Miért nem hozzák nyilvánosságra az algériai bokszoló DNS-tesztjeit?

Kiszivárgott dokumentumok szerint pontosan tudtak az eredményekről.

2024. 08. 06. 15:44
Párizs, 2024. augusztus 3.
Az algériai Imane Khelif a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. Hámori Luca az ötödik helyen végzett, miután egyhangú pontozással kikapott a Iman Heliftól.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) hivatalos vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy Imane Helif algéria bokszoló biológiailag férfi, ezért tiltották el a versenyzéstől. Ám ha valóban léteznek ilyen tesztek, miért nem hozzák azokat nyilvánosságra? – merül fel joggal a kérdés. Az IBA válasza egyszerű: mert az érintettek jóváhagyása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat, ezzel személyiségi jogaikat sértenék. 

Alan Abrahamson sportújságíró, a 3 Wire Sports alapítójának mégis sikerült bepillantást nyernie az eredményekbe. Állítása szerint a kiszivárgott dokumentumok alapján Imane Helifet – illetve a hasonló cipőben járó tajvani Lin Jü-tint – kétszer is tesztelték. Egészen konkrétan először 2022. május 17-én, 13.38-kor Isztambulban adtak vérmintát a független Sistem Tip Labnak. 

Az eredmény félreérthetetlen: a vérmintákban mindkét esetben XY-kromoszómákat mutattak ki.

A vizsgálatokról az IBA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is értesítette – ám állítólag nem kaptak választ. Mivel a helyzet a bokszszövetség számára is új volt, illetve mivel egyetlen teszt történt, fennállt a tévedés veszélye, a versenyzők eltiltása előtt fontosnak tartották még egy vizsgálat végrehajtását. Így aztán 2023. március 17-én 10.30-kor a Dr Lal PathLabs laboratórium az Új-Delhi világbajnokságon újabb vérvizsgálatot végzett. Az eredmény pontosan az lett, mint Isztambulban: XY-kromoszómákat mutattak ki, ezért a szabályoknak megfelelően eltiltották a két sportolót.

Tehát majd egy év elteltével két különböző, független, nemzetközileg hitelesített laboratórium is ugyanarra az eredményre jutott. A versenyzők önként adtak vért, tehát vetették alá magukat a nemi teszteknek.

Az IBA közleménye szerint erről mindkét versenyzőt levélben értesítették is, amelyhez csatolták a tesztek eredményeit.

Alan Abrahamson információi szerint a tajvani bokszoló nem fellebbezett, tehát jogi értelemben elfogadta a döntést. Imane Helif először ugyan fellebbezett, később azonban ettől elállt.

Egy másik cikkben arra is emlékeztetett, hogy a folyamatról a bokszszövetség folyamatosan tájékoztatta a NOB-ot, ám egyszerűen süket fülekre találtak. A NOB közölte, hogy a szóban forgó vizsgálatok „nem legitimek”, azt azonban nem részletezték, hogy miért nem. Alan Abrahamson szerint egyszerűen arról van szó, hogy mások a szabályok: míg az IBA legújabb előírásai már genetikailag határozzák meg a nemeket, addig a NOB megelégszik az útlevélben szereplő nemmel és korral. Csakhogy mint arra a szerző emlékeztet, a mai világban nem túl nagy kihívás útlevelet hamisítani.

Ezenkívül a legvalószínűbb, hogy Imane Helif egyfajta veleszületett nemi fejlődési zavarban érintett. Ennek több fajtája van, de a rendellenesség lényege, hogy a kromoszómák (nőknél XX, férfiaknál XY) és a nemi szervek egészséges fejlődése eltérő. 

Magyarán előfordulhat, hogy valaki genetikailag férfi (XY kromoszómapárral rendelkezik), de külső nemi szerve egy nőé.

Az állapot rendkívül ritka, becslések alapján a népesség mindössze 0,018-0,05 százalékát érintheti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.