Csipes Tamara úgy vonult vissza, ahogy szeretett volna

Csipes Tamara az egyetlen magyar sportoló, aki három érmet is szerzett a párizsi olimpián. A harmincnégy éves kajakos az idei két ezüsttel és egy bronzzal összesen hat ötkarikás érmet tudhat magáénak, és ez a szám már nem fog emelkedni. Csipes Tamara ugyanis az olimpiával befejezte pályafutását, méghozzá egy olyan pályával az egyes döntőben, amilyennel szerette volna.

2024. 08. 11. 6:10
Csipes Tamara visszavonul olimpia 2024 magyar csapat kajak-kenu
Csipes Tamara pályafutása utolsó versenyén olimpiai ezüstérmet szerzett Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csipes Tamara három olimpia után, harmincnégy évesen befejezte pályafutását. A kajakos a 2012-es londoni játékokról még annak ellenére lemaradt, hogy már akkor is egyéni világbajnok volt, 2016-ban, Rio de Janeiróban viszont már olimpiai bajnok lett a négyessel, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina társaságában. 2021-ben, Tokióban Csipes Tamara már édesanyaként versenyzett, a négyessel (Kozák, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) újra bajnok lett, egyesben ezüstérmes, párosban Medveczky Erikával negyedik. Utóbbi maradt Csipes Tamara egyetlen olimpiai versenye, amelyet nem éremmel zárt, ugyanis Párizsban egyesben és párosban (Gazsó Alida Dóra) ezüstérmet, a négyessel (Pupp Noémi, Fojt Sára, Gazsó) bronzot szerzett.

Csipes Tamara visszavonul Gazsó Alida Dóra Fojt Sára Pupp Noémi
Csipes Tamara csapattársai még próbálkoznak, hátha visszacsábítják őt a kajakozáshoz (Fotó: Csudai Sándor)

– Lehet, hogy kajakosok között „csak” kétszeres olimpiai bajnok vagyok, de van hat érmem, olimpiáról olimpiára felülmúltam önmagamat – mondta Csipes Tamara, aki kereknek érzi a pályafutását.

Milyen volt Csipes Tamara utolsó versenye?

A búcsút az olimpia szombati egyes versenye jelentette, amelyet Csipes Tamara a második helyen zárt az immár nyolcszoros olimpiai bajnok legenda, Lisa Carrington mögött.

– Nem is tudom, mikor voltam versenyen ennyire fáradt, a középfutam nem esett jól, ráadásul azon túráztattam magam, hogy fél órával kevesebb időm lesz pihenni. Mentálisan viszont jót tett, hogy volt egy pálya, amelyiken még belefér a hiba. A döntőre így már extra nyugodt voltam, ráadásul az időjárás is kegyes volt. Nem volt rajtam nyomás, az első kétszáz méteren saját magamat is megleptem.

Olyan pálya volt, amilyet szerettem volna jönni utolsóra

– jelentette ki Csipes Tamara, aki egy párizsi érmet ígért a kislányának, s hárommal térhet haza hozzá.

Csipes Tamara végleg visszavonul?

Csipes Tamara az egyes döntő után megköszönte Gazsó Alida Dórának, hogy megszorongatta őt az elmúlt években, s fiatal csapattársának átadta a stafétát, mondván: Los Angeles, azaz a 2028-as olimpia már az övé lesz. Fiatal csapattársai azonban még Csipest is meggyőznék a folytatásról.

– A sport az életem része marad, de a kajakozás nem fog hiányozni. Bár a lányok már mondják, hogy a négyesben ott kellene lennem Los Angelesben. Nagyon sokat kellene rábeszélniük ehhez, de soha ne mondd, hogy soha – hagyta nyitva résnyire a kiskaput magának Csipes Tamara.

Beágyazás:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.