Gyűlöletkampány miatt tett feljelentést Imane Helif

Az algériai bokszoló célkeresztjében mindenekelőtt az X áll, ahol több mint százmillióan látták a róla szóló posztokat.

2024. 08. 11. 16:19
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél Forrás: AFP
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a párizsi ügyészségen Imane Helif – adta hírül a Le Monde, amely bepillantást nyert a dokumentumba. Az aranyérmes algériai bokszoló „online morális zaklatás” miatt tett panaszt, mindenelelőtt az X (korábbi nevén Twitter) ellen. Állításuk szerint „nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány” indult a sportoló ellen.

Az iratban kifogásolják többek között, hogy csak X-en több mint százmillióan tekintették meg a Helifet célzó bejegyzéseket.

Konkrét nevek említése nélkül kifejtik, hogy „fontos politikai alakok” is megosztották ezeket a tartalmakat, amely elősegítette terjedésüket. Azt a vizsgálatok feladata lesz eldönteni, hogy a panasz pontosan kit céloz. Az ügyben elítélően szólalt meg többek között Donald Trump volt amerikai elnök, Elon Musk, az X tulajdonosa, J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, továbbá több vezető francia és olasz politikus. Az nem világos, hogy a francia bíróságnál tett jogi lépéstől mit várnak – hiszen ennek aligha van joghatósága a fent felsoroltak fölött...

– Imane Helif új harcba kezdett, az igazságért, a méltóságért és becsületért! – idézte az al-Dzsazíra pánarab csatorna ügyvédjét, Nabil Boudit.

Még mielőtt az elődöntőben összecsapott volna Hámori Lucával, Algéria a magyar bokszolónő ellen is panaszt nyújtott be. Lapunk kereste a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy megerősítsék, tényleg tettek-e az algériaiak jogi lépéseket, illetve milyen következményei lehetnek ennek – ám mindeddig nem kaptunk válaszokat.

Miután Imane Helif a döntőben 66 kilogrammban legyőzte kínai ellenfelét, azt nyilatkozta, „az őt körülvevő ellenséges légkör csak megkeményítette, ezért tudta valóra váltani a nagy álmát.”

– Állandó zaklatásnak, megaláztatásnak és ellenem szóló heves kampánynak voltam kitéve végig az egész olimpia alatt. Azt hiszem, a lehető legjobb választ adtam azoknak, akik kételkednek a női mivoltomban. Olyan nő vagyok, mint bárki más, nőnek születtem, nőként élek és nőként bokszolok. Minden feltételnek megfeleltem, hogy női ökölvívóként induljak az olimpián – mondta.

Arra viszont a botrány kirobbanása óta nem reagált, hogy tényleg XY-kromoszómával rendelkezik-e, ahogyan azt a nemzetközi sportági szövetség vizsgálatokra hivatkozva állítja. És arra sem vállalkozott, hogy nyilvánosság előtt készítsenek új DNS-teszteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.