban az első nagy sikerére készült.

PAOLINI, Jasmine
Barbora Krejcikova második Grand Slam-trófeáját szerezte meg egyéniben. Fotó: MTI/Kirsty Wigglesworth

A döntőt Krejcikova kezdte jobban, aki női párosban hétszeres GS-győztes, ezek közül kettőt Wimbledonban nyert, azaz nem volt idegen számára a centerpálya hangulata. Rögtön az első játékban elvette riválisa  adogatását, s miközben a sajátját mindvégig hozta, az ötödik gémben is brékelt, így viszonylag könnyedén, 36 perc alatt övé lett az első játszma.

A második elején Krejcikova kissé kiengedett, a meccs során először el is vesztette az adogatójátékát, Paolini pedig előbb 3:1-re, majd 4:1-re elhúzott. A cseh az első játszámához képest sokkal többet hibázott, az olasz teniszező pedig egyre felszabadultabban és pontosabban játszott. Ennek meg is lett a következménye, illetve eredménye, Paolini újabb 36 perc elteltével kiegyenlített, így következhetett a döntő szett.

Alig két óra játék jutalma egymillárd forint

Ebben Krejcikova feljavult, adogatóként sokáig pontot sem vesztett, de ellenfele is hozta a szervagémjeit. A kulcsjátéknak a hetedik bizonyult, ebben a cseh játékos több bréklabdát is kiharcolt, s a másodikat sikerült is értékesítenie, majd egy újabb stabil adogatógémmel karnyújtásnyira került a győzelemtől. 3:5-nél Paolini sikerrel szervált a meccsben maradásért, fogadóként azonban hiába küzdött nagyot és volt két lehetősége is az egyenlítésre, Krejcikova a harmadik mérkőzéslabdáját már kihasználta. A találkozó 1 óra 58 percig tartott.

Az utóbbi nyolc kiírást tekintve Krejcikova a nyolcadik különböző bajnok a női egyes dicsőséglistáján, s Jana Novotna (1998), Petra Kvitova (2011, 2014), illetve Marketa Vondrousova (2023) után a negyedik cseh győztes. Krejcikova pályafutása nyolcadik trófeája mellé 2,7 millió fontot (1,26 milliárd forint) kap.

A férfiak döntőjét vasárnap rendezik Novak Djokovics és Carlos Alcaraz összecsapásával.

Wimbledon, női egyes, döntő:
Barbora Krejcikova (cseh, 31.)-Jasmine Paolini (olasz, 7.) 6:2, 2:6, 6:4
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.