Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Wladár Sándor: Érdemei elismerése mellett sem jár semmi Katinka eredményei után Tusupnak

A Magyar Úszószövetség elnöke teljesen egyetért Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral abban, hogy a törvények értelmében Hosszú Katinka olimpiai érmei után nem kaphat életjáradékot Shane Tusup, mert az nem örökíthető.

2024. 07. 02. 13:25
HOSSZÚ Katinka
Budapest, 2022. június 25. A negyedik helyezett Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, felesleges vitát generáló ügy verte fel a hullámokat az uszodában. Az Index még június végén írt arról, hogy Tusup kész beperelni az államot azért, hogy ő kapja meg edzői életjáradékát, mivel 2012 és 2018 között – amikor a legnagyobb sikereit aratta a három arany- és az egy ezüstérmével – ő volt az edzője. Az úszónak az ez idő alatt elért sikerei után havi 2 112 400 forint jár 35 éves korától, amelyet múlt hónapban, május 3-án töltött be. 

Wladár Sándor elismeri Shane Tusup érdemeit, de életjáradék nem jár neki (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ugyanekkora összeg jár az edzőjének is, csakhogy Hosszú annak idején, a riói olimpia előtt nem Tusupot, hanem nagyapját, Bakos Lászlót jelölte meg az életjáradékra jogosult edzőként. Ezt pedig maga Tusup is aláírta, hiszen őt nem lehetett megnevezni, ugyanis akkor még nem volt magyar állampolgár, ami az életjáradék egyik, nagyon fontos feltétele. Sajnálatos módon Bakos 2023 januárjában elhunyt, azóta senki nem kapja az edzői járadékot.

Az olimpia előtt kell megjelölni a kedvezményezett edzőt

„Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, valótlan az az állítás, hogy az olimpiát követően kell megjelölni, hogy ki az embernek a felkészítő edzője. Az is valótlan állítás, hogy bárkit meg lehet jelölni. Valójában csak azt, aki a törvényi feltételeknek megfelel” – jelentette ki a Nemzeti Sportrádiónak adott interjújában Schmidt Ádám.

 

A sportért felelős államtitkár kijelentésével egyetért Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke. Moszkva olimpiai bajnoka elmondta, a sajtóban több fals dolog jelent meg az üggyel kapcsolatban, ugyanis semmilyen fenyegetés nem történt, ráadásul egy érdeklődő ügyvédi levél egyáltalán nem jelenti azt, hogy valamelyik fél perrel fenyegeti a másikat.

Csak a sportolók életjáradéka örökíthető

„A magam véleménye az, hogy Shane Tusup érdemeit Katinka világra szóló eredményeiben felesleges tagadni. Ugyanakkor az edzői életjáradék nem örökíthető, ebben az esetben sem léphet senki az elhunyt kedvezményezett helyébe. A szövetségnek egyébként nincs is döntési joga ebben a kérdésben” – mondta el lapunk kérdésére Wladár Sándor.

A MÚSZ elnöke hozzátette, viszont a versenyzők esetében rögzítve van a törvényben, hogy az életjáradék örökölhető. Ugyanis a korábbi olimpiai érmes sportolók esetleges haláluk esetén a feleség, a férj vagy a törvényes élettárs megkaphatja a sportoló élete végéig járó olimpiai életjáradék ötven százalékát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.