Algéria jogi panaszt tett Hámori Luca ellen

Megpróbálja elhallgattani a kritikus hangokat Algéria: jogi lépésekkel fenyegettek mindenkit, aki megkérdőjelezi X- és Y-kromoszómával rendelkező versenyzőjük nőiségét. Sajtóértesülések szerint Hámori Luca ellen már panaszt is tettek, márpedig sok jóra nem lehet számítani az elfogult Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Ma este a ringben sok minden kiderül.

2024. 08. 03. 13:53
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél Fotó: AFP/Anadolu/Fabio Bozzani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogi panaszt tett Algéria a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) Hámori Luca miatt – adta hírül a Reuters hírügynökség az algír olimpiai csapat vezetőjére hivatkozva. Mint írják, az Algériai Olimpiai Szövetség az Imane Helif algériai bokszoló ellen indított „erkölcstelen lejárató kampány” miatt indított eljárást. Az Ansa olasz hírügynökség információ szerint azt kifogásolták, hogy a magyar olimpikon a közösségi médiában férfinak nevezte a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómákkal is rendelkező Imane Helifet. Arról egyelőre nem írnak, hogy a lépésnek milyen követezményei lehetnek.

Ahogy arról lapunk beszámolt, pénteken Hámori Luca egy TikTok-videóban igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba érzéseiről, az a felvétel azonban valamiért nagyon gyorsan eltűnt. 

Nem világos ugyanakkor, hogy az algírok pontosan melyik kijelentését kifogásolják. Bejegyzéseiben végig mindössze arról beszélt, hogy nem tudják megfélemlíteni, mindenképpen nyerni akar. 

Én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani.

– fogalmazott a Facebookon.

Az Algériai Olimpiai Bizttság a napokban több állásfoglalást is kiadott, melyben támogatásukról biztosították sportolójukat. Ugyanakkor már ezekben is nyíltan jogi lépésekkel fenyegezőtek.

Fenntartjuk a jogot, hogy eljárást indítsunk bárki ellen, aki részt vett ebben a förtelmes kampányban Imane Helif ellen!

– írták konkrét személyek említése nélkül pénteki bejegyzésükben.

Annyi bizonyos, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az algériai versenyző oldalán áll, sok jóra nem lehet tőlük számítani. Thomas Bach, a NOB elnöke világossá tette: az algír versenyző egyértelműen megfelel a „nő definíciójának”, így ő nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy ott van a női mezőnyben az olimpián. 

Az orosz irányítású Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) a tavalyi női vb-n nem engedte indulni Imane Helif algériai versenyzőt, akinek a tesztoszteronszintje a teszteken a férfiakét nem érte el, de jóval magasabb volt, mint a nőknek. Ugyanakkor a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik. Az IBA azonban hadilábon áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, amely a saját hatáskörébe vonta a párizsi ökölvívótorna lebonyolítását, és zöld utat adott Helifnek. 

Mindenesetre ma 17.22 után többet fogunk tudni: a 66 kilogrammos súlycsoportban a nyolc között csap össze a ringben Hámori Luca ellenfelével.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.