Lökdösődés miatt kizárták a sztáratlétát, majd csoda történt vele

Faith Kipyegon nagy esélyesként vágott neki hétfő este a női 5000 méter döntőjének a párizsi olimpián. A kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok futó mintha hullámvasútra ült volna fel: óriási csata után másodikként ért célba, de a szerzett ezüst miatt érzett öröme rövid életű volt. Ahogy aztán a bánata is.

2024. 08. 06. 8:22
A vetélytársával való csatározás sokba kerülhetett volna Faith Kipyegonnak
A vetélytársával való csatározás sokba kerülhetett volna Faith Kipyegonnak Fotó: AFP/Jewel SAMAD
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Faith Kipyegon eddig elsősorban 1500 méteren tündökölt, ezen a távon Rióban és Tokióban is begyűjtötte az olimpiai aranyérmeket, de a 2023-as budapesti világbajnokságon már 5000 méteren sem tudta őt senki megelőzni. Hétfőn a párizsi olimpián is esélyesként vágott neki a hosszabb táv döntőjének, amely drámai fordulatokkal volt teli, és úgy tűnt, hogy az egészből a kenyai klasszis jön ki vesztesen.

Háromból két érem végül a kenyaiaké lett: Chebet aranyat, Kipyegon ezüstöt nyert
Háromból két érem végül a kenyaiaké lett: Chebet aranyat, Kipyegon ezüstöt nyert Fotó: AFP/Anadolu/Mehmet Murat Onel

Történt ugyanis, hogy az utolsó előtti körben Kipyegon és egy másik favorit, az etióp Gudaf Tsegay lökdösődött kicsit. Utóbbi a hajráról is lemaradt, de Kipyegon sem tudott az élen maradni, honfitársa, Beatrice Chebet lehagyta őt, és némi meglepetésre az arany is az övé lett. Kipyegon a második helyen futott be, míg a hollandok címvédője, Sifan Hassan harmadikként ért célba.

A két kenyai futó zászlókkal felvértezve ünnepelte az arany- és ezüstérmet, de Kipyegon öröme gyorsan elillant, mert kiderült, hogy kizárták őt a már említett lökdösődés miatt. Így Hassan örökölte meg a második, az olasz Nadia Battocletti pedig a harmadik helyet.

Kipyegon visszakapta az érmét

Fordulatokból viszont ezután sem volt hiány. A Kenyai Atlétikai Szövetség azonnal fellebbezett a döntés ellen, és később boldogan számoltak be arról, hogy sikerrel jártak, Kipyegon visszakapta az ezüstérmét. Ennek eredményeként Hassant visszafokozták harmadiknak, Battocletti érem nélkül maradt. 

Vélhetően Hassan sem bánta, hogy mégsem övé lett az ezüst. A holland klasszis meglepődött, amikor a verseny után egy riporter tájékoztatta őt Kipyegon kizárásáról. Elárulta, ő elégedett a bronzzal, örülne neki, ha vetélytársa nem veszítené el a második helyet. Nos, teljesült az ő kívánsága és a kenyaiaké is. Olaszországban viszont vélhetően szomorkodnak a váratlanul érkezett, majd elúszott bronz miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.