Milyen előnyt jelenthetett az XY-kromoszóma az algériai bokszolónak?

Imane Helif egy ritka nemi fejlődési zavarban lehet érintett.

2024. 08. 06. 8:16
Imane Khelif Hámori Luca ökölvívás Párizs Olimpia
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Imane Helif nőként nőtt fel és nőként is azonosítja magát. Édesapja is nőként nevelte és beszél róla. Algériában, egy muszlim többségű, alapvetően konzervatív országban minden bizonnyal a születéskor látható tulajdonságok, értsd a külső nemi szervek alapján határozták meg nemét. Ez azonban még nem feltétlenül döntő.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nyilatkozatai alapján két teszt is a férfiakra jellemző XY-kromoszómákat azonosított a sportolónál. Ezen kívül tesztoszteronszintje is magasabb volt – bár a férfiak értékeit nem érte el. A vizsgálatokat azonban nem hozták nyilvánosságra, pontos tartalmát így nem ismerhetjük. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyancsak részletek nélkül annyit közölt, hogy ezeket nem tekintik legitimnek.

Ezek alapján a legvalószínűbb, hogy Imane Helif egyfajta veleszületett nemi fejlődési zavarban érintett.

Ennek több fajtája van, de a rendellenesség lényege, hogy a kromoszómák (nőknél XX, férfiaknál XY) és a nemi szervek egészséges fejlődése eltérő. Magyarán előfordulhat, hogy valaki genetikailag férfi (XY kromoszómapárral rendelkezik), de külső nemi szerve egy nőé. 

Az állapot rendkívül ritka, becslések alapján a népesség mindössze 0,018–0,05 százalékát érintheti.

Miért lényeges ez? Azért, mert a genetikának egyéb fizikai tulajdonságokra is hatása van. – A csontozat, az erősebb izmok, a hormonrendszer, a váll és a csípő aránya, az ütéserő – sorolta a Hír TV műsorában Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, hogy milyen fizikai paramétereket befolyásolhat, ha valaki genetikailag férfi. A kérdés már csak az, hogy vajon tetten érhető volt mindez Imane Helif esetében is.

A balegyenesei olyanok voltak, mint a mi lányunk hátsó kezes, jobbkezes ütései. Tehát első kézzel ütött nagyobbat, mint a mi lányunk!

– értékelte szakmai szempontból a Hámori Luca elleni mérkőzést Csötönyi Sándor. A Magyar Ökölvívó-szövetség korábbi elnöke úgy látta, egyértelmű volt az algériai fizikai előnye. – Egyszer az első menetben gyomron vágta Lucát, azt hittem, vége lesz a mérkőzésnek. Eltörheti a bordáját, vagy bármi történhet. Szerencsére nem történt baleset – folytatta. 

A szakember a mérkőzések alapján úgy vélte, Imane Helif legalább 80 százalékban olyan erőt képviselt, mint egy férfi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.