Magyar könnyek: a sok hiba után érem nélkül maradtunk

Az utolsó negyedben még két góllal vezetett férfivízilabda-válogatottunk, de nem tudta megtartani az előnyét, az Egyesült Államok büntetőpárbajra mentette a bronzmérkőzést a párizsi olimpián. A mieink, köztük a pályafutása utolsó meccsét játszó Varga Dénes egyet sem lőtt be, az amerikaiak mindet értékesítették, övék lett az érem.

2024. 08. 11. 11:56
Varga Dénesnek a párizsi olimpia volt pályafutása utolsó tornája
Varga Dénesnek a párizsi olimpia volt pályafutása utolsó tornája Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok elleni cirkusz és a horvátok elleni csalódás után vasárnap azért ugrott medencébe a férfivízilabda-válogatott, hogy Tokió után Párizsban is bronzérmet szerezzen az olimpián, Varga Dénes pályafutásának utolsó tornáján. Az ellenfél az Egyesült Államok volt, amelynek női csapata azok után, hogy zsinórban megnyerte az ötkarikás játékokat, nemhogy nem védte meg a címét, nagy meglepetésre érem nélkül maradt. A tengerentúliak becsületét tehát a férfiak menthették meg.

Most Vogel „ötméteres-ölő” Soma sem tudta megmenteni a magyar válogatottat
Most Vogel „ötméteresölő” Soma sem tudta megmenteni a magyar válogatottat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Míg korábban rendre a mieink kerültek ki győztesen az egymás elleni csatából, az amerikaiak az elmúlt két évben egyre több problémát okoztak nekünk: a négyből két meccset ők, kettőt Jansik Szilárdék nyertek. 

Most sem adták olcsón a bőrüket. Alig kezdődött el a mérkőzés, máris fórba kerültek, és a vezetést is megszerezték. A negyed végéhez közeledve 2-2 volt az állás, az utolsó másodpercben betaláltak az amerikaiak. Az egygólos különbség a nagyszünetre is megmaradt, de legalább akkora probléma volt az is, hogy egymás után küldték ki a játékosainkat, a harmadik negyed elején négyen is egy kiállításra voltak a kipontozódástól.

Kimaradtak a magyar büntetők

Ennek dacára összeszedte magát a magyar válogatott. Kiegyenlített, majd Vigvári Vince góljával a meccs során először vezetett is. Sokáig nem örülhettünk, az amerikaiak – szintén a mérkőzés során először – akciógólt szereztek, majd még egyet. Vámos Márton közben kipontozódott, 6-5-ös amerikai vezetésnél kezdődött az utolsó felvonás. Mi jobban játszottunk, miközben a tengerentúliak egyre többet hibáztak, sorra puskázták el a fórjaikat. Egy 3-0-s sorozattal folytatta a magyar csapat a találkozót, de eldobtuk a kétgólos előnyt, és két perccel a meccs vége előtt ismét egyenlő, 8-8 volt az állás. A végén mi támadtunk, Varga Dénes kezében volt a győztes gól, sajnos a kapu fölött szállt el a labda. Következtek a büntetők.

Az amerikaiak nem hibáztak az első három körben, nálunk viszont Varga, Vigvári Vince és Zalánki Gergő sem talált be. Az Egyesült Államok lett a torna harmadik helyezettje, az olimpiai, kétszeres világ- és Európa-bajnok Varga Dénes utolsó tornájáról érem nélkül távozott.

Párizsi olimpia, férfi vízilabdatorna, bronzmérkőzés:
Egyesült Államok–Magyarország 8-8 (3-2, 1-1, 2-2, 2-3) – büntetőkkel 11-8
gólszerzők: Hallock 2, Hooper, Dodd, Cupido, Irving, Bowen, Daube 1-1, ill. Varga D., Zalánki 2-2, Manhercz, Vigvári Vi., Nagy Á., Angyal 1-1

Döntő: Szerbia–Horvátország 14.00

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.