Ezt senki sem várta Lewis Hamiltontól Hollandiában

Bár nagy csatára lehetett számítani, Lando Norris végül simán megnyerte az időmérőt Max Verstappen felségterületén, Zandvoortban. A háromszoros világbajnoké lesz a második rajtkocka a Formula–1-es Holland Nagydíjon, Oscar Piastrié pedig a harmadik. A nyáron szárnyaló Lewis Hamilton viszont majd csak a mezőny közepéről indul.

2024. 08. 24. 16:16
Lewis Hamilton nem lehet boldog a hollandiai időmérőt követően
Lewis Hamilton nem lehet boldog a hollandiai időmérőt követően Fotó: AFP/NurPhoto/Andrea Diodato
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes, a McLaren és a Red Bull csatájára lehetett számítani a holland versenyhétvégén. Erről árulkodott az első szabadedzés végeredménye is, Lando Norris (McLaren), Max Verstappen (Red Bull) és Lewis Hamilton (Mercedes) végzett az első háromban. A meteorológusok várakozásai is beigazolódtak, szeszélyes időjárás fogadta a csapatokat, mindkét pénteki tréning nedves pályán, a délutáni ráadásul esőben kezdődött.

Lando Norrisé a pole pozíció Hollandiában
Lando Norrisé a pole pozíció Hollandiában (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

A második szabadedzést George Russell nyerte, de a harmadik már nem az élmenőkről szólt. Leginkább azért, mert az esős időben folyamatosak voltak a kicsúszások, az egyiknek nagyon csúnya vége lett: Logan Sargeant ripityára törte a Williamst. Az amerikai versenyző szerencsére nem sérült meg, de az időmérőt ki kellett hagynia, mivel az autóját nem sikerült időben helyreállítani. Az ütközés másik következménye egy hosszú piros zászlós megszakítás lett. A történtek előtt csak a pilóták felének volt mért köre, a végén sem maradt sok idejük a gyakorlásra. Végül Pierre Gasly (Alpine) elsősége mellett Russell, Charles Leclerc (Ferrari), Hamilton és Verstappen is csak a mezőny második felében végzett.

Logan Sargeant balesete:

Az időmérő már száraz körülmények között zajlott. Sergio Pérez (Red Bull) a kiesés szélén táncolt, de az utolsó pillanatban az élre ugrott a Q1-ben. Helyette Daniel Ricciardo (RB) pottyant ki – Esteban Ocon (Alpine), Valtteri Bottas (Sauber), Csou Kuan-jü (Sauber) és a már említett Sargeant társaságában.

Hamilton kiesett

A második szakasz sok meglepetést tartogatott. Persze nem Norris első helyére gondolunk, hanem Carlos Sainz (Ferrari), de még inkább Hamilton kiesésére, aki akár a pole pozícióra is esélyes lehetett volna, ehelyett azonban csak a tizenkettedik rajthely lesz az övé. Mögötte Cunoda Juki (RB), Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen (mindkettő Haas) foglal majd helyet vasárnap a rajtrácson.

Norris a Q3-ban is azonnal az élre állt. A hazájában az elmúlt három évben verhetetlen Verstappen átmenetileg megkaparintotta tőle az első helyet, de Norris a végén egy újabb gyors körrel tizedeket vert rá. A holland bajnoknak a második pozíció jutott, Oscar Piastrinak (McLaren) a harmadik.

A Holland Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődik.

Frissítés: Az eredetileg a 12. helyen végzett Hamilton utólag háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották, mert az időmérő első szakaszában feltartotta Pérezt. Végül a 15. helyett a 14. pozícióból rajtol, Alexander Albont ugyanis kizárták a Williams szabálytalan padlólemeze miatt – a thaiföldi pilóta emiatt a mezőny végéből rajtol.

A teljes rajtsorrend

    1. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
    2. sor:
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
George Russell (brit, Mercedes)
    3. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)    
    5. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)    
    6. sor:
Cunoda Juki (japán, RB)
Nico Hülkenberg (német, Haas)
    7. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)        
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)    
    8. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
    9. sor:
Valtteri Bottas (finn, Sauber)
Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)    
    10. sor:
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.